Volby v Německu vyhrála těsně SPD. O kancléři se vyjednává

280
SPD
Foto: SPD

Němečtí sociální demokraté [SPD] těsně vyhráli nedělní volby do parlamentu. Podle předběžných výsledků získali 25,7 procenta hlasů. Konzervativní unie CDU/CSU obdržela 24,1 procenta hlasů.

Na třetí příčce v německých volbách skončili ještě před několika málo měsíci favorizovaní Zelení. Získali 14,8 procenta. I tak ale jde o jejich vůbec historicky nejúspěšnějších volební výsledek. S 11,5 procenty za nimi skončili liberální svobodní demokraté [FDP]. Protiimigrační Alternativa pro Německo [AfD] získala 10,3 procenta. Před čtyřmi lety přitom byla třetí nejsilnější stranou v německém parlamentu. Postkomunistická Levice obdržela podle prvních odhadů 4,9 procenta hlasů. Do parlamentu se tak pravděpodobně nedostane.

Kancléřství si nárokuje SPD i CDU/CSU

Téměř vyrovnané výsledky voleb do německého Spolkového sněmu dvou vedoucích politických stran odpověď na otázku, kdo bude v příštích letech německým kancléřem, prozatím nepřinesly. Podle agentury DPA nárok na kancléřství již vznesli oba lídři vedoucích politických stran. Tedy za vítěznou stranu SPD stávající spolkový ministr financí Olaf Scholz a za CDU její předseda Armin Laschet.

V budoucích hodinách tak začnou v Německu povolební vyjednávání o možných koalicích. Podle výsledků voleb je již nyní zřejmé, že budoucí německá vláda bude složená ze tří politických stran. Kdo bude nový německý kancléř však zatím jasné není. Oba kandidáti se již nechali slyšet, že chtějí jednat o koalici se Zelenými a FDP. Předseda FDP Christian Lindner už v neděli večer navrhl, aby nejprve k jednacímu stolu usedly obě menší strany a ujasnily si své přednosti.

Bundestag se loučí s Angelou Merkelovou

Upřesněme, že strana dosluhující Angely Merkelové [CDU/CSU] skončila ve volbách vůbec s nejhorším výsledkem od dob, kdy politička nastoupila do funkce kancléřky Spolkového sněmu před 16 lety.

Stávající kancléřka Angela Merkelová [CDU/CSU] přitom letos ve vysoké politice s ustanovením nového vedení skončí. Její kariéra ale zaslouží obdiv. Byla přes 30 let poslankyní Spolkového sněmu, kde zastupovala region sever Předního Pomořanska s ostrovem Rujánou. Poslanecký mandát zde poprvé získala v roce 1990 a pak ho sedmkrát obhájila. Nejhůře si tam vedla v roce 1998, kdy se pro ni vyslovilo 37,3 % voličů. Naopak v roce 2013 tam získala přes 56 % hlasů.

Němci dnes volí do Spolkového sněmu i nového kancléře

Stejně dobře jako ve svém volebním obvodu se jí dařilo na spolkové úrovni. Po těsně vyhraných volbách v roce 2005 se stala poprvé kancléřkou. Konzervativní unii poté dovedla k vítězství ve třech dalších volbách. V roce 2013 pro CDU/CSU hlasovalo 41,5 procenta zúčastněných voličů a o čtyři roky později 32,9 procenta. To je výsledek, od kterého jsou v aktuálních volbách všechny strany včetně unie velmi vzdáleny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here