Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu oproti únoru o 0,2 procenta. Vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen benzínu a nafty. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 2,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Ceny zboží v březnu oproti únoru úhrnem vzrostly o 0,4 procenta, zatímco ceny služeb klesly o 0,3 procenta. Meziměsíční růst cen byl způsoben především vyššími cenami pohonných hmot a olejů o 5,9 procenta.

„Průměrná cena benzinu Natural 95 byla 30,47 Kč/l a jednalo se o nejvyšší hodnotu od loňského února. Průměrná cena motorové nafty pak byla 29,14 Kč/l a šlo o nejvyšší cenu od loňského března,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny benzinu i nafty v Česku rostou a růst budou i dál

V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly ceny tabákových výrobků o 2,5 procenta. V oddíle odívání a obuv se zvýšily ceny oděvů o 0,6 procenta a obuvi o 1,1 procenta. Z potravin byly vyšší především ceny vajec o 5,1 procenta, ovoce o 0,8 procenta a másla o 2,5 procenta.

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v březnu působil zejména pokles cen u bytové vybavení a zařízení domácnosti. Zde ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti klesly o 1,8 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly především ceny zeleniny o 3,9 procenta, z čehož ceny brambor byly nižší o 10,3 procenta.

Inflace v březnu 2021: Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 2,3 %, což bylo o 0,2 procentního bodu více než v únoru. I zde se na růstu cen podepsaly dražší pohonné hmoty.

„Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů přešly z únorového poklesu o 9,8 procenta v růst o 1,1 procenta v březnu,“ uvedl ČSÚ.

Inflace v únoru vzrostla o 0,2 %. Zdražily PHM i potraviny

Podle něj naopak k cenovému poklesu došlo v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny zeleniny meziročně klesly o 6,2 procenta. Přičemž ceny brambor byly nižší o 29,0 procenta. Ceny vepřového masa se snížily o 11,3 procenta.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v březnu nadále největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák, kde vzrostly ceny tabákových výrobků o 17,5 procenta. To zejména v důsledku vyšší spotřebn daně. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle doprava s meziročním nárůstem o 5,2 procenta, kde se zvýšily ceny automobilů o 9,3 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny finančních služeb o 8,5 procenta.

Inflace v lednu oproti prosinci stoupla o 1,3 procenta

Naopak ceny elektřiny klesly o 3,4 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla minulý měsíc 2,8 procenta.

Evropský index spotřebitelských cen a inflace v USA

Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP za Eurozónu v březnu 2021 1,3 procenta. Na Slovensku byly ceny v březnu meziročně vyšší o 1,4 procenta a v Německu o 2,0 procenta. Co se týče potvrzených dat, tak ceny v únoru meziročně nejvíce vzrostly v Polsku [+3,6 %] a největší pokles zaznamenaly v Řecku [-1,9 %].

Co se týče inflace, poněkud překvapila pak aktuální zpráva z USA. Tam ceny v březnu vzrostly o 0,6 procenta, nejvíce za osm a půl roku. Meziročně se míra inflace vyšplhala na 2,6 z únorových 1,7 procenta.

Může eurozóna uniknout globální inflaci? Spíš ne, než ano

Informovalo o tom americké ministerstvo práce. To uvedlo, že k růstu inflace přispělo otevírání dalších části ekonomiky i schválená opatření na podporu ekonomiky za 1,9 bilionu dolarů [cca 41,5 bilionu Kč]. Aktuální míra inflace je o 0,6 procenta výš, než je 2% cíl FED.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here