Lidí bez šance na vlastní bydlení přibývá. Hypotéky dál zdražují

231
hypotek
Foto: Pixabay.com

Hypotéky zdražovaly i v červenci. S odvoláním na údaje z trhu to potvrdila Česká bankovní asociace [ČBA]: „Sazby u hypotečních úvěrů v červenci podle očekávání stouply, tentokrát o dalších 10 bazických bodů na 2,23 procenta.”

Podle hlavního poradce ČBA Miroslava Zámečníka jsou samotné úrokové sazby u hypoték s přihlédnutím k inflaci stále velmi nízké. Navíc dle jeho slov všichni tuší, že porostou, už kvůli přitvrzování České národní banky [ČNB].

„Podle předpovědí analytiků základní sazba ČNB stoupne do konce roku ještě několikrát. Ze současných 0,75 % na zhruba 1,5 až 1,75 procenta,“ uvedl s tím, že přidá-li se k současným hypotečním úrokovým sazbám necelé procento [zisk pro hypoteční banku, pozn. red.], stále jsme v negativním teritoriu [níže, než je inflace, pozn. red.].

Průměrná RPSN u hypoték byla v červnu 2,26 procenta

Zároveň dodal, že hypoteční sazby budou nadále růst, ceny bytů – možná mírněji – rovněž. Zvrátit by to mohlo podle něj buď zázračné navýšení výstavby, ale zázraky se nedějí, anebo naopak velmi tvrdá krize, což si zase, jak uvedl, ve vlastním zájmu nepřejme.

V Česku nemají zájem o hypotéky jen milionáři

Hypoteční trh v červenci, jak uvedla ČBA, poklesl proti červnu v objemu poskytnutých hypoték o 9,5 miliardy korun na cca 35,25 miliardy korun. Což značí jistý útlum.

„Je však nutno připomenout, že červen byl objemově mimořádně vydařený a s 44,5 miliardami korun atakoval prozatímní maximum z letošního března,“ upřesnil Miroslav Zámečník s odkazem na meziroční růst objemu poskytnutých hypoték o 60 procent a v „kusech“ pak o 40 procent.

Bydlet ve vlastním je v Česku luxus. Hodně drahý luxus

I přesto bude podle ČBA letošek bezpochyby z hlediska celkového objemu poskytnutých hypoték rekordní. Na obzoru není faktor, který by tomu zamezil. Ti, kdo si to mohou dovolit, stále považují investice do bytů za dobrou protiinflační pojistku. Vycházejí přitom z přesvědčení, že není na co čekat. Poptávka po investičních bytech, o níž bohužel nemáme příliš dobré informace, tak bude pokračovat.

„Na druhé straně je evidentní, že rostoucí podíl uchazečů o hypotéku na ni nedosáhne. Jejich nominální příjmy rostou pomaleji než tržní ceny nemovitostí, případně z nízkého základu. Výsledkem je, že se nekvalifikují z hlediska ukazatele požadované hotovostní spoluúčasti [LTV], ani z hlediska ukazatelů DTI a DSTI, v poměru k příjmům a schopnosti hypotéku splácet,“ dodává Zámečník.

Česko stále zaostává ve výstavbě nových bytů

V Česku známou realitu dokládá indexem [ne]dostupnosti vlastního bydlení. A to prostřednictvím serveru Numbeo, který srovnává výši splátek průměrné dvacetileté hypotéky u bytu o 90 metrech čtverečních k průměrné mzdě. V něm je Česko na nepěkném 29. místě z porovnávaných 40 evropských zemích. A pokud se porovnávají ceny nemovitostí s příjmy Property Prices Index by Country 2021 Mid-Year [numbeo.com] je Česko až na 33. místě.

„Rozdíl je dán faktem, že v mnoha zemích, především východní a jihovýchodní Evropy promlouvají do dostupnosti i podstatně vyšší hypoteční úrokové sazby. Platí to i pro Maďarsko nebo Polsko, kde se sazby pohybují kolem 4,9 procenta,“ vysvětluje Zámečník s odkazem na srovnání úrokových sazeb u 20letých hypoték.

Upozorňuje na to, že Poláci jsou daleko schopnější než Češi ve výstavbě nových bytů. Odvolává se na letošní analýzu realitního trhu poradenské společnosti Deloitte. Podle ní bylo dokončováno v Polsku v přepočtu na 1 000 obyvatel 5,79 bytu. V Česku to bylo jen 3,22.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

Dodejme, že obdobně nebo ještě lépe jsou na tom Poláci ve výstavbě silnic a dálnic. I zde suverénně předčí Čechy. Český problém ve váznoucí výstavbě spočívá ve složité byrokracii nových bytových domů. Zároveň i v nedostatku stavebních kapacit, které jsou vázány na infrastrukturální projekty hrazené ze státního rozpočtu a evropských dotací.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here