Čínský globální dodavatel ICT infrastruktury Huawei začátkem února zahájil výstavbu prvního výrobního závodu mimo Asii. Nová továrna ve francouzském průmyslovém parku Brumath bude vyrábět komponenty pro základnové stanice mobilních sítí pro evropský trh. Produkce má začít v roce 2023.

Při navrhování a výstavbě závodu se čínský Huawei zavázal ke spolupráci s francouzskými partnery a v metropolitním regionu Grand Est hodlá vytvořit nejprve 300, do budoucna až 500 pracovních míst. Investice do výstavby továrny se pohybuje v hodnotě přes 200 milionů EUR [cca 5,5 mld. Kč].

„Evropský výrobní závod je první výrobní jednotkou svého druhu, kterou stavíme mimo Čínu. Ukazuje to na náš závazek vůči Evropě, v níž působíme od roku 2000, a také na naši snahu dlouhodobě přispět k vytváření pracovních míst. I zvyšování ekonomické vyspělosti evropského regionu,“ uvedla viceprezidentka a členka představenstva společnosti Huawei Catherine Čchen.

Výrobní aktivity francouzského závodu by měly v následujících letech dosáhnout hodnoty produkce na hranici 1 miliardy eur ročně.

Zákon o prověřování zahraničních investic vstoupil v platnost

Čínskou investici ve Francii poprvé představil na sklonku roku 2019 prezident Huawei Liang Chua. Ten řekl, že výrobní závod ve Francii posílí již tak vysoce výkonný dodavatelský řetězec společnosti. A zároveň pomůže rozšířit služby v Evropě.

„Díky přímému napojení na evropský trh by se také mohla zkrátit doba dodání některých komponent o více než polovinu,“ upřesnil.

Mobilní sítě 5G v Česku a Evropě

Česká vláda loni v listopadu schválila návrh novely zákona o elektronických komunikacích. Jím se do české legislativy implementuje nová evropská směrnice, takzvaný evropský kodex pro elektronické komunikace. Kodex svými regulacemi řeší i sítě 5G.

Bezpečnostní a informační služba [BIS] ve své výroční zprávě aktuálně varovala před rizikem zneužití velkých státních zakázek ve prospěch firem či států. Konkrétní projekty tajná služba nezmiňuje, ale dá se předpokládat, že zpráva má na mysli i vybudování mobilní sítě 5G.

Tajná služba se obává třeba zneužití velkého objemu citlivých informací nebo vytvoření závislosti na dodávkách od rizikového dodavatele. Od bezpečnostních expertů přitom již delší dobu zaznívá varování před možností zapojení ruských či čínských státních firem. V případě vybudování mobilní sítě 5G se varování týká účasti právě čínské firmy Huawei.

Vláda schválila novelu zákona o elektronických komunikacích

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo zároveň loni podepsali Společnou deklaraci v oblasti bezpečnosti sítí 5G. 5G aukci, kterou stát původně plánoval na letošní leden, ale stále provázejí problémy. Cílem deklarace je společnými silami vybudovat sítě 5. generace, které budou chráněné před neautorizovaným přístupem a případným napadením. A také zajistí občanům soukromí a ochranu jejich základních práv.

5G aukce v ČR se vleče, ale ČR a USA již na 5G spolupracují

Svým podpisem obě země, jak uvedli jejich zástupci, také vyjádřily podporu dalším diskusím o bezpečnosti sítí 5. generace v rámci Severoatlantické aliance [NATO].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here