Povinné testování zaměstnanců a OSVČ skončí 30. června

738
povinne_testovani
Foto: Pixabay.com

Povinné testování zaměstnanců a živnostníků na koronavirus skončí k 30. červnu. Testovat se v letních měsících nebude ani na vysokých školách a univerzitách. Dále se prodlužuje doba uznání platnosti výsledku testu při návštěvě zdravotnického zařízení či zařízení sociálních služeb. Reguluje se i cena PCR a antigenního testu.

„S účinností od 1. července 2021 se ruší všechna povinná pravidelná testování v zaměstnání, u osob samostatně výdělečně činných a ve školách,“ potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Konec povinného testování s platností od 1. července schválila na svém jednání vláda. Od testování si uleví nejenom firmy a jejich zaměstnanci, ale i osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ]. Ti všichni ale ještě mají do konce měsíce června povinnost se testovat v minimálně sedmidenním intervalu.

Ve firmách se testuje od března 2021

Povinné testování jednou za sedm dnů zavedla vláda postupně od 3. března. Zprvu se testovali zaměstnanci ve firmách nad 250 zaměstnanců, poté se přidali menší podnikatelé, pracovníci ve veřejné správě a nakonec živnostníci. Výjimku z testování měli a stále mají jen lidé v postinfekční imunitě. Tedy ti, od jejichž potvrzené pozitivity na koronavirus neuběhla doba delší 180 dnů. Dále očkovaní pracovníci po 22 dnech od podání první dávky. Testovat se nemusí ani lidé, kteří nepřicházejí do kontaktu s jinými osobami. V praxi jde o pracovníky na homeoffice či živnostníky pracující z online prostředí.

Zmírnit výdaje na povinné testování měl firmám a živnostníkům pomoci příspěvek ve výši 60 korun na každou zakoupenou samotestovací sadu na pojištěnce, nejvýše však čtyři do měsíce. V červnu proplatí zdravotní pojišťovna dva PCR testy a čtyři antigenní testy, v červenci pak dva PCR testy a nově už jen dva antigenní testy.

Pojišťovny dají na samotestování pracovníků až 240 Kč měsíčně

Za PCR test nejvýše 814 Kč, za antigen 201 Kč

Otestování dnes zajišťují i stovky odběrových míst po celé České republice. Za laboratorní vyšetření PCR metodou zaplatí nyní samoplátce odběrovému místu nejvýše 814 korun. Dosud MZ ČR cenu reguloval na 1 510 korun. Laboratoře po testovaných většinou požadovaly platbu v rozmezí 1 200 až 1 400 korun.

Nová cena se skládá z 200 korun za odběr biologického materiálu ze zadní stěny nosohltanu nebo slin a ceny za laboratorní analýzu vzorku. Cena za stěr zůstává stejná, snížila se cena za vyšetření na 614  korun. Dříve byla 1 310 korun. Ministerstvo s platností od 8. června taktéž zastropovalo cenu za antigenní otestování na 201 korun. Dříve bývala 351 korun.

Při doporučení na oba druhy testů od lékaře nebo hygienika kvůli rizikovému kontaktu s covid pozitivní osobou, se hradí v plné výši stěr i vyšetření vzorku ze zdravotního pojištění. A to i v případě, že si testovaný již vyčerpal všechny pojišťovnou hrazené testy.

Potvrzení o bezinfekčnosti, tedy o prodělaném covidu-19, negativním výsledku testu, anebo očkování proti covidu-19, si lidé opatřují od 1. června na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS], v sekci Očkovací portál občana. Do systému každý vstoupí přihlášením s pomocí jednorázového SMS kódu, přičemž musí zprvu uvést své rodné číslo a číslo občanského průkazu. Potvrzení o bezinfekčnosti v papírové podobě vydá také očkovací centrum a za úplatu ho svým pacientům vydávají i praktičtí lékaři.

Prodloužení uznatelnosti testů

Pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče se od úterý 8. června prodlužuje interval platnosti PCR testu na sedm dnů a antigenního testu na 72 hodin.

„Uznávat se bude i test provedený zaměstnavatelem či školou. Očkované osoby se také budou moci prokázat certifikáty a test bude možné podstoupit přímo na místě,” oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Test PCR dosud nesměl být starší než 48 hodin. Antigenní testy musely návštěvníci zdravotnického nebo sociálního zařízení podstoupit bezprostředně před samotnou návštěvou. Výjimku z prokázání se negativním výsledkem testu mají vyléčení z covidu-19 po dobu šesti měsíců od nákazy a lidé po 22 dnech od aplikace první dávky vakcíny.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here