MZV ČR propaguje pracovní příležitosti v unijních institucích

628

Česko má v současnosti v institucích EU méně pracovníků, než by podle počtu obyvatel mít mělo. Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] proto odstartovalo propagační kampaň – “I ty najdeš práci v EU!”.

Celkově pracuje v EU institucích okolo jednoho tisíce Čechů. 550 z nich v Evropské komisi, 190 v Evropském parlamentu, 90 v Generálním sekretariátu Evropské rady. 50 Čechů pak pracuje v Evropské službě vnější akce, 33 v Evropském účetním dvoře, ve Výboru regionů 16 a v Hospodářské a sociální radě pak 15 krajanů.

„Situace je ještě horší v oblasti manažerských pozic. V současnosti ČR nemá žádného generálního ředitele, žádného managing director a jen jednu ředitelku. Zato má Česko dva evropské velvyslance. Lucii Samcovou, která EU reprezentuje na Islandu, a Tomáše Szunyoga, jenž působí v Kosovu,” říká zvláštní zmocněnkyně ministra zahraničí pro podporu Čechů v institucích Jana Hybášková.

Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka [ČSSD] je Česká republika v současnosti v institucích EU zastoupena nedostatečně. S ohledem na počet obyvatel by ČR měla v institucích EU mít 2,1 procenta zaměstnanců. Česko však podává do Unie pouhé jedno procento přihlášek.

Propagační aktivity MZV ČR

MZV ČR dále uvedlo, že už z důvodu chystaného předsednictví ČR v Evropské radě v roce 2022 je pro něj posílení Čechů v unijních institucích priorita.

„Zintenzivnila se příprava kandidátů ke vstupu do Evropské služby vnější akce [ESVA] atd. To vše v souladu s vládní Strategií podpory Čechů v institucích,“ uvedlo MZV ČR.

Úřad zdůraznil jím organizovaná bezplatná školení pro všechny typy testování přijímací agentury EU [EPSO]. Upozornil i na aktivity „mladých velvyslanců EU” Careers Ambassadors. V nich si vysokoškolští studenti rozšiřují povědomí o možnostech zaměstnání v unijních institucích na svých alma mater.

Nelovit jen v českém rybníčku

Podle ministra Petříčka je ale bohužel v Česku rozšířen názor, že EU a Brusel jsou pouze pro právníky, nebo absolventy humanitních studií.

„Opak je pravdou. Možnost zaměstnání je i pro odborníky z oblasti ICT, biochemiky, farmaceuty, environmentalisty… Zkrátka rozmanité profese, nikoliv jen pro absolventy sociálních studií, politology, či právníky,” vysvětlil.

I to by mělo být sdělení nové kampaně, jejíž součástí je i propagační videospot [viz nahoře], v němž mladá absolventka říká, že práce pro Evropskou komisi jí dává “super plat” i “práci, která má smysl”.

„Cíl je absolventům ukázat, že po škole nemusí lovit práci jen v českém rybníčku, ale naopak se mohou pustit do dobrodružství v Bruselu, kde je čeká nejen zajímavé ohodnocení, ale i mnoho mezinárodních kontaktů a nezanedbatelná praxe. Sám mám s prací v EU zkušenosti a mohu tento profesní krok jen doporučit,” dodal šéf české diplomacie, který několik let v Bruselu pracoval.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here