Celková úroveň spotřebitelských cen zůstala v listopadu stejná jako v říjnu [0,0 %]. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 2,7 procenta, což bylo o 0,2procentního bodu méně než v říjnu. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Listopadový vývoj byl ovlivněn mírnými oboustrannými cenovými pohyby ve všech oddílech spotřebního koše.

„Meziroční cenový růst zpomalil už počtvrté za sebou. Na toto zpomalení měly největší vliv položky v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ říká vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Například cena brambor byla meziročně nižší o zhruba 20 procent a dosáhla hodnoty dvanácti korun za kilogram.

Meziměsíční a meziroční srovnání v listopadu

Meziměsíční růst cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák byl ovlivněn vyššími cenami vína o 4,2 % a tabákových výrobků o 0,7 %. Z potravin vzrostly především ceny zeleniny o 4,9 %, vajec o 7,7 % a cukru o 11,6 %.

Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Růst cen masa zmírnil na 1,1 %, sýrů a tvarohů na 1,6 %, ovoce na 7,3 % a ceny brambor byly nižší o 20,3 %.

Na Slovensku byly ceny v listopadu meziročně vyšší o 1,5 % a naopak v Německu o 0,7 % nižší. Nejvíce ceny v říjnu meziročně vzrostly v Polsku [+3,8 %] a největší pokles nastal v Řecku [+2,0 %]. Na Slovensku byly ceny vyšší o 1,6 %, v Německu ceny klesly o 0,5 %.

Ceny potravin dál mírně porostou

Oproti prognóze České národní banky [ČNB] je nyní inflace níže o 0,2procentního bodu. Podle analytika Komerční banky [KB] Michala Brožky z hlediska struktury k větším překvapením nedošlo.

„Oproti našemu očekávání byly nižší ceny potravin, naopak dozvuky předchozího zlevnění cen energií se již v listopadu vůbec neprojevily,“ uvedl.

Dodal, že dál čeká mírnější růst cen potravin. Naopak ceny u čerpacích stanic by měly působit mírně desinflačně. Rychlejšímu poklesu inflace bude v příštím roce bránit opětovné navýšení spotřebních daní na tabák a alkohol.

ČSÚ dnes zveřejnil také bilanci vývozních a dovozních cen za říjen. Ceny v exportu meziročně vzrostly o 3,2 % a dovozní ceny po pěti měsících poklesu stouply o 0,6 %. V obou případech byl vývoj cen ovlivněn zdražením strojů a dopravních prostředků. Meziměsíčně se ceny vyváženého zboží zvýšily o 1,5 % a dováženého o 1,6 %.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here