V Číně zavírají továrny. Tentokrát kvůli nedostatku elektřiny

642
V_Cine
Foto: Pixabay.com

V mnoha čínských továrnách zastavují výrobu. Týká se to i dodavatelů firem, jako jsou Apple a Tesla. Zavřeno v Číně mají i obchodní centra. Důvod je nedostatek elektrické energie. Uvedla to agentura Reuters.

Podle agentury na severovýchodě Číny se snaží využívat dokonce už i svíčky. Výpadky proudu silně zasáhlo čínské ocelárny, producenty hliníku a cementárny. Podle analytiků Morgan Stanley bylo odstaveno z provozu přibližně sedm procent kapacity výroby hliníku a 29 procent kapacit výroby cementu. Problémy by mohly mít papírenský a sklářský průmysl, výpadky zasáhly také výrobce chemikálií, barviv, nábytku a sójové mouky.

Analytici již varovali, že problémