Jakub Seidler končí v ING. Od 1.6. bude hlavní ekonom ČBA

1149
jakub_seidler
Foto: ČBA

Na pozici hlavního ekonoma České bankovní asociace [ČBA] nastoupí od 1. 6. 2021 Jakub Seidler. Ve funkci nahradí Miroslava Zámečníka, který se stane hlavním poradcem ČBA. Jako hlavního poradce ČBA tak skončí Vladimír Staňura. S ním podle informací FinTag.cz ČBA nyní vyjednává o externí spolupráci.

Jakub Seidler [na fotografii, pozn. red.] přechází na pozici hlavního ekonoma ČBA z funkce hlavního ekonoma ING Bank v České republice. V ní působil sedm let. V ING se zabýval makroekonomickými analýzami pro českou ekonomiku a vývojem na finančních trzích. ING Bank letos oznámila utlumení služeb v České republice.

Osiřelé drobné klienty ING chce převzít Raiffeisenbank

S ČBA Jakub Seidler spolupracoval již dříve jako člen Makroprognostického panelu a Vědeckého grémia ČBA. Ve své nové pozici v ČBA se bude zaměřovat především na makroekonomické analýzy a prognózy, sektorové studie či na vyhodnocování dopadů legislativních opatření na český bankovní sektor. Zároveň povede Makroprognostický panel ČBA i Vědecké grémium ČBA. Na starost bude mít i přípravu a spuštění nového projektu Bankovních Statistik [BASTA].

„Jsem rád, že budu moci v ČBA navázat na své předešlé pracovní zkušenosti. […] ČBA v současnosti prochází určitou obměnou, a to nejen z pohledu svého sídla, a těší mne, že budu její součástí,“ uvedl.

Kdo je PhDr. Jakub Seidler Ph.D.

Jakub Seidler odstartoval svou kariéru v roce 2008 v České národní bance [ČNB]. V ní po dobu šesti let pracoval na různých odborných pozicích v oddělení finanční stability, výzkumu a v sekci měnové. Později vedl referát makroobezřetnostní politiky, který je zodpovědný za provádění zátěžových testů bankovního sektoru a analýzy finanční stability.

Ocenění Jakuba Seidlera
  • 2011 – Cena prof. Františka Vencovského udělená VŠFS [1. místo společně s A. Geršlem a F. Matějkou]
  • 2009 – Cena České společnosti ekonometrické – 3. místo v soutěži o nejlepší studentskou práci z teoretické ekonomie 2009
  • 2009 – Financial Risk Management Award [PRMIA/AFGAP], The prize of The Centre des Professions Financières, 25th Contest of the Theses in Economics and Finance
  • 2006 – Čestné uznání prezidenta České společnosti ekonomické v soutěži Mladý ekonom
  • Pochvala děkana Fakulty sociálních věd za vynikající výkon u státních zkoušek a za vynikající bakalářskou a magisterskou práci

Jakub Seidler absolvoval studium ekonomie na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul PhD. Absolvoval mnoho kurzů zaměřených na problematiku finanční stability, makroobezřetnostní politiky a ekonometrických metod například v Mezinárodním měnovém fondu, ECB, či Bank of England. Od roku 2018 zastává i pozici zástupce předsedy Výboru pro rozpočtové prognózy posuzující objektivitu prognóz Ministerstva financí ČR [MF ČR].

Miroslav Zámečník posílí strategickou agendu ČBA

Nástup Jakuba Seidlera do ČBA přivítala výkonná ředitelka ČBA Monika Zahálková. Dle jejích slov jeho přítomnost přispěje k dalšímu posílení odbornosti a dynamičnosti asociace.

„Současně jsem ráda, že Miroslav Zámečník získá více prostoru se věnovat strategické agendě asociace,“ uvedla.

Miroslav Zámečník v ČBA působí od roku 2018 v pozici hlavního ekonoma. Tehdy v ČBA nahradil ekonomku Evu Zamrazilovou, která byla tehdy jmenována jako předsedkyně Národní rozpočtové rady [NRR].

MPSV nenaplnilo věcný záměr zákona, říká Eva Zamrazilová

Miroslav Zámečník absolvoval Vysokou školu ekonomickou [VŠE] v Praze a následně se věnoval studiím ve Spojených státech. V letech 1994 až 1998 byl zástupce České republiky ve Světové bance. V letech 2000 až 2001 pracoval ve vedení Revitalizační agentury a Konsolidační banky. Také byl člen Národní ekonomické rady vlády [NERV]. V minulosti působil jako hlavní ekonomický komentátor týdeníku Euro nebo jako vedoucí poradenské společnosti Boston Venture Central Europe.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here