Penzisté si od ledna polepší v průměru o 805 korun

153
penziste
Foto: Pixabay.com

Průměrný důchod se od ledna 2022 zvýší o 805 korun. Tři sta korun nad zákonnou valorizaci, které navrhlo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV], prošlo legislativním procesem. Částku dostanou všichni penzisté.

Otazník doposud visel nad výpočtem zákonem stanoveného navýšení. To totiž vychází z dat Českého statistického úřadu a bylo možné ho definitivně dopočítat až nyní. Teď je ale vše jasné – v průměru to bude 505 korun. Důchody budou po zvýšení o zmíněných 805 korun dosahovat v průměru 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy.

Důchody jsou nízké, vše se zdražuje, a důchodci si zaslouží dostat přidáno,“ tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

MPSV nenaplnilo věcný záměr zákona, říká Eva Zamrazilová

Fakt je, že současná vláda je k seniorům více než štědrá. A to i přesto, že ti patří dle průzkumů k finančně nejméně dotčeným skupinám pandemií covidu-19. Loni penzisté získali jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun čistého. Mimořádné příspěvky dostávali i v minulých letech. Také jim je dle zákona každý rok valorizována penze.

„Tentokrát je ale zákonná valorizace nižší, než byla v předchozích letech. Do výpočtu se totiž promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí,“ uvedla Maláčová.

Penze v roce 2022 vzrostou o 5,2 procenta

V průměru důchody od začátku roku vzrostou o 5,2 procenta. Což po očištění od aktuální inflace bude znamenat zvýšení kupní síly důchodců o 3,2 procenta.

Konkrétní nový důchod se bude vypočítávat tak, že se k jeho solidární složce základní výměry připočte 350 Kč, přičemž základní výměra penzí po novém roce vzroste na 3 900 korun. K zásluhové části procentní výměry se připočte 1,3 procenta její nynější výše plus 300 korun.

Obě komory parlamentu již v létě odsouhlasily další změny, které budou platit až od začátku roku 2023. Půjde o takzvané výchovné, které by mělo všem primárně pečujícím rodičům o děti přilepšit k důchodu o 500 Kč za každé vychované dítě.

„Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ říká ministryně.

Předčasný odchod do penze pro náročné profese

Další novinka bude dřívější odchod do důchodu pro záchranáře, aniž by se měnila výše jejich penze. Stejnou výhodu by v příštích letech měly podle Maláčové získat i horníci, svářeči, brusiči, kováři nebo specializované sestřičky [kategorii 3 a 2R].

A to tak, že za každých deset let v zaměstnání na náročné pozici budou moci odejít o jeden rok dříve. Náklady podle MPSV ponesou zaměstnavatelé. Právě oni totiž podle úřadu těží z náročné práce svých pracovníků.

Předčasné penze v náročných profesích zaplatí zaměstnavatelé

„Za každého svého pracovníka v náročné profesi nově zaměstnavatelé zaplatí pojistné o pět procentních bodů vyšší. Celkové pojistné placené zaměstnavatelem se zvýší jen nepatrně. Jen v ojedinělých případech totiž převýší o půl procentního bodu,“ vysvětluje MPSV.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here