Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] v rozhovoru pro FinTag.cz odmítla průchodnost 15% daně z příjmů pro všechny zaměstnance. Dnes o tom bude jednat s premiérem Andrejem Babišem [ANO], který právě 15% daň z příjmů navrhl spolu se zrušením superhrubé mzdy.

Superhrubou mzdu v roce 2008 zavedla vláda Mirka Topolánka [ODS] s ministrem financí Miroslavem Kalouskem [TOP 09]. Dobová rétorika byla taková, že jde o dočasné opatření. Superhrubá mzda tu však je již dvanáct let. Upřesněme, že superhrubá mzda je základ daně, ze kterého se vypočítává daň z příjmů u zaměstnanců.

Superhrubá mzda je nemravná. A proto by měla být zrušena

Superhrubá mzda je přitom hrubá mzda zaměstnance navýšená o povinně placené sociální a zdravotní pojištění zaměstnavatelem. Jenom tím se hrubá mzda, z níž je počítána daň z příjmů, zvýší celkem o 34 procent.

  • Sociální pojištění hrazené zaměstnavatelem: 25 %
  • Zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem: 9 %

V praxi to značí, že daň z příjmů fyzických osob se počítá i z peněz, které stát už jednou zdanil. A to od zaměstnavatele, který to zohlednil ve mzdě svého zaměstnance. A je tu ještě jeden háček. I když platí zaměstnanci daň z příjmů fyzických osob ze superhrubé mzdy, tak výše jejich státní penze [starobní, předčasná starobní nebo invalidní] a nemocenské dávky [nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné] se počítají z hrubé mzdy. Nikoli ze superhrubé mzdy. I to je minimálně diskutabilní.

Co chce Andrej Babiš, co chce Alena Schillerová

Podle ministryně Aleny Schillerové je zrušení superhrubé mzdy, jak to oznámil premiér Andrej Babiš, součástí programového prohlášení vlády, tedy její zrušení je závazkem a v pořádku. Jak ale říká v rozhovoru pro FinTag.cz není podle ní průchozí další návrh premiéra, aby současně se zrušením superhrubé mzdy byla snížena daň z příjmů u všech zaměstnanců na 15 procent.

Alena Schillerová v rozhovoru pro FinTag.cz říká, že rozumí návrhu zrušit superhrubou mzdu a stanovit 15% daň. Jako daňařce jí to prý dává smysl, protože tím by se u fyzických osob srovnala úroveň zdanění. A zároveň by se tím významně pomohlo zaměstnancům, kterých je v Česku 4,5 milionu. Podpořila by se i poptávka a celá ekonomika. Avšak z jejího pohledu 15% daň, jak ji navrhl premiér, není průchodná.

„Určitě ne pro všechny. To říkám zcela otevřeně […] 15% daň mi dává smysl, ale určitě ne u vysokopříjmových skupin,“ vysvětluje v podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz.

Důvod podle ní je, že celý problém je o něco hlubší: „My tu máme ještě solidární přirážku. To znamená, že lidé nad čtyřnásobek průměrné mzdy, což je pro letošek necelých 140 tisíc korun, platí ještě sedm procent přirážku bez sociálního a bez zdravotního pojištění. A já prostě nevidím důvod – asi by to [solidární přirážku, pozn. red.] chtělo také zrušit, také jsme se k tomu zavázali – aby tito lidé platili 15% daň,“ upřesňuje.

Tvrdí, že řešením je zrušení solidární přirážky a progresivní zdanění, které navíc dnes v ČR již dle jejího názoru de facto funguje. I proto na dnešním jednání premiérovi nabídne několik variant k jím proklamované 15% dani.

Co se týče jejích návrhů [od 15 do 19 %] na výši daně a případné progresivní zdanění, chce nejdříve najít shodu s premiérem a pak v rámci koalice. V rozhovoru zmiňuje i to, co stojí v programovém prohlášení vlády. V něm je totiž při zrušení superhrubé mzdy daň určena na 19 procent. A za takové situace by výpadek státního rozpočtu nebyl 92 miliard korun, ale 27 miliard korun. Toto jako variantu přitom zmiňuje i NRR.

ANO s ČSSD soutěží ve štědrosti. NRR varuje před dopady

Snížení odvodů na sociálním pojištění? Ne!

V rozhovoru pro FinTag.cz se ministryně Alena Schillerová vyjadřuje i k hlasům, které volají po snížení zdanění práce v ČR nejenom prostřednictvím nižší daně z příjmů, ale především snížením odvodů na sociální pojištění, které u nás patří k nejvyšším v Evropě.

Odvody na sociální pojištění patří v ČR k nejvyšším v Evropě

„Nemůžeme všechno. […] Sociální odvody jsou velice důležitým příjmem. Toto je otázka celkové změny daňového mixu. Nemůžeme ten systém sociálních odvodů, aniž bychom způsobili problém v důchodovém systému, vypnout,“ uvedla Alena Schillerová.

V této souvislosti zmínila svou iniciativu, kdy loni požádala zástupce OECD o vypracování návrhu podoby důchodové reformy v Česku. Ti prý podle ní nyní akorát požádali o odklad závěrečné zprávy, ale na důchodové reformě dále pracují.

Schillerová zpochybnila přínos Komise pro spravedlivé důchody

Alena Schillerová se pro FinTag.cz vyjádřila i k celkové konsolidaci a reformě veřejných rozpočtů. Podmínila ji komplexní změnou daňového mixu. Což však podle ní není otázka pro tuto vládu. Přesto již zadala expertům Ministerstva financí ČR [MF ČR] i expertům Národní ekonomické rady vlády [NERV], aby na přípravě reformy příjmů a výdajů veřejných rozpočtů začali pracovat.

Dan Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here