ČSSD protlačila navýšení důchodů v příštím roce o 758 korun

239
navyseni_duchodu
Foto: ČSSD

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD] navrhne navýšení důchodů až o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Řekla to dnes v pořadu Partie na televizi CNN Prima News. Zvýšení minimální mzdy dle ní není právě na stole, bude se řešit v srpnu. Ministryně bere za hotovou věc i zkrácení pracovního týdne na čtyři dny.

„Jsem zastáncem toho, přidat všem důchodcům stejnou částku měsíčně,” odpověděla Maláčová na dotaz, zda chystá na podzim dodatečný bonus pro penzisty, jako tomu bylo loni na podzim. Neví ale, co navrhne koaliční partner, hnutí ANO. [Aktualizace: 27.5. se shodla koaliční rada vládních stran na navýšení nad zákonnou valorizaci o 300 Kč].

„Je třeba pomáhat seniorům a tlačit na růst mezd,” doplnila.

Podle propočtů Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] na plánované dodatečné navýšení bude v příštích třech letech potřeba 32,6 miliardy korun. Ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] již uvedla, že peníze na to bude chtít najít v oblasti úspor.

Zákonná valorizace na příští rok by měla činit v průměru 458 korun měsíčně. Průměrný starobní důchod překročil letos hranici 15 000 korun. Na konci prvního čtvrtletí vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] starobní penzi v průměru 15 351 korun.

MPSV nenaplnilo věcný záměr zákona, říká Eva Zamrazilová

Ekonomové upozorňují, že při současně rychle se zadlužujícím veřejným financím, poklesu ekonomiky a bez důchodové reformy je aktuální stav z hlediska výdajů na penze dlouhodobě neudržitelný. Někteří z nich, jako například předsedkyně Národní rozpočtové rady [NRR] Eva Zamrazilová [viz výše], poukazují na to, že ministryně Maláčová v minulých letech nejednala v souladu se zákonem, když nenavrhla prodloužení věku odchodu do penze. A to právě kvůli další udržitelnosti českého zastaralého důchodového systému.

Navýšení důchodů nad valorizaci? Hampl říká ne

Někdejší člen bankovní rady a viceguvernér České národní banky [ČNB], dnes ředitel služeb pro finanční sektor KPMG, Mojmír Hampl v diskuzním pořadu označil jakékoliv zvýšení důchodů nad zákonnou valorizaci za nerealistické a populistické. S ohledem na stále zhoršující se kondici veřejných financí vyjádřil obavy právě z toho, že spolu se zvýšením penzí nad zákonnou valorizaci přijde i mimořádný bonus pro penzisty. A zřejmě i další “dárečky” výměnou za volební hlasy.

„Nedělejte, prosím, problém veřejných financí před volbami ještě vyšší, těmi dárečky… Těmi nápady na dodatečné výdaje nad rámec zákona, které by znamenaly, že sekera rozpočtu bude ještě vyšší,” vyzval Hampl Maláčovou.

„Hráz pro udržení veřejných financí se provalila,“ dodal.

Maláčová v ČT: Čeští senioři jsou zvyklí dostat víc než 450 Kč

Dodejme, že vláda ANO a ČSSD při svém nástupu slíbila, že průměrný důchod do letošních podzimních sněmovních voleb dosáhne 15 000 korun. Prosadila v minulých letech dvakrát vyšší přidání, než nařizoval zákon. Pro loňský rok to bylo o 151 korun a pro předloňský o 300 korun. Podle zákona by se přidávalo v minulém roce průměrně o 749 korun a v předminulém o 600 korun měsíčně. Loni navíc prosadil kabinet mimořádný jednorázový příspěvek 5 000 korun.

Jana Maláčová chce inteligentně řešit výdaje…

Podle Maláčové jsou problémy státního rozpočtu na příjmové straně. Co se týče výdajů, ty je třeba dle jejího názoru „inteligentně“ řešit. Její recept na úspory spočívá v auditu výběru daní. Zde jako „řešení“ uvedla zavedení sedmiprocentní digitální daně [Sněmovna schválila 5% digitální daň, pozn. red.] či vyšší zdanění nadnárodních korporací a hodně bohatých lidí, jak řekla.

Deficit státního rozpočtu je teď v dubnu minus 192 mld. Kč

Mojmír Hampl jí v této souvislosti upozornil, že spolu se zvýšením daní by mělo jít i zeštíhlení veřejného sektoru. Uvedl, že za současné situace, kdy enormně rychle roste státní dluh, by vláda neměla a snad i nebude zvyšovat některé mandatorní výdaje.

Pracovat jen čtyři dny v týdnů je nesmysl

Ministryně práce a sociálních věcí v debatě oživila své další téma. Tím je zkrácení pracovního týdne na čtyři dny. Podle ní si toto ale bohužel ekonomika nyní nemůže dovolit. Avšak do roku 2030 by se v Česku nemělo pracovat déle než čtyři dny v týdnů, řekla.

„Musíme postupně, velmi opatrně, zkracovat pracovní dobu,” uvedla.

I zde ji Mojmír Hampl vyváděl z jejího přesvědčení. Řekl, že za posledních sto let, kdy se zkracovala pracovní doba, se tak dělo za velkého technologického pokroku, růstu populace a náskoku západní civilizace před jinými.

„Nyní jsme úplně v jiné situaci! Bude jiný problém, budeme mít nedostatek pracovní síly,” vysvětlil ministryni i s odkazem na demografický vývoj.

Upozornil tak na neflexibilní tuzemský pracovní trh, stálý nárůst zaměstnanců placených z veřejných rozpočtů. A současné potíže firem najít kvalifikovanou a spolehlivou pracovní sílu. Což potvrzují jak samotné firmy, tak ekonomové.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

Mojmír Hampl v debatě dále vyjádřil přesvědčení, že bez reformy veřejné správy, uvážlivé fiskální politiky a rozumných investic Česko ztratí významný díl z konkurenceschopnosti oproti jiným zemím.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here