Maďarská ekonomika ve II. čtvrtletí rekordně vzrostla

316
Madarska_ekonomika
Foto: Pixabay.com

Maďarská ekonomika ve II. čtvrtletí meziročně stoupla o 17,9 % po poklesu 2,1 % v prvním kvartálu. V mezičtvrtletním srovnání hrubý domácí produkt Maďarska dle sezonně očištěných údajů stoupl o 2,7 %. Uvedl to maďarský statistický úřad.

Maďarská ekonomika ve druhém čtvrtletí překonala očekávání analytiků, kteří její tempo v anketě agentury Reuters odhadovali na 17,1 procenta. Za masivním oživením podle nich stojí zejména výkon maďarského průmyslu. Ten je stejně jako ten český nebo slovenský orientován na sektor automotive.

V zemi se vyrábí automobily značky Audi, Mercedes a Suzuki. Ve výstavbě je i výrobní závod BMW. Většina produkce se exportuje. Na výrobní závody je navázán velmi široký dodavatelský řetězec, včetně například výroby baterií.

Evropská komise zdržuje schválení unijních dotací Maďarsku

Před pandemií mělo Maďarsko jeden z nejvyšších růstů HDP v EU [+4,6 %]. Spolu se zvyšováním ekonomické výkonnosti klesala i relativní míra zadlužení vůči HDP. V pandemii se Maďarsko soustředilo hlavně na podporu nových investic a zároveň na posílení soběstačnosti v oblasti výroby zdravotnických prostředků a farmaceutik. Přesto tamní ekonomika loni klesla o 5,1 procenta.

Maďarská ekonomika a její charakter

Maďarsko je exportní ekonomikou, jejíž páteř tvoří, jak již bylo řečeno, automobilový průmysl. V blízké době se počítá s výstavbou několika nových výrobních závodů v oboru obranného průmyslu. Maďarsko naopak dováží téměř veškeré energetické suroviny s výjimkou hnědého uhlí. Dlouhodobě vykazuje mírně pasivní obchodní bilanci.

V roce 2020 činil schodek veřejných financí zhruba 8,1 procenta HDP. Oproti roku 2019 se příjmy téměř nezměnily [+0,2 %], ale výdaje vzrostly o 13 procent. Podle údajů Maďarské centrální banky [MNB] činil dluh sektoru vládních institucí na konci roku 80,4 procenta HDP. Přitom ještě v roce 2019 byl 65,41 procenta.

Maďarská centrální banka pokračuje ve zvyšování sazeb

V květnu 2021 vláda oznámila, že na rok 2022 počítá s cílovým schodkem ve výši 5,9 procenta HDP, 3% inflací a 5,2% ekonomickým růstem. Prioritou zůstává snižování státního dluhu. Plán je 79,3 procenta vůči HDP v roce 2022.

V Maďarsku platí jednotná daň z příjmů fyzických osob [15 %]. Základní sazba DPH je v zemi nejvyšší z členských zemí EU a to 27 procent. Jsou zavedeny dvě snížené sazby DPH ve výši 18 procent a 5 procent.

Česko zaostalo za Maďarskem, Slovenskem i Polskem

Ekonomika v Maďarsku podobně jako v sousedních zemích těží z uvolňování koronavirových restrikcí. Například slovenský HDP se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 9,6 procenta, což byl nejlepší výsledek od posledního kvartálu roku 2007. Ještě lépe dopadla polská ekonomika. Ta meziročně vzrostla o 10,9 procenta.

Polská ekonomika ve II. kvartále významně vzrostla

Ne zcela přesvědčivých výsledků ve druhém kvartálu dosáhla česká ekonomika. První odhady Českého statistického úřadu [ČSÚ] ukázaly, že ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta.

Růst českého HDP ve 2. čtvrtletí výrazně zaostal za očekáváním

Obrat zahraničního obchodu mezi Českem a Maďarskem dosáhl i přes problémy spojené s pandemií v roce 2020 hodnoty 248,3 miliardy korun. Maďarsko pro nás bylo loni 9. největší obchodní partner. Česko má s Maďarskem tradičně kladnou obchodní bilanci. Mezi nejdůležitější položky vývozu z Česka do Maďarska loni patřily přístroje elektr. záznamu, reprodukce zvuku, TV obrazu, motorová vozidla, traktory, kola i jiná vozidla a také kotle.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here