Program Antivirus bude pokračovat až do konce května. Včera [19.4.] to schválila vláda. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] pak ve své zprávě potvrdilo, že program bude „prozatím“ v provozu do konce května. Termín spuštění dlouho očekávaného kurzarbeitu vychází dle MPSV na 1. ledna 2022.

Kurzarbeit měl program Antivirus nahradit už loni v listopadu. Sněmovna však stále s odkazem na neshodu u parametrů kurzarbeitu normu neschválila. Byť ta byla již několikrát vyhlášena za připravenou a funkční.

Podoba schváleného kurzarbeitu nadšení nevyvolává

Antivirus už nás vyšel na 37,7 miliardy korun

Od spuštění programu Antivirus 6.4. 2020 do letošního 11. dubna z něj byla vyplacena podpora pro 72 085 zaměstnavatelů a podpořeno 1 006 179 zaměstnanců. Dle údajů MPSV byly k výplatě za období trvání programu odeslány příspěvky v objemu 37,7 mld. korun.

„Jen v únoru 2021 jsme z programu Antivirus podpořili 267 761 zaměstnanců,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Antivirus využila menšina firem. Mnohé na něj prostě nedosáhly

V programu Antivirus jsou zaměstnavatelům refundovány náklady vzniklé v důsledku výplaty náhrad mezd zaměstnancům za dobu trvání překážek v práci. Aktuálně příspěvkem v režimu A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50 000 korun v zavřených provozech a 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě do 39 000 korun. Příspěvkem v režimu B dorovnává při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun.

Program Antivirus je nekonečný

Antivirus prodlužovala vláda od loňského jara již několikrát. Naposledy do 30. dubna 2021, kdy zároveň došlo k některým úpravám v podmínkách poskytování příspěvku. Aktuálně schválené prodloužení do 31. května ale už s žádnými novými změnami nepočítá.

Podle MPSV další osud Antiviru bude hodně záviset jednak na dalším vývoji pandemické situace a navazujících opatřeních, a také na finálním hlasování o kurzarbeitu v Poslanecké sněmovně, které je v plánu v nejbližších dnech.

„Doufám, že poslanci tento opravdu tvrdě vydřený kompromis podpoří a že se díky schválení kurzarbeitu lidé nebudou muset klepat strachy kvůli vyhazovu. Stálo nás opravdu hodně úsilí tento návrh prosadit a vyjednat, a proto věřím, že se k tomu nyní poslanci postaví čelem,“ uvedla Maláčová.

Program Antivirus pokračuje dál. Stát se brání jeho zneužívání

Poslední návrh poslanců ANO, ČSSD a KSČM předpokládá, že zaměstnavatelé by platili pracovníkům za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše jeden rok. O podobě novely o zaměstnanosti bude dolní komora hlasovat nejdříve začátkem května.

–RED– 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here