Termín návratu dětí do škol by se veřejnost mohla dozvědět v příštím týdnu. O otevření škol má nyní jednat vláda a čeká se i diskuze ve sněmovně. Vyplynulo to v dnešním pořadu České televize [ČT] Otázky Václava Moravce [OVM].

Předseda KSČM Vojtěch Filip v OVM uvedl, že není důvod návrat dětí do škol už dál oddalovat. Vicepremiér Jan Hamáček [ČSSD] však podmínil otevření škol testováním studentů. Žáci a studenti se podle Hamáčka nemohou nyní vrátit do škol, protože by se dle jeho slov projevil stejný efekt jako loni v září. Narostl by počet nově nakažených a nemocnice by nezvládaly pečovat o covid pozitivní pacienty s těžkým průběhem nemoci. To však ve stejném pořadu zpochybnil náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Ten řekl, že doposud není průkazná evidence o šíření covidu ve školách.

Peníze v péči o covid pacienty v nemocnicích nehrají roli

Podobně to vidí i Vojtěch Filip, podle kterého je období jarních prázdnin ideální doba na návrat žáků do škol. Situace v okresech, kde by začaly děti do škol docházet, se dá navíc dle něj dobře porovnat a vyhodnotit s regiony, kde by žáci zůstali na jarních prázdninách.

„My budeme trvat, aby vláda řekla, co jí brání v tom, aby děti nastoupily do škol třeba 15. února,“ řekl Filip a upozornil, že neustálé oddalování otevření škol se nedá akceptovat.

Otevřít školy chtějí i Piráti

S přístupem vlády k návratu dětí do škol nesouhlasí ani předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj vláda vydává restriktivní opatření, aniž by později vyhodnotila jejich dopady na šíření epidemie covidu-19.

„Veškerá opatření mají být odůvodněná, vláda neříká, proč to dělá a jaké to má výsledky. […] Musí se ukazovat i efekt, který opatření přinášejí,“ uvedl k zavřeným školám.

Dobrým příkladem pak podle něj může být přístup belgické vlády, kde děti od mateřských škol až po maturanty chodí prezenčně do školy s tím, že nemají hodiny tělesné výchovy a zpěvu. Epidemická situace je tam přitom podstatně lepší než v České republice.

Jeho slova podpořil i Vojtěch Filip: „Otevřením škol by se nám mimo jiné uvolnil i personál do nemocnic, kde právě kvůli péči o děti chybí.“

Názor na otevření škol není ve vládě jednotný

Podle Hamáčka se však žáci a studenti do škol [pouze maturitní ročníky, pozn. red.] pravděpodobně vrátí až počátkem března. A to jen v případě jejich pravidelného testování.

„Nehlasoval bych na vládě pro návrat dětí do škol bez testování,“ reagoval v diskuzi.

V týdnu diskutovaný materiál Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] o testování žáků vicepremiér Hamáček zatím neviděl. Předseda vlády Andrej Babiš [ANO] jej totiž zatím nezařadil na jednání vlády. Současně ale potvrdil, že se v pondělí 8. 2. o návratu dětí do škol na vládě plánují pobavit.

Vojtěch Filip však doufá, že se vláda v pondělí konečně k něčemu odhodlá: „To, že tam pošleme děti je principiální věc, zabezpečit je třeba očkování mimo zdravotníky a rizikové skupiny i učitelů.“

„Nemůžete se divit, že nám došla trpělivost,“ dodal s tím, že součástí návratu dětí do škol má být i prioritní očkování pedagogů.

Konec nouzového stavu v Česku

V týdnu čeká poslaneckou sněmovnu jednání o prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí zatím do neděle 14. února. O podpoře se chystá vláda podle Hamáčka jednat se všemi politickými stranami.

„Uvidíme, máme čas do čtvrtka, povedeme jednání napříč politickým spektrem, budeme hledat podporu,“ uvedl s tím, že chtějí jednat i s Piráty.

Ivan Bartoš potvrdil, že včera [6.2.] požádal předsedu vlády Babiše o jednání o nouzovém stavu a o dalších podmínkách. Setkat se spolu mají zřejmě ještě dnes. Bartoš má v plánu premiérovi předložit dle jeho slov takzvané čtyři artikuly. Jde například o návrh pandemického zákona, strategie návratu žáků do škol a kompenzační návrhy pro lidi v karanténě [příspěvek k nemocenské dávce].

Nemocenská v karanténě a izolaci bude vyšší o 250 korun

Kauza Hnilička a miliardy korun kamarádům kamarádů

Radikální změnu dle Hamáčka čeká i Národní sportovní agenturu [NSA]. V nejbližších dnech se podle něj očekává konečné dořešení kauzy kolem šéfa NSA Milana Hniličky [za ANO]. Ten se navzdory vládním restrikcím účastnil oslavy v teplickém hotelu Prince de Ligne. Hnilička sice rezignoval na poslanecký mandát, v čele NSA však setrval a navíc odvolal své dva náměstky. Kolem agentury se záhy začaly objevovat problémy kolem jejího hospodaření. Například to, že si najala další agenturu na přerozdělování peněz, za své služby si účtuje šest milionů korun. Podle Hamáčka se veřejnost v několika dnech dozví radikální změny ve vedení NSA, o kterých se nyní jedná.

„Veřejnost musí počkat, jednání probíhají ještě několik dní, vyžaduje to radikální změnu a vyřešíme ji v několika dnech,“ potvrdil Hamáček bez dalšího upřesnění.

Setrvání Hniličky v čele NSA je podle Ivana Bartoše problém, agentura rozděluje sportovním klubům v Česku miliardy korun ročně. Její kroky jsou přitom dle jeho slov netransparentní.

„V profesionálním sportu korupce bují, končí často soudy a odsouzeními, fandíme spíše podpoře malých sportovních klubů,“ uvedl Bartoš s tím, že na pozici předsedy agentury neproběhlo výběrové řízení, rovněž tak na jeho dva náměstky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here