Vývoz z Číny v listopadu meziročně vzrostl o 21,1 procenta. To je rekordní nárůst za téměř tři roky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský celní úřad. Čína se i nadále velmi rychle vzpamatovává z koronavirové krize.

Čínští vývozci těžili z relativně brzkého znovuotevření ekonomiky. Druhá největší ekonomika světa má rekordní přebytek bilance zahraničního obchodu a stejně tak rekordní je i politicky citlivý obchodní přebytek se Spojenými státy.

Hrubý domácí produkt Číny rostl i v letošním třetím čtvrtletí

Vývoz zaznamenal rekordní růst, nejrychlejší od února 2018. Výrazně překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali, že se zvýší o maximálně 12 procent. V říjnu se export zvýšil o 11,4 procenta.

Dovoz za odhady ekonomů zaostal. Zpomalil tempo růstu na 4,5 procenta z říjnových 4,7 procenta, zvýšil se už třetí měsíc po sobě. Analytici přitom odhadovali, že import vzroste o 6,1 procenta.

Čínská obchodní bilance je rekordní

Celkový přebytek obchodní bilance Číny se v listopadu zvýšil o 102,9 procenta na 75 miliard dolarů [1,6 bil. Kč]. Za prvních jedenáct měsíců roku pak činí 460 miliard dolarů. To je meziročně o 21,4 miliardy více než ve stejném období loňského roku a již nyní to představuje jeden z nejvyšších přebytků, jaký se kdy zaznamenal.

Přebytek obchodu se Spojenými státy se díky silné poptávce amerických spotřebitelů vyšplhal na rekordních 75,4 miliardy dolarů [1,6 bilionu Kč]. Vývoz do USA vzrostl o 46 procent navzdory pokračujícímu zvyšování cel a obchodní válce mezi oběma největšími ekonomikami světa.

Čína letos poroste možná jako jediná

Čínská komunistická strana v březnu vyhlásila, že pandemie způsobená šířením koronaviru, která se právě z Číny začala na přelomu roku šířit, je v zemi pod kontrolou. Zahraniční konkurenti se naopak stále potýkají s omezeními, jež mají za úkol nákaze zamezit.

V Číně vymývají lidem mozky stejně jako před půl stoletím

Zatímco zbytek světa zažívá recesi, bude Čína letos patrně jedinou velkou ekonomikou, která trvale poroste. Odhaduje se, že přidá dvě až 2,2 procenta. Podle některých ukazatelů by mohla v posledním kvartálu překročit hranici růstu 5,5 procenta. Ve třetím čtvrtletí vzrostla o 4,9 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here