Inflace v únoru oproti lednu vzrostla o 0,2 procenta. Meziročně vzrostly v únoru spotřebitelské ceny o 2,1 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v lednu. Růst cen v únoru ovlivnily hlavně ceny pohonných hmot a automobilů. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziměsíční růst cen v oddíle doprava byl způsoben především vyššími cenami pohonných hmot a olejů [+1,7 %] a automobilů [+0,9 %].

„Hlavním důvodem meziměsíčního zdražení bylo zvýšení cen pohonných hmot v důsledku zdražení ropy na světových trzích. […] Rostoucí ceny ropy povedou k dalšímu mírnějšímu zdražení cen pohonných hmot,“ potvrdil ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Podle něj stále platí, že inflace zpomaluje na začátku roku pomaleji, než se čekalo. A to z důvodu výraznějšího lednového zdražení.

Inflace v lednu oproti prosinci stoupla o 1,3 procenta

Z potravin se v únoru meziměsíčně zvýšily především ceny zeleniny [+5,2 %]. Ceny brambor stouply o 8,4 procenta. Rostly i ceny ovoce [+4,0 %], margarínu a ostatních rostlinných tuků [+10,3 %] a uzenin o 0,9 procenta.

Naopak na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v únoru působil pokles cen alkoholických nápojů a tabáku. Ceny lihovin v únoru klesly o 3,8 procenta a vína o 2,0 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly ceny vepřového masa o 4,9 procenta, vajec o 8,7 procent, drůbeže o 2,0 procenta a nealkoholických nápojů o 0,9 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,1 procenta a ceny služeb o 0,3 procenta.

Inflace v únoru v meziročním srovnání

Meziročně vzrostla inflace v únoru o 2,1 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v lednu. Meziroční růst spotřebitelských cen tak již posedmé za sebou mírně zpomalil.

„Na tomto zpomalení se nejvíce podílely položky v oddíle odívání a obuv a v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

V oddíle odívání a obuv byly ceny i tak meziročně vyšší, u oděvů o 2,4 procenta. V lednu však rostly o 4,2. U obuvi v únoru meziročně vzrostly ceny o 2,7 procenta. V lednu rostly o 3,8 procenta.

Růst cen zpomalil u bytového vybavení, zařízení domácnosti a u cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost na 1,6 procenta. Ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti pak přešly z lednového růstu o 3,0 procenta v pokles o 0,9 procenta v únoru.

Inflace v eurozóně obrátila. Letos v lednu vzrostla o 0,9 %

Naopak ke zrychlení meziročního cenového růstu došlo u alkoholických nápojů a tabáku, kde došlo k jejich růstu o 10,5 procenta. Například v únoru meziročně vzrostly ceny piva o 9,2 procenta, když v lednu meziročně stouply o 3,6 procenta.

Ceny nájemného z bytu meziročně stouply o 1,1 procenta, vodného o 1,9 procenta, stočného o 2,3 procenta. Naopak ceny elektřiny klesly o 1,8 procenta a zemního plynu o 4,7 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny pojištění o 2,3 procenta a ceny finančních služeb o 6,8 procenta.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,1 procenta a ceny služeb o 2,3 procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného [nákladů vlastnického bydlení] byl 102,1 procenta.

Inflace v únorů nad odhadem ČNB

Dodejme, že únorová meziroční inflace byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala Česká národní banka [ČNB] v své prognóze. Důvodem rozdílu byl podle ředitele sekce měnové ČNB Petra Krále především, stejně jako v lednu, vývoj cen potravin.

„ČNB pro únor počítala s inflací na úrovni 1,7 procenta, takže nyní se inflace nachází výš o 0,4 procentního bodu. Nicméně otázkou je spíše další vývoj a ten je s ohledem na pandemii velmi nejistý,” řekl k tomu ekonom KB Michal Brožka. 

Podle něj ČNB tak bude zatím stále vyčkávat na další vývoj. Zástupci centrální banky ale již několikrát avizovali, že zvýšení úrokových sazeb přichází do úvahy již na začátku druhého pololetí letošního roku. Michal Brožka tipuje, že sazby zvednou ale až v posledním čtvrtletí letošního roku.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here