ČMZRB investiční koupila na trhu Start 12,7 % Primoco UAV

624
Primoco UAV
Fotro: Primoco UAV

ČMZRB investiční, dcera Českomoravské záruční a rozvojové banky [ČMZRB], koupila na trhu Start Burzy cenných papírů Praha 12,7 % výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV. Firmu tak podpořila dvanácti miliony korun.

Nákup akcií výrobce bezpilotních letounů prostřednictvím ČMZRB investiční je vůbec prvním kapitálovým vstupem státní rozvojové banky do soukromé společnosti prostřednictvím programu Rizikový kapitál – IPO fond.

„Přestože s podporou ve formě kapitálových vstupů v České republice teprve začínáme, jedná se o velmi efektivní finanční nástroj v podpoře malého a středního podnikání, který je v západních ekonomikách hojně využívaný,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky [ČMZRB] Jiří Jirásek.

ČMZRB investiční bude kupovat akcie malých a středních firem

Výzva programu IPO fond je nadále otevřena pro všechny společnosti, které plánují upsat své akcie na trhu START. A zároveň i splňují podmínky přijatelnosti stanovené touto výzvou. Veškeré informace jsou k dispozici na webu společnosti ČMZRB investiční.

Firmu Primoco UAV před nedávnem ocenil i premiér Andrej Babiš [za ANO]. Ten při příležitosti návštěvy v ní uvedl, že se na něj “pan majitel [firmy] obrátil, že právě jejich letadla by mohla sledovat pašeráky lidí ve Středozemním moři”.

„Jejich letadla dokážou vydržet ve vzduchu až 10 hodin v okruhu 200 kilometrů a mají speciální noční kameru. V Malajsii už fungují a pomáhají jim v ochraně hranic. Tohle je jedna z věcí, o kterých chci mluvit na schůzce s premiéry Itálie a Malty: jak konkrétně bojovat s pašeráckou mafií,” uvedl premiér.

Na trhu Start firma získala přes 90 milionů korun

Společnost Primoco UAV získala od investorů při této své druhé emisi na pražské burze 90,5 milionů korun. Upsáno bylo 364 200 nových akcií, což představuje téměř 8% podíl na celkovém kapitálu společnosti. První kolo bylo určeno pro stávající akcionáře společnosti.

Skupina ČMZRB se účastnila druhého kola, které bylo přístupné všem investorům. V něm nakoupila 29,6 procenta akcií upsaných ve druhém kole, celkem tedy 12,7 procenta z úpisu. Na nákup byly využity prostředky z nového programu Rizikový kapitál – IPO fond. Ty jsou určeny právě na kapitálové posílení malých a středních podniků. V absolutním vyjádření jde o podporu ve výši dvanácti milionů korun.

Trh START vidíme velice pozitivně, říká mluvčí pražské burzy

„Společnost Primoco UAV působí na českém trhu od roku 2015 a v posledních letech dynamicky roste. […] Pevně věřím, že tato investice bude prospěšná všem zúčastněným stranám,“ uvedl předseda představenstva ČMZRB investiční Martin Potůček.

Společnost Primoco je na trhu START pražské burzy obchodována již od 27. 11. 2018. Nyní se jednalo o takzvaný SPO [Secondary Public Offering]. To mělo dvě kola. První kolo úpisu probíhalo v období 19. 4. až 2. 5. 2021 a šlo o přednostní úpis stávajícím akcionářům, kterým musí emitent ze zákona akcie nabídnout. V tomto kole se upsalo 208 300 ks akcií za 240 Kč. Od 3. května do 17. května 2021 probíhalo druhé kolo úpisu přístupné již všem investorům. Cenové rozpětí bylo stanoveno na 260 až 360 Kč a velikost objednávky [lot] na 100 ks. V druhém kole Primoco úspěšně upsalo své akcie v celkovém počtu 155 900 ks při ceně 260 Kč za akcii. Od investorů tak získalo celkem 90 526 000 Kč.

Primoco UAV dá peníze na posílení výroby a rozvoj letiště

Společnost Primoco UAV je českou společností, která se zaměřuje na výrobu civilních a vojenských bezpilotních letounů One 150. Ty i sama vyvinula. Jsou to stroje schopné létat zcela nezávisle podle naprogramovaných letových plánů včetně plně automatického vzletu a přistání. Současná výrobní kapacita společnosti je 50 bezpilotních letadel za rok.

Musíme jet a nesmíme se rozsekat, říká Jiří Horyna z eManu

Firma se emisí akcií rozhodla získat kapitál pro rozšíření svých výrobních kapacit. Peníze využije na další rozvoj letiště Písek-Krašovice, které vlastní a provozuje za účelem testování nových technologií.

„Zájem investorů o nové akcie naší společnosti, mezi nimiž je i skupina ČMZRB, beru nejen jako závazek k tomu, abychom Primoco UAV dál úspěšně rozvíjeli, ale také jako potvrzení, že jdeme správným směrem,“ uvedl zakladatel, ředitel a většinový vlastník Primoco UAV Ladislav Semetkovský.

Pilulka Lékárny nabídla akcie investorům. Vyplatí se je koupit?

Pro úplnost dodejme, že Českomoravská záruční a rozvojová banka je národní rozvojová banka České republiky [významnou roli hraje u nového Národního rozvojového fondu, pozn. red.]. ČMZRB investiční je akciová společnost v 100% vlastnictví ČMZRB. Její hlavní cíl je podpora veřejných a soukromých investic prostřednictvím kapitálových a kvazikapitálových finančních nástrojů, které se zakládají na principu návratnosti.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here