Inflace v srpnu je 4,1 %. Ceny meziměsíčně poskočily o 0,7 %

226
inflace_v_srpnu
Foto: FinTag.cz

Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu proti červenci o 0,7 procenta. Celkově se tak inflace v srpnu dostala na 4,1 procenta. To je nejvíce od listopadu 2008, kdy propukala finanční krize. Data dnes zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ].

Inflace v srpnu meziročně vzrostla o 4,1 procenta a meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,7procentního bodu. Zdražily téměř všechny položky spotřebního koše.

„Na vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb. […] Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 procenta a ceny služeb o téměř pět procent,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Lidé s volnými penězi jsou teď v problému, říká Petr Šimčák

„Srpnový výsledek indikuje meziroční míru inflace na konci roku na úroveň 4,7 procenta,” okomentoval aktuální výsledek ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Jako podmínku ale uvedl, že tempo zdražování bude v následujících měsících slábnout.

Zdražování v meziměsíčním srovnání

Ceny zboží úhrnem meziměsíčně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o 1,2 procenta. U bydlení vzrostly ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,2 procenta. U rekreace a kultury byly vyšší ceny dovolených s komplexními službami o 3,3 procenta. Ceny v dopravě vzrostly o 0,9 procenta a u automobilů o 0,5 procenta.

Vliv na zvýšení cenové úrovně měly též ceny ve stravování a ubytování [+0,9 %]. Z toho ceny v restauracích a kavárnách stouply o 1,1 procenta. Zdražily i potraviny a nealkoholické nápoje:

  • Máslo: +8,5 %
  • Vejce: +7,5 %
  • Ovoce: +1,6 %
  • Drůbež: +1,8 %

Naopak meziměsíčně klesly ceny zeleniny [-3,3 %]. Z toho ceny brambor o 5,8 procenta, vepřového masa o 1,7 procenta a cukru o 5,4 procenta.

Inflace v srpnu v meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 4,1 procenta. To bylo o 0,7procentního bodu více než v červenci. Toto zrychlení cenového růstu bylo ovlivněno hlavně vyššími cenami v oddíle bydlení a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 6,7 % [v červenci o 5,5 %]. U potravin a nealkoholických nápojů byl v srpnu meziročně vývoj cen:

  • Másla: +12,4 %
  • Vajec: +5,8 %
  • Oleje a tuky: +13,2 %
  • Zelenina: +7,0 %
  • Ovoce: -2,2 %

V oddíle odívání a obuv zrychlil růst cen oděvů na 8,2 procenta [v červenci +6,1 %] a obuvi na 8,6 procenta [v červenci 6,4 %]. Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v srpnu největší vliv ceny v oddíle bydlení a doprava.

  • Nájemné z bytu: +2,5 %
  • Vodné a stočné: shodně +5,5 %
  • Elektřina: -3,4 %
  • Zemní plyn: -4,7 %

V dopravě byly vyšší ceny pohonných hmot a olejů o 19,0 procenta. Další v pořadí vlivu byly ceny alkoholických nápojů a tabáku. Ceny piva stouply o 6,3 procenta a tabákových výrobků o 9,9 procenta. Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,2 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,6 procenta a ceny služeb o 4,9 procenta.

Spotřebitelské ceny v červenci poskočily o procento

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 2,8 procenta.

Inflace roste i v dalších státech

Aktuální červencová data ČSÚ potvrzují růst cen v okolních státech. V červenci 2021 stouply dovozní ceny o 2,4 procenta, meziročně pak o 7,9 procenta, vývozní ceny o 7,7 procenta. Svou roli v tom sehrála i v letošním roce posilující koruna.

Inflace v Německu je 3,9 procenta. Ekonomové apelují na ECB 

Podle ČSÚ stejně jako v předchozích měsících i v červenci pokračovalo výrazné meziroční zvýšení cen minerálních paliv a ostatních surovin. V meziměsíčním i meziročním srovnání došlo ve vývozu a dovozu k významnému růstu cen železa, oceli, dřeva a elektřiny. Ekonomové dnes běžně hovoří o takzvané globální inflaci.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here