Nemocenská v karanténě a izolaci bude zřejmě vyšší o 250 korun za den, nejdéle po dobu deseti dnů. A to díky příspěvku k nemocenské pro zaměstnance, který navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. Lidé se zkráceným úvazkem dostanou 125 Kč. Úřad si od navýšení slibuje dodržení izolace a hlášení kontaktů.

Nemocenská v karanténě a izolaci se má zvýšit všem zaměstnancům. Podle stávajícího návrhu, který má v pondělí [1. února] projednat vláda s odbory a zástupci zaměstnavatelů, mají zaměstnanci v nařízené karanténě dostat k náhradě mzdy navíc 250 Kč za každý den, nejdéle však po dobu deseti dnů. Pracovníci s nižším než polovičním úvazkem nebo takzvaní dohodáři [dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce] by dostávali 125 korun za každý den v karanténě. Taktéž maximálně po dobu deseti dnů.

Nemocenská v karanténě: Peníze vyplatí zaměstnavatel

Příspěvek k nemocenské by dle aktuálního návrhu vyplácely zaměstnancům firmy, které by si částku na konci měsíce odečetly ze sociálních odvodů. Podporu by zaměstnavatelé vypláceli pouze v letošním roce a pouze lidem s nemocenským pojištěním. Příspěvek by jim zasílali společně s náhradou mzdy.

Důvodem zavedení mimořádné podpory je tvrzení některých odborníků, že se lidé kvůli riziku snížení pravidelného příjmu odmítají nechat testovat na covid-19 a často i s příznaky nemoci chodí do práce. Další argument je to, že covid pozitivní osoby nehlásí všechny své kontakty. Údajně proto, aby je neposlaly do karantény a tím nenesly vinu za jejich absenci v práci a ponížení příjmů.

Doba karantény u nás trvá deset dnů. Pokud se potvrdí nemoc covid, pak se doba pracovní neschopnosti prodlužuje často až o dalších deset dnů. Náhrada mzdy pro zaměstnance v nemoci i karanténě je standardně 60 procent redukovaného průměrného výdělku. Přičemž prvních 14 dnů vyplácí peníze zaměstnavatel, od 15. dne pak místně příslušná okresní správa sociálního zabezpečení.

Letos až 550 tisíc příspěvků k nemocenské

Podle podkladů k navrhované normě by letos mohli zaměstnavatelé vyplatit více než 550 tisíc takových příspěvku k náhradě mzdy v součtu za 1,38 miliardy korun. O vyplacenou částku by si pak ponížili povinné odvody na sociální pojištění za své zaměstnance.

Pro představu k počtu čerpání příspěvku můžou posloužit data České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ]. Podle nich za první letošní měsíc k 24. lednu evidovali 61 800 karanténních e-neschopenek. Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR] tvrdí, že za tu dobu se nákaza novým koronavirem prokázala v Česku celkem u 207 900 osob.

Příspěvek k nemocenské projedná v pondělí 1. února na svém mimořádném jednání tripartita. Její zástupci proberou návrhy MPSV a současně i předlohu ministerstva financí.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here