Úspory firem, živnostníků i domácností v Česku přesáhly na konci letošního prvního čtvrtletí částku 4,3 bilionu korun. Od konce února 2020 tak objem úspor v české ekonomice vzrostl o 499 miliard korun. Vyplývá to z dat společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Data ukazují i na horší splácení úvěrů u živnostníků a firem.

Největší měrou se na růstu úspor podílejí domácnosti. Jejich úspory se zvýšily o 364 miliard korun. Úspory firem rostly o 117 miliard a úspory živnostníků o 19 miliard korun. Domácnosti v letošním prvním čtvrtletí dokonce zvýšily své úspory o rekordních 100 miliard korun, ale objem úspor živnostníků a firem mírně klesl.

„Nárůst úspor domácností byl během letošního prvního čtvrtletí ještě vyšší než ve druhém čtvrtletí roku 2020, kdy se zvýšil o necelých 92 miliard korun. Obě období mají společné to, že lidé měli omezené možnosti, jak své vydělané peníze utratit. Letos hrálo roli zrušení superhrubé mzdy, díky kterému se zaměstnancům zvýšila čistá mzda,“ vysvětluje analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Vklady a úvěry domácností leden 2020 – březen 2021 [v mld. Kč]

[Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau]

Úspory živnostníků a firem klesají

Zatímco v průběhu roku 2020 rostly úspory u všech skupin, letos je situace poněkud jiná. V prvním čtvrtletí naopak klesly úspory živnostníků a firem. Přitom ještě v lednu se objem úspor zvýšil u všech skupin, ale už v únoru se poprvé snížil mezi živnostníky a v březnu se k dalšímu poklesu úspor živnostníků přidal i pokles úspor firem.

Vklady a úvěry podniků leden 2020 – březen 2021 [v mld. Kč]

  [Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau]

„I když to není na první pohled zřejmé, úspory živnostníků se během února a března snížily poměrně výrazně. Za pouhé dva měsíce klesly o deset miliard korun a dostaly se na úroveň z konce listopadu. Zároveň se výrazně zhoršila jejich schopnost splácet úvěry. Ukazuje se tak, že současná situace se pro řadu z nich zhoršuje,“ upozorňuje Kameníčková.

Dohromady se v prvním čtvrtletí úspory živnostníků snížily o 721 milionů korun a úspory firem o 2,4 miliardy korun.

Objem úvěrů stagnuje s výjimkou hypoték

Od konce prvního čtvrtletí 2020 do konce letošního prvního čtvrtletí se objem firemních úvěrů snížil o dvě procenta. Objem úvěrů pro živnostníky vzrostl o dvě procenta a objem úvěrů domácnostem vzrostl o sedm procent.

„Úvěrovou aktivitu v současnosti jednoznačně táhnou úvěry na bydlení. Firmy ani živnostníci nemají na jedné straně chuť pouštět se do výrazných investic financovaných úvěry. Na druhou stranu jsou jejich žádosti bankami posuzovány mnohem přísněji než dříve,“ říká Kameníčková s tím, že neochota k výraznějšímu zadlužení v kombinaci s přísnějším posuzováním se odráží i v kategorii spotřebitelských úvěrů pro domácnosti.

Statistika dále uvádí, že v průběhu letošního prvního čtvrtletí objem úvěrů pro domácnosti vzrostl o 28 miliard [+2 %]. U firemních úvěrů objem stoupl o 13 miliard [1 %], zatímco u úvěrů pro živnostníky se o 337 milionů snížil [-1 %].

Platební morálka se zhoršuje především u živnostníků

Podíl nesplácených úvěrů se mezi živnostníky zvyšuje už pátý měsíc v řadě. Koncem března činil objem nesplácených úvěrů už 6,9 procenta z celkového objemu jejich bankovních úvěrů. Ještě koncem října šlo přitom o 4,6 procenta.

„Splácení úvěrů se zhoršuje postupně od konce října, kdy bylo ukončeno úvěrové moratorium. Hůře splácejí nejen živnostníci, ale i firmy a domácnosti. Lidé se zpožďují se splátkami především u spotřebitelských úvěrů, naopak hypotéky splácejí víceméně stále dobře,“ říká Věra Kameníčková.

Podíl nevýkonných úvěrů na celkovém objemu úvěrů

  [Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau]

Objem nesplácených úvěrů na celkovém dluhu vzrostl od konce loňského října u hypoték o desetinu, u firemních úvěrů o čtvrtinu, u spotřebitelských úvěrů domácností o třetinu a mezi živnostníky dokonce o polovinu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here