Výrobní firmy poptávají brigádníky. Ti ale chtějí do kanceláří

73
brigadniky
Foto: Pixabay.com

O brigádníky a sezónní pracovníky je letos největší poptávka ve výrobě, těžkém a automobilovém průmyslu a ve skladech. Problém však je, že zájemci o brigádu chtějí pracovat ideálně v kanceláři či na recepci. Další potíž je, že chtějí pracovat za více peněz, než se jim nabízí.

Z dat společnosti Grafton Recruitment a Gi Group vyplývá, že brigádnických míst je letos málo. Nižší než v předchozích letech je i zájem studentů. Ti, kteří pracovat chtějí, pak mají dané požadavky. Do zemědělství, průmyslu, obecně fyzicky náročné výroby, kde je nabídka širší, nechtějí. Problém je často i vícesměnný provoz, který brigádníci vesměs odmítají.

„Brigádníci nejčastěji mají zájem o práci v kanceláři. Lákají je zejména administrativní pozice bez angličtiny či práce na recepci. Požadavky firem a zájem brigádníků tak aktuálně příliš neprotínají,“ vysvětluje ředitel Grafton Recruitment a Gi Group Martin Malo.

Pozornost brigádníků v těch případech, kde je poptávají, mohou podle něj přitáhnout pouze nadprůměrné mzdové podmínky. To je od 150 korun na hodinu výše. Běžně nabízená mzda se ale pohybuje v závislosti na regionu, oboru a pozici mezi 100 až 140 korun na hodinu. Odhadovaný průměr pak činí 120 korun.

Nejméně práce pro brigádníky je v Praze a Plzni

Jedinými oblastmi, kde je zájem uchazečů o brigády vyšší než nabídka míst, je Praha. Stejně jako v jiných regionech je zde největší poptávka po administrativních brigádách bez angličtiny a o práci na recepci. Rozhodující je ovšem výše odměny. Ta zůstává stejná jako v posledních dvou letech, tedy mezi 120 a 200 korunami. Horní sazbu firmy ovšem nabízejí jen za práci vyžadující znalost dvou cizích jazyků.

Dostatek uchazečů hlásí i Plzeňsko, kde ale se znovuotevřením restauračních provozů očekávají rostoucí poptávku po brigádnických úvazcích. Zatím mají zájemci o brigádu na výběr hlavně práci ve výrobě a logistice.

MZV ČR propaguje pracovní příležitosti v unijních institucích

 

V Brně, na Liberecku a Královéhradecku naproti tomu zájem ze strany brigádníků výrazně poklesl. Mnoho studentů si totiž díky distanční výuce našlo celoroční brigádu, a nyní proto žádný přivýdělek ani nehledá.

Ostravsko, Olomoucko registrují zhruba stejný zájem ze strany uchazečů jako v předchozích letech, nabídka brigádnických míst je pro ně ale neuspokojivá. V Olomouci se brigádníci hledají nejvíce v zemědělství a výrobě, v Ostravě pak v logistice.

V některých regionech, například na Českobudějovicku a na Ústecku, firmy ještě brigádníky poptávat nezačaly, hledají jen uchazeče na hlavní pracovní poměr.

Mzdy brigádníků stagnují druhým rokem

Podle dat společnosti Grafton Recruitment a Gi Group mzdy brigádníků již druhým rokem stagnují. Například na Ostravsku si brigádník v závislosti na oboru letos vydělá 95 až 150 korun. V Brně a okolí je to 120 až 160 korun, na Královéhradecku 110 až 135 korun a na Olomoucku 100 až 130 korun.

Zaměstnavatelé si musí vyhodnotit, jako moc brigádníky potřebují. Pokud se bez nich neobejdou, je třeba nabídnout nadprůměrné mzdové podmínky. Zájemce budou dostatečně motivovat, aby dali přednost právě jejich pozicím,“ uzavírá Malo.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here