Martin Tománek: Obávám se konfliktu mezi USA a Čínou

192
Cinou_Martin_Tománek
Foto: Skupina Partners

V rozhovoru pro FinTag.cz varuje portfolio manažer VIP klientů skupiny Partners Martin Tománek před vysokými cenami technologických akcií i vyjadřuje obavy z válečného konfliktu mezi USA a Čínou.  

Když se podíváte na vývoj na finančních trzích od ledna letošního roku, které okamžiky byly podle vás nejdramatičtější?

Snad každý má v živé paměti březnový vývoj, který svým způsobem přepsal učebnice financí. Jak praví investiční folklor, vládu nad akciovým trhem tehdy převzal medvěd. Ale nebyl to ledajaký medvědí trh – investoři zažili nejrychlejší burzovní krach v historii. Americké akcie poklesly o 34 procent během pouhých 23 obchodních dnů.

Vzápětí ale přišel zase růst…

Ano, stejně tak rychle přišel následný růst. Kdyby se typický americký investor podíval na své akciové portfolio začátkem letošního roku a potom až v půlce roku, nejspíš by dospěl k závěru, že na trzích byla nuda.

Co lze očekávat dál? Nyní člověk čte samé pesimistické předpovědi…

Záleží na tom, co čtete. Jsou média, která hledají velkou černou skvrnu dokonce i na Slunci. Pokud je člověk čte delší dobu, musí nabýt dojmu, že se blíží konec světa. Pokud ovšem čtete třeba prognózy investičních bank, tak ty se dívají do blízké budoucnosti celkem optimisticky. Stratégové samozřejmě zmiňují fakt, že už máme k dispozici několik vakcín, takže svět se brzy bude vracet do určitého normálu. Nebo nového normálu, chcete-li.

Jenom vakcína ekonomiku nezachrání

Někdy se zdá, že právě vakcína proti covidu je lék úplně na všechno. Každé i předběžné oznámení o výsledcích klinického testování vyvolá na trzích vlnu nadšení. Má vůbec tyto zprávy smysl sledovat?

Stručně řečeno, nemá. Vakcína jistě pomůže, na druhé straně mnoho škod už bylo napácháno. Není žádné tajemství, že pandemie dopadla tvrdě a disproporčně zejména na rodiny s nízkými příjmy. Trh práce se bude zotavovat dlouho. Jestli někdo očekává, že se svět po pandemii vrátí do starých kolejí, tak nevrátí. Bude to trochu jiný svět.

Zmínil jste prognózy investičních bank. Jaké scénáře budoucího vývoje nabízejí? Shodují se, nebo rozcházejí? Případně v čem?

Ze všeho nejdřív musím říct, že osobně čtu tržní předpovědi jen pro pobavení. Rozhodně na nich nezakládám investiční rozhodování. Ale pojďme na ně. Když se podíváme na Wall Street, tak investiční banka Morgan Stanley svou prognózu začíná tím, že její výhled pro rok 2021 je po letošním chaosu, cituji, „osvěživě normální“. Banka uvádí, že oživení globální ekonomiky je udržitelné a synchronní. A že ji čeká růst HDP o víc než šest procent. Zároveň očekává v příštím roce poměrně štědré výnosy akcií.

To nezní špatně, co říkají další banky?

Prognóza se do velké míry shoduje s výhledem další americké investiční banky, Goldman Sachs. Ta předpokládá globální růst na úrovni šesti procent. Zároveň ale dodává, že podmínky na trhu práce se budou zlepšovat jen postupně a míra inflace zůstane pod cílem centrálních bank. Goldmani neočekávají, že by centrální banky zvyšovaly úrokové sazby dříve než v roce 2025.

Evropské akcie byly dlouho podceňované

Jak vycházejí předpovědi pro Evropu? Která z nich vás zaujala a proč?

Vycházejí dobře. Stratégové Morgan Stanley očekávají silné hospodářské oživení a evropským akciím věští pozitivní vývoj. Uvádí několik důvodů, špatnou výkonnost v minulém roce, silné fundamenty firem a fiskální a měnovou politiku. Podobně to vidí francouzská banka Société Générale, která doporučuje evropské akcie nadvažovat.

Jaký je váš názor?

Můj názor je takový, že evropské akcie zkrátka patří do investičního portfolia. Byť je to třída aktiv, která byla v minulých letech mezi investory nepopulární. Častý argument zněl, že zatímco americké akcie svižně rostou, evropské stále více zaostávají. Tento rozdíl ve výkonnosti se postupně zvětšoval, takže někteří investoři hodili ručník do ringu a evropských akcií se zbavili.

Změnilo se něco zásadního?

Evropa letos ukázala, že v případě rozsáhlého požáru je akceschopná. Dalo to hodně práce, ale evropští politici se byli schopní dohodnout na zřízení fondu obnovy, který má pomoci překonat dopady pandemie. Navíc nová administrativa Joe Bidena pravděpodobně nebude pokračovat v obchodních válkách. Nebo bude přinejmenším používat cla jako nástroj zahraniční politiky v mnohem menší míře. Především je nebude cílit na své spojence jako Trump. To je skvělá zpráva pro mnohdy silně závislé na exportu evropské korporace.

