Po Saudi Aramco uvede na burzu Saúdská Arábie i další firmy

85
Saudi_aramco
Foto: Saudi Aramco

Saúdská Arábie se letos chystá přes akciovou burzu prodat podíly v dalších firmách. Na trhu by se tak po úspěšné primární veřejné nabídce [IPO] akcií společnosti Saudi Aramco z konce roku 2019 měly objevit další velké emise, včetně Saudi Aramco.

Loni postihla Saúdskou Arábii, tak jako jiné státy pandemie covidu-19, ale i propad tržeb z prodeje ropy, které tvoří až 90 procent příjmů státního rozpočtu. Vláda v reakci na tyto události spustila rozsáhlé sociální a ekonomické programy, stejně jako úsporná opatření. Mezi jinými již loni ztrojnásobila sazbu DPH z pěti procent na 15 procent. A i zrušila měsíční dávky kompenzující zvýšené životní náklady státním pracovníkům [cca 70 % pracovní síly] ve výši v přepočtu cca 6 000 korun.

Teď vláda Saúdské Arábie, jejímž premiérem je král Salman bin Abd al-Aziz Al Saud a vicepremiérem korunní princ Muhammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, spoléhá na zájem investorů. Saúdskoarabské království přitom učinilo dobrou zkušenost s uváděním svých firem na burzu v prosinci 2019. Tehdy prodalo podíl své firmy Saudi Aramco za 25,6 miliardy dolarů [cca 545 mld. Kč]. Tento vstup na burzu byl největším v historii. IPO Společnost Alibaba na burze v New Yorku roce 2014 dosáhl o 0,6 mld. USD méně [25 mld. USD]. V hledáčku investorů zůstává Saudi Aramco i nadále, protože korunní princ Muhammad bin Salmán řekl, že království chce dát na burzu další akcie tohoto podniku.

Loni království získalo z prodeje podílů ve firmách 1,45 miliardy dolarů [cca 30,9 mld. Kč], a to navzdory dopadům pandemie.

Nejen Saudi Aramco, ale i další firmy

Čtyři ze sedmi IPO ze zemí kolem Perského zálivu byly v loňském roce umístěny na burze Tadawul v Rijádu. Ta je v regionu zároveň největším trhem, kde průměrný denní objem obchodů podle záznamů EFG-Hermes loni převyšoval osm miliard rijálů. Obchodovat se začalo například s akciemi firem z odvětví necyklického zboží, kterým se za pandemie dařilo obzvláště dobře.

Největší firmou, jejíž akcie se loni začaly v Rijádu obchodovat, byla Sulaiman Al Habib Medical Services. Ta získala nabídkou akcií 698,6 milionu dolarů. Řetězec supermarketů BinDawood Holding od investorů získal 585,1 milionu dolarů.

Výkonný ředitel burzy Tadawul Chalíd Alhusan agentuře Reuters řekl, že mnoho saúdských firem teď potřebuje čerstvý kapitál. Když uvedou akcie na burzu, pomůže jim to být i transparentnější při zveřejňování informací.

„Už teď vidíme značný zájem o IPO. Proto si myslím, že v letošním roce jich bude ještě víc než loni,” uvedl Alhusan.

Nyní se připravuje primární veřejná nabídka akcií podniku veřejných služeb Alkhorayef Water and Power Technologies. Ještě do konce čtvrtletí by se měly ale na burze objevit akcie půjčovny aut Theeb Rent-a-Car, která má podporu investiční společnosti Investcorp.

Prodej akcií za miliardu dolarů připravuje společnost Acwa Power, která se angažuje v energetických službách. Významné úpisy akcií se očekávají od firmy Solutions by STC a také od společnosti Saudi Basic Industries, která se věnuje speciálním chemikáliím. Nabídka akcií posledně jmenované firmy by měla koncem tohoto nebo začátkem příštího roku vynést až stovky milionů dolarů.

Prvním start-upem, jehož akcie se objeví na burze, by mohla být společnost Jahez, zaměřená na rozvážku jídla. Ta už dříve avizovala, že se chystá na burzu letos.

Situace novým IPO v regionu nahrává

Podle analytiků vstupu nových firem na burzu v Rijádu nahrává i celkový objem vkladů v komerčních bankách v království. Te se do konce roku zvýšil na 1,94 bilionu rijálů [cca 11 bilionů Kč] z téměř 1,8 bilionu rijálů, kde byl o rok dříve.

Pandemie covidu-19 přišla pro království v nejméně vhodnou dobu. Tedy ve chvíli, kdy dlouhodobě panuje cenová válka na trhu s ropou. Cena ropy WTI se loni dokonce historicky poprvé dostala do záporných hodnot. Rozpočet království pro rok 2020 byl koncipován na cenu ropy ve výši 55 USD, což se ukázalo být hrubě nedostatečným.

Zahraniční rezervy země jsou v současné době třetí největší na světě, avšak vláda z nich neplánuje vláda vybrat více než 120 mld. SAR [cca 815 mld. Kč]. Zahraniční zadlužení by pak mohlo dosáhnout výše až 220 mld. SAR [1,5 bil. Kč]. Na konci roku 2019 činil veřejný dluh země 23 procent HDP.

Saúdská Arábie a Česko

Saúdská Arábie je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v regionu po Izraeli a Spojených arabských emirátech. Největší část českého vývozu tvořily osobní automobily a jiná motorová vozidla. Dále pak automatické stroje a legovaná ocel. Předními a stabilními vývozci do KSA jsou společnosti Hyundai, Škoda Auto, FoxConn, Mondi Pac. Paper, Evraz Vítkovice Group, ABB, Siemens, Barum Continental, Alstom Power, Austin Powder, FEI Czech Republic, Arcellor Mittal. Výrazným vývozcem je firma Preciosa a v poslední době v zemi posílil výrobce nemocničních lůžek Linet.

Analytici dále uvádějí, že podstatnou část českého vývozu pro infrastrukturní a průmyslové kontrakty tvoří subdodávky českých výrobců vlastněných převážně nadnárodními korporacemi. Mnoho těchto vývozů probíhá též přes třetí země [cca 20 %].

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here