Státní rozpočet letos skončí schodkem v rozmezí 370 až 380 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] to uvedla v České televizi [ČT]. Deficit tak bude nejvyšší v historii České republiky. Přitom lze očekávat, že rozpočet 2021 vykáže ještě vyšší schodek. 

Sněmovnou schválený letošní rozpočet počítá se schodkem 500 miliard korun. Poslanci ho na návrh vlády třikrát zvýšili kvůli dopadům epidemie koronaviru z původních 40 miliard korun. Konečný výsledek státního rozpočtu oznámí ministerstvo financí na tiskové konferenci ve středu 6. ledna.

„Schodek státního rozpočtu za rok 2020 bude menší než 380 miliard,” řekla v televizi Alena Schillerová. Pohybovat by se podle ní měl v rozpětí 370 až 380 miliard korun.

Ministryně současně odmítla kritiku některých podnikatelů a opozičních stran, že schválený deficit nebyl vyčerpán kvůli nedostatečné státní podpoře firem během epidemie.

„My jsme mohli rozdat jenom to, co bylo na vládní rozpočtové rezervě, případně to, co měly neutracené jednotlivé resorty. A věřte, že jsme to beze zbytku vyčerpali,” uvedla.

Schillerová rozpočet hájí, opozice kritizuje

Podle předsedy poslanců TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska výsledek rozpočtu ukazuje na to, že vláda si předpokládaný půlbilionový schodek “vycucala z prstu”.

„Bohužel vláda vůbec nešetřila na své vlastní spotřebě,” doplnil pro ČT.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík [Piráti] uvedl, že se vládě nepodařilo vyplatit tolik podpor podnikatelům, kolik stát plánoval. Výši deficitu kritizoval také místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Státní rozpočet 2021 sází na růst na dluh. Opozice to kritizuje

Předseda ODS Petr Fiala [při jednání o rozpočtu, pozn. red.] upozornil na rostoucí náklady na provoz státu a letošní vznik 16ti tisíců nových pracovních míst čistě pro státní úředníky. Odkázal na pozměňovací návrhy ODS, díky kterým by státní rozpočet mohl ušetřit více než 80 miliard korun.

„A to zdůrazňuji, jsou to škrty, které lidé nijak nepocítí. Je to o provozu státu,“ dodal.

Schodek pro příští rok bude nejspíš ještě vyšší

Schodek státního rozpočtu pro příští rok je naplánován na 320 miliard korun. Dalších minus cca sto miliard korun pak přinese daňový balíček, respektive zrušení superhrubé mzdy.

Kontroverzní superhrubá mzda skončí s 1. lednem 2021

Loni stát hospodařil se schodkem 28,5 miliardy korun, letos ke konci listopadu deficit činil 341,5 miliardy Kč. Nejvyšší schodek měl doposud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Pro příští rok schválila sněmovna rozpočet se schodkem 320 miliard korun, který ale nepočítá s dopady daňových změn schválenými v daňovém balíčku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here