Mám obavy z válečného konfliktu mezi USA a Čínou

Jak vidíte příští rok z hlediska vývoje na finančních trzích? Co bude klíčové?

Já si často připomínám Johna Galbraitha [kanadsko-americký ekonom a diplomat, pozn. red.], který velice trefně řekl, že existují jen dva typy prognostiků: Ti, kteří neví a ti, kteří nevědí, že neví. Protože budoucnost je ze své podstaty nejistá, tak své vlastní investiční portfolio, a stejně tak i portfolia mých klientů, připravuji na téměř jakýkoli scénář. Samozřejmě s výjimkou jaderné války a zombie apokalypsy [smích].

Dobře, co ale bude v příštím roce to klíčové?

Podle mého skromného názoru není pro budoucnost ani tak klíčové, jestli bude vakcína široce dostupná v prvním čtvrtletí nebo ve druhém či později. S obavami se dívám především na vztahy mezi Spojenými státy a Čínou. Tedy mezi dvěma nejdůležitějšími ekonomikami světa, a zároveň mezi dvěma jadernými mocnostmi. A kladu si otázku: Budou schopné vyhnout se v dalších letech válečnému konfliktu?

O válkách se někdy říká, že se nikdy nebojují starými změnami, ale vždy až překvapivě novými… Skutečně máte obavy z válek, konfliktu mezi USA a Čínou?

Třecích ploch je hodně. Tchaj-wan, Hongkong, Jihočínské moře, Čínou poskytnutá podpora autoritářské Venezuele. Čím dál hlubší vztahy mezi Čínou a Íránem. Celou věc s Čínou a USA pak výrazně komplikuje fakt, že jak USA, tak Čína jsou přesvědčené o tom, že mají mít ve světě vůdčí úlohu.

Dopady covidu do ekonomiky a trhů

Co všechno podle vás v ekonomice změní letošní zkušenost s covidem?

Jak jsem říkal, dostáváme se do jakéhosi nového normálu. Lidé budou mnohem více pracovat z domova. Někteří si v bytě či domě už zařídili home office s potřebným vybavením. Jiní se přestěhovali do větší nemovitosti, aby si takové pracovní místo mohli zařídit. Poté, co lidé zjistili, že mohou trávit více času se svou rodinou a méně času dojížděním do práce, se zdá být práce na dálku jasný trend. Tedy samozřejmě ve firmách, u kterých home office dává smysl, respektive je vůbec možný.

Stane se home office běžnou součástí pracovního týdne?  

Ty firmy, které svým zaměstnancům větší flexibilitu v podobě většího využívání home office nenabídnou, respektive se tomu budou bránit, tak tyto firmy budou prohrávat v globálním boji o talenty. Nejschopnější zaměstnanci budou tuto flexibilitu přímo vyžadovat. A větší využívání home office povede k další vlně inovací. Software, který aktuálně používáme, typu Zoom nebo Teams, bude v nepříliš vzdálené budoucnosti mnohem kvalitnější.

Jaké další změny očekáváte?

Budeme pravděpodobně potřebovat méně kanceláří. A ty, které se budou stavět, budou zřejmě vypadat trochu jinak. Někteří lidé se navíc přestěhují z velkých měst, kde jsou vysoké náklady na život, do míst s nižšími náklady.

Technologické akcie mohou být rizikové

Jak se tyto a další změny promítnou do obchodování na finančních trzích?

Nabízí se jednoduchá úvaha, a totiž že akcie technologických firem jsou jasným vítězem pandemie, a mají skvělou budoucnost. Díky zmíněnému trendu využívání home office, přesouvání mnoha firem do online světa a podobně. Jenže investoři by si měli položit otázku, jestli v cenách technologických akcií není zohledněna až příliš velká dávka optimismu. Měli by si položit otázku, kolik dalších investorů dospělo k úplně stejnému závěru. Pokud mnoho, mohou být technologické akcie už příliš drahé.

Kde toto riziko nespatřujete?

Teď v listopadu si velice dobře vedly akcie cyklických sektorů, například akcie bank nebo energetických firem. Někteří prognostici cyklickým akciím v příštím roce věští svižný růst.

O co bude na finančních trzích v příštím roce největší zájem?

Osobně na to nemám jasnou odpověď. S klienty držím sektorově diverzifikovaná portfolia, rozhodně nespekulujeme na jeden či dva sektory s tím, že bychom zcela ignorovali zbytek. Na druhé straně, co smysl dávat může, je určité nadvážení či podvážení sektorů na základě valuací. Když například vidím, že spousta technologických akcií je drahá, tak jich nebudu v portfoliu držet tolik. Ale opět – neznamená to, že se jich zbavím úplně.

Daniel Tácha

Investiční analytik a portfolio manažer skupiny Partners Martin Tománek vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové. Během studií se zaměřoval na politickou ekonomii a mezinárodní obchod. Následně působil jako externí vyučující na Katedře politologie Univerzity Hradec Králové, kde vedl kurz Mezinárodní politická ekonomie. Na finančním trhu se pohybuje od roku 2007. Ve skupině Partners se věnuje sestavování investičních portfolií pro bonitní klientelu a působí jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Aktivně se věnuje školení investičních poradců, pořádá semináře zaměřené na investice a vývoj světové ekonomiky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here