Ceny pohonných hmot v ČR rostou přibližně od poloviny ledna. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Ty uvádějí, že litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v Česku aktuálně stojí průměrně více než 31 korun. Cena litru nafty se blíží 30 korunám. Podle ekonomů ceny benzinu a nafty porostou i v následujících týdnech.

Například v týdnu od 10. do 17. března zdražil benzin nejvýrazněji za posledních nejméně deset let, a to o 81 haléřů. Podle ekonomů vývoj cen pohonných hmot ovlivňuje vývoj pandemie koronaviru, rychlost očkování a obnova hospodářství. Postupný návrat do stavu před pandemií pravděpodobně zdraží ropu, což ovlivní i ceny benzinu a nafty, upozorňují.

Inflace v únoru vzrostla o 0,2 %. Zdražily PHM i potraviny

„V letním období by cena ropy Brent mohla vystoupat nad úroveň 75 dolarů za barel. Lze totiž očekávat růst poptávky po ropě vyvolaný ekonomickým oživením. V létě již bude pandemie koronaviru na ústupu a vyšší proočkovanost populace umožní rušit restriktivní opatření v ekonomice. Rovněž bude docházet k oživení cestovního ruchu, což zvýší nároky na spotřebu paliv,“ tvrdí hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Z těchto důvodů podle něj ceny pohonných hmot porostou. Cenu benzinu tipuje na 33 korun za litr. Nafta bude díky snížení spotřební daně levnější o 1,50 až dvě koruny za litr.

„Tím se dostaneme na úroveň cen, které byly běžné před propuknutím pandemie,“ uvedl.

Ceny benzinu a nafty v Česku stále patří k nejnižším

Analytici upozorňují, že i přes růst zůstávají ceny pohonných hmot v Česku v porovnání se zbytkem Evropy relativně nízké. Důvodem je podle nich mimo jiné výše spotřební daně. V Česku se tak vyplatí tankovat v podstatě všem řidičům ze západní Evropy a podstatné části jižní Evropy. Levnější pohonné hmoty mají jen ve východní Evropě.

Průměrná cena pohonných hmot ve vybraných zemích [přepočteno na Kč za litr]
benzin nafta
Česko 31,27 29,52
Německo 39,51 34,35
Slovensko 34,95 30,76
Rakousko 31,68 30,47
Polsko 29,71 29,74
Itálie 41,37 37,86
Francie 39,88 36,50
Maďarsko 31,15 31,94
Španělsko 34,61 31,26
Slovinsko 30,76 31,60
Chorvatsko 36,10 34,45
Bulharsko 26,70 26,20
Řecko 41,95 31,94

[Zdroj: Finlord na základě dat Evropské komise]

Ceny porostou, ale už ne tak rychle

Ekonomové tipují, že ceny pohonných hmot u nás porostou i v nejbližších týdnech, ale ne tak rychle a zdražování se postupně zastaví. Důvodem má být pokles cen ropy způsobený mimo jiné zhoršenými vyhlídkami ohledně rychlosti postupu vakcinace.

„Obchodníci s ropou byli v uplynulých týdnech až příliš optimističtí ohledně toho, jak se očkování bude dařit. To zejména v Evropské unii probíhá pomaleji, než se čekalo, to zbrzdí ekonomické zotavení Evropy. Zároveň se největší evropské ekonomiky potýkají s třetí vlnou pandemie, podobně jako Česko,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že ropa v posledních pěti měsících zdražila téměř dvojnásobně. Míní ale, že růst ceny ropy Brent se tím už vyčerpal.

„Tomu by měla odpovídat postupná stabilizace cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. V případě bezolovnatého benzinu Natural 95 tak lze podle mě očekávat ceny za litr v rozmezí 30 až 32 korun, v případě nafty v rozmezí 28,50 až 30,50 korun za litr,“ upřesnil.

Mírné zvýšení cen pohonných hmot v ČR o několik desítek haléřů očekává do letních prázdnin analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Důvodem je podle něj snaha kartelu OPEC dostat cenu ropy Brent nad 70 dolarů za barel. Před Velikonocemi se cena severomořské ropy Brent pohybovala kolem 64 dolarů za barel.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here