Loni v ČR ukončilo činnost přibližně 500 hospod, letos se očekávají další stovky. Roční spotřeba piva na jednoho obyvatele loni byla 135 litrů. Což je nejméně od 60. let minulého století. Snížil se celkový stav, jenž meziročně klesl o 1,5 milionů hektolitrů na 20,1 milionů. Uvedl to Český svaz pivovarů a sladoven [ČSPS].

Za pokles můžou jednoznačně koronavirové restrikce a omezení provozu hospod a restaurací v tuzemsku a zahraničí. Ještě v letech 2018 a 2019 se českému pivovarnictví dařilo velmi dobře, produkce rostla a roku 2019 dosáhla rekordních 21,6 milionů hektolitrů.

„Jako pivovarníci sledujeme údaje už od roku 1950. Já osobně mám hodně bohaté zkušenosti, ale takovou situaci jsem ještě nezažil. Nepamatuji, že by na tom kdy hospody a restaurace byly tak špatně. Krize se promítá do obchodních ztrát, ale i osudů celé řady lidí, kteří pivovarnickou tradici jako národní poklad střeží,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Spotřeba piva na jednoho obyvatele v roce 2020 v litrech

  [Zdroj: ČSPS]

Méně piva se nejen vyrobilo, ale i prodalo v restauracích. Zatímco předloni se z celkové spotřeby piva v České republice v restauracích vypila třetina, o rok později to byla už jen čtvrtina. Negativní vliv má nejen samotné zavření hospod, ale i restrikce v podobě zkrácené otevírací doby, zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, rušení sportovních a kulturních akcí a jiná omezení.

Stovky hospod jsou pryč. Otevřete zahrádky, říká ČSPS

Loni svou činnost ukončilo přibližně 500 hospod, letos se očekávají další stovky. Přitom prodej v obchodech není schopen ztráty pivovarů vykompenzovat. Poměr prodeje piva dodávaného do restaurací [on-trade] a do obchodů [off-trade] za minulý rok činil 26:74.

„To nejmenší, co může nyní stát udělat je otevření zahrádek. Šíření koronaviru to nezhorší, ale mnoho hospod to může zachránit. Lidé se potřebují setkávat. Epidemiologická situace se zlepšuje, s příchodem jarního počasí bude sdružování lidí narůstat. Otevření zahrádek za přísných hygienických podmínek je rozhodně s ohledem na zdraví obyvatel lepší než nekontrolovatelné shromažďování,“ tvrdí výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Negativní trendy jsou patrné také na exportu. Ještě v roce 2019 u nás celkovou produkci piva silně ovlivnila zahraniční poptávka, loni poprvé po devíti letech export klesl. Vývoz v roce 2020 činil 5 milionů hektolitrů piva, což je o 381 tisíc hektolitrů méně než v roce 2019.

Celkový stav piva v roce 2020 v tisících hektolitrů

[Zdroj: ČSPS a GŘC]

Pivo z lahve je nyní prim

Nejprodávanějším obalem zůstala klasická pivní lahev [46 % podíl z celkového výstavu], velký pokles je samozřejmě patrný u sudů [25 %] a cisteren [2 %]. Naopak mírný nárůst si připsaly plechovky [15 %]. PET lahve se udržely na 12 procentech z celkového stavu.

Odvětví gastronomie nezachrání kompenzace, ale tržby

V dlouhodobém horizontu stabilně mírně roste spotřeba ležáků, tedy spodně kvašených piv se stupňovitostí 11° – 12°. Celkově za posledních 10 let vzrostly o více než 16 procent. Oproti předchozím letům výrazně stoupla obliba nealkoholických piv a míchaných nápojů na bázi piva, tzv. pivních mixů. Zatímco dříve převládaly jejich alkoholické varianty, dnes dominují ty nealkoholické. Celkově vzrostly o 123 tisíc hektolitrů, tedy o 12 procent.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here