Zelení v německé vládě? Potíž pro české jádro i automotive

198
nemeckych
Foto: Die Grünen

Německé akcie dnes po oznámení výsledku voleb do Spolkového sněmu vystoupaly na desetidenní maximum. Výsledek voleb totiž vyloučil možnost zformování čistě levicové koalice.

Euro na výsledek německých voleb nereagovalo. Podle ekonomů je na případné větší pohyby eura ještě příliš brzy. Krize kvůli nesestavení vlády se ale neobávají. Upozorňují ale na to, že do směřování budoucí německé vlády mohou významně zasáhnout Zelení.

„Trhy budou ustanovení budoucí německé vlády spíše posuzovat tou optikou, nakolik se k moci dostanou Zelení, než zda formálně vyhrají socialisté nebo konzervativci. Pokud bude role Zelených nakonec silnější, může to posílit oslabující trend eura posledních měsíců,” myslí si analytik skupiny Natland Petr Bartoň.

Volby v Německu vyhrála těsně SPD. O kancléři se vyjednává

Dle jeho názoru i frankfurtská burza reagovala na výsledky voleb spíše zdrženlivě. Jakkoli akcie německých firem posílily, index DAX zůstal zhruba dvě procenta pod historickým maximem z letošního léta.

Zelení v německé vládě jsou riziko pro jádro v ČR

Výsledky německých voleb mohou výrazněji ovlivnit směřování politiky Evropské unie. Analytici však neočekávají, že by měly být nějak fatální. Na druhé straně Německo dlouhodobě akcentuje pro Česko dvě klíčová témata. Těmi jsou jaderná energetika a změny v automobilovém průmyslu.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka se tak na obzoru může objevit rozpor mezi Německem a Českem zejména ohledně jaderné energie.

„Zatímco Němci příští rok vypnou všechny své jaderné reaktory, u nás hodláme budovat nové. To by potenciálně mohlo být problematické a těžko řešitelné téma,” vysvětlil.

Nepřímo to samé potvrdil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Podle něj nová německá vládní koalice bude pravděpodobně více apelovat na zavádění zelené energie.

„Můžeme se tak dočkat ještě ambicióznějších, troufám si tvrdit mnohdy nerealistických, environmentálních cílů. Německo je ekonomickým hegemonem Evropy, proto lze očekávat, že postoj tamní vlády bude vehementně prosazován na úrovni EU. Což se samozřejmě dotkne i ČR,” říká.

Rozpory v rychlosti nástupu elektromobility

Podle vedoucího partnera EY pro autoprůmysl Petra Knapa se zdá, že se budoucí německá vláda neobjede bez účasti strany Zelených. To může zvýšit tlak na automobilky a nekompromisní zavádění elektromobility. Přesto by podle něj snad měly převážit realistické a pragmatické politické proudy.

„Německá společnost má částečně ambivalentní vztah ke svému nejsilnějšímu průmyslovému odvětví, ale věřím, že pragmatismus a vyváženost podpořená ekonomickými argumenty zvítězí,” tvrdí Knap.

Obavy ve smyslu změn v automobilovém průmyslu vyjadřuje také analytik skupiny Natland Petr Bartoň. Dle jeho názoru Německo i tak bude mít nadále zájem o české subdodávky.

„Ovšem poněkud jiné než doposud. Konkrétně na Německo navázaná část autoprůmyslu může oslabit, pokud levicovější vláda zvýší tlak na opuštění spalovacích motorů,” řekl.

Rozpočtová odpovědnost německé vlády

Výsledná vládní koalice bude podle Pfeilera méně tlačit na tradiční rozpočtovou odpovědnost. A vyšší fiskální výdaje budou financovány emisemi vládních dluhopisů.

„Proto přišel určitý nárůst výnosů německých vládních dluhopisů. Ten se může přelít i do vyšších výnosů vládních dluhopisů v eurozóně a teoreticky i do zvýšení výnosů tuzemských vládních bondů. Teoreticky by mohla nastat situace, kdy přílišné uvolnění fiskální politiky v Německu povede k prodražení financování českého státu,“ podotkl.

Petr Bartoň má za to, že tato politika se projeví v oslabení eura. Obecně se analytici shodují, že výsledky německých voleb vzájemný obchod s Českou republikou nijak neoslabí.

„Výsledky německých voleb nepřinesou žádné revoluční změny. Německo tedy zůstane stabilním a spolehlivým partnerem, což je zcela zásadní pro náš zahraniční obchod,” myslí si analytik Štěpán Křeček.

Výsledky německých voleb

Na závěr dodejme, že německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté [SPD] vedení kancléřským kandidátem Olafem Scholzem. Ti získali 25,7 procenta hlasů. Konzervativní unie CDU/CSU Scholzova soka Armina Lascheta skončila druhá s 24,1 procenta hlasů. Jde o jejich nejhorší výsledek v poválečných dějinách Německa.

Němci dnes volí do Spolkového sněmu i nového kancléře

Nárůstu o 5,9procentního bodu od předchozích voleb dosáhli Zelení s 14,8 procenta a o 0,8procentního bodu liberální FDP, pro kterou hlasovalo 11,5 procenta voličů. Pro Zelené je nedělní výsledek vůbec nejlepší v historii. Protiimigrační Alternativa pro Německo [AfD] získala 10,3 procenta, tedy o 2,3procentního bodu méně než před čtyřmi lety.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here