Vivendi uvede Universal Music Group na nizozemský Euronext

243
Universal_Music_Group
Foto: Pixabay.com

Francouzská skupina Vivendi prodala desetiprocentní podíl v nahrávací společnosti Universal Music Group [UMG BV] firmě Pershing Square Tontine Holdings [PSTH]. Zároveň chce ještě letos uvést akcie UMG BV na nizozemskou burzu Euronext.

Universal Music Group je největší nahrávací společností na světě. Vydává alba například zpěvačkám Lady Gaga či Taylor Swift. Zastupuje hvězdy jako je Luciano Pavarotti, Justin Bieber, Eminem a další. Loni ji prodal práva ke svým 600 písním třeba Bob Dylan [na fotografii, pozn. red.]. PSTH, kterou jako generální ředitel vede americký miliardář a známý investor William Albert Ackman, dle agentury Bloomberg zaplatil za deset procent UMG BV čtyři miliardy dolarů [cca 86 mld. Kč].

„Po převzetí 20procentního podílu konsorciem vedeným skupinou Tencent je příchod velkých amerických investorů dalším důkazem globálního úspěchu a atraktivity Universal Music Group,” uvedla společnost Vivendi ve své zprávě.

Regulátoři mají transakci podle firmy schválit letos 15. září. Poté bude Vivendi, která již prodala 20% podíl v UMG BV čínskému konsorciu Tencent Holdings Limited [腾讯控股有限公司], držet 70 procent akcií.

Vivendi dá akcie UMG BV na Euronext

UMG BV je americké hudební vydavatelství, kterému patří více než 20 procent globálního trhu s hudbou. Což je absolutně nejvíce ve srovnání s konkurencí. Je tak lídrem takzvané velké trojky – Sony BMG, Warner Music Group. Vivendi chce UMG BV letos ve třetím čtvrtletí uvést na amsterodamskou burzu Euronext.

„Správní rada Vivendi navrhne na zasedání akcionářů 22. června 2021 rozdělení akcií v poměru 60% základního kapitálu UMG BV akcionářům Vivendi a uvedení podílu společnosti na burzu Euronext Amsterdam do konce září,“ upřesnila ve své zprávě společnost.

To znamená, že Vivendi dá na Euronext deset procent svých akciích. Podle dostupných informací pak svých deset procent přidá Bill Ackman a 10 procent čínský Tencent.

UMG BV byla založena v roce 1934 jako Decca Records. Název Universal Music Group se objevil až v roce 1996, kdy došlo k přejmenování z dřívější MCA Music Entertainment Group. Tento label vlastní filmová nahrávací společnost Universal Studios. Pod UMG BG ale spadá i A&M Records, Geffen Records, Interscope Records a mnoho dalších labelů. Aktivní je ve více než 60 zemích světa včetně České republiky.

Vivendi, Tencent a Bill Ackman

Vivendi SE je francouzský mediální konglomerát se sídlem v Paříži. Společnost, která je obecně známá jako vlastník skupiny Universal Music Group, televizních kanálů Groupe Canal i komunikačních agentur Havas. Vlastní vydavatelství Editis a Prisma Media. Její společnost Gameloft je aktivní v oblasti videoher. Vlastní také globální platformu pro distribuci digitálního obsahu [Dailymotion].

Tencent Holdings Limited je akciová holdingová společnost, jejíž dceřiné společnosti se specializují na vývoj internetových služeb, médií, softwaru a umělé inteligence. Založena byla v roce 1998, známá je i pro svou sociální síť. Sídlí ve městě Šen-Čen v jižní Číně a je jedním ze tří čínských internetových gigantů – Baidu a Alibaba Froup. Indexována je na hongkongské burze, majoritní podíl [31 %] v ní drží jihoafrická holdingová společnost Naspers, 8,6% drží její zakladatel čínský miliardář Ma Huateng. Mezi její akcionáře patří i americká investiční banka JPMorgan Chase.

William Albert Ackman [přezdívaný Bill Ackman] je americký investor a manažer hedgeových fondů. Je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Pershing Square Capital Management, společnosti zabývající se správou hedgeových fondů. Patří k agresivním investorům. Letos nakoupil akciový podíl v síti Domino’s Pizza, jejíž hodnota je odhadována na 17 miliard amerických dolarů. Loni v březnu pak dokázal vydělat 2,6 miliardy dolarů na investicích do zajištění dluhopisových indexů v objemu 27 milionů USD.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here