Státní rozpočet 2021 sází na růst na dluh. Opozice to kritizuje

294
rozpocet_2021
Foto: Redakce FinTag.cz

Poslanci dnes ve třetím čtení projednávají návrh státního rozpočtu České republiky na příští rok. V něm vláda premiéra Andreje Babiše [ANO] navrhuje schodek ve výši 320 miliard korun. Rozpočet 2021 podle ní nastartuje ekonomiku v době covidové krize. Opozice nesouhlasí a upozorňuje na nedostatky.

Premiér Andrej Babiš ve sněmovně uvedl, že jeho vláda podporu pro návrh rozpočtu nemá. Rozpočet 2021 počítá s příjmy 1 488,3 mld. a výdaji 1 808,3 mld. korun. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] v něm pracuje s růstem ekonomiky v roce 2021 o 3,9 procenta. Kritiku návrh rozpočtu sklízí hlavně za to, že v něm nejsou zohledněny dopady vládou prosazovaného daňového balíčku [-99 mld. Kč]. To za situace, kdy je letošní schodek státního rozpočtu schválen na 500 mld. korun a dle odhadů bude cca 400 mld. korun.

Schválení či neschválení rozpočtu tak jako obvykle závisí na KSČM. Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes ve sněmovně podporu rozpočtu ale znovu podmínil ponížením výdajů na obranu ve výši deseti miliard korun. Ty chce využít jako rezervu pro náklady spojené s případnými dalšími vlnami covidu-19. Komunisté chtějí také posílit sociální služby o 1,2 miliardy Kč. Hasičskému sboru chtějí přidat 120 milionů korun a policii o 280 milionů Kč.

Premiér Babiš ve sněmovně ale řekl, že v rezortu obrany, jak výměnou za podporu rozpočtu chce KSČM, nebude škrtat. Vybraným opozičním poslanců doporučil, aby v čase hlasování o rozpočtu opustili jednací sál.

„Když odejdete ze sálu, tak to bude konstruktivní krok z vaší strany,” řekl.

Rozpočet 2021: Co říkají opoziční poslanci

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan označil návrh rozpočtu za nezodpovědný. Podle něj nezohledňuje skutečné potřeby státu. Jako příklad zmínil například modernizaci školství.

„Ta debata není jen o přidání učitelům, ale i celkové modernizaci a zkvalitnění školství,“ uvedl s tím, že to ale návrh rozpočtu a kroky vlády nezohledňují.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ve své řeči uvedla, že na reálné investice po odečtení inflace jde v navrhovaném rozpočtu ještě méně peněz než třeba v roce 2015. Navrhla také ponížení rozpočtu o 18 milionů korun v kapitole Kancelář prezidenta republiky ČR. To proto, aby byla z těchto peněz podpořena živá kultura, jako třeba divadla.

„A ne dalšími prémiemi prezidentův kancléř Vratislav Mynář,” uvedla.

Co říká ODS a SPD

Předseda ODS Petr Fiala se při rozpravě poslanců dotkl rostoucích nákladů na provoz státu a letošní vznik 16ti tisíců nových pracovních míst čistě pro státní úředníky. Zároveň odmítl dotace pro komplexy typu Agrofert, aniž by ho jmenoval. Důraz by kladl na podporu malých a středních podniků. Státní rozpočet 2021 okomentoval takto: „Rozpočet nelze předělat, nelze z něj udělat poctivý, dobrý rozpočet.”

Odkázal na pozměňovací návrhy ODS, díky kterým by státní rozpočet mohl ušetřit více než 80 miliard korun.

„A to zdůrazňuji, jsou to škrty, které lidé nijak nepocítí. Je to o provozu státu,“ uvedl.

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura ve svém vystoupení upozornil na to, aby vláda štědrou sociální podporou přestala podporovat „nepřízpůsobivé“. Kritizoval navýšení výdajů na obranu, ale i zdůraznil, že si armády jako takové velice váží. Na druhé straně také uvedl, že jen roční náklady na naši spoluúčast v Afghánistánů stojí tři čtvrtě miliardy korun.

„A to není o tom, že musíme plnit naše závazky vůči NATO,“ uvedl.

Piráti upozornili i na financování center duševního zdraví

Své v rozpravě řekli i Piráti. Mikuláš Ferjenčík uvedl: „My jako Piráti se snažíme o to, aby zákony, které schvalujeme, byly v souladu s realitou. Bohužel tento rozpočet v souladu s realitou není. Již nyní víme, že tam hapruje sto miliard korun ze schvalovaného daňového balíčku. Sto miliard korun, které se daly využít na podporu ekonomiky.“

Rozpočet podle něj nepočítá ani s možnými výdaji na další covidové vlny.

„Pokud rozpočet dneska schválíme, tak to vládě Andreje Babiše umožní doklopýtat do října příštího roku, do voleb. […] Z těchto důvodu Piráti rozpočet 2021 nepodpoří,“ řekl.

Jeho kolegyně Olga Richterová upozornila na to, že rozpočet je nedostatečný z hlediska sociálních služeb. Jako příklad uvedla chybějící evropské financování Center péče o duševní zdraví, na nichž stojí takzvaná reforma psychiatrické péče.

Co říká vicepremiérka a ministryně financí Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová [ANO] dnes poslance varovala před rozpočtovým provizoriem. To nastane, pokud Sněmovna neschválí rozpočet do konce roku.

„Zvýšilo by to míru nejistoty,“ uvedla.

Dodala, že státní rozpočet a veřejné finance nejsou jen účetní kniha. Schodek pro rok 2021 podle ní dává smysl z ekonomického i ze sociálního hlediska.

„Jde o pokrizový rozpočet. Za cenu vyššího zadlužení navyšuje výdaje na sociální zabezpečení, vědu, výzkum, školství, investice do fyzické infrastruktury. Nepodkopává tak nohy ekonomice růstem zdanění nebo nesystémovými škrty,” prohlásila.

Podle ministryně je státní rozpočet 2021 něco jako maják v rozbouřených vodách. Maják, který bude svítit na lepší časy… Dle jejích slov by byla chyba, pokud by ho poslanci svým neschválením zhasli. Sněmovna nakonec odložila hlasování o návrhu státního rozpočtu na příští rok do pátku.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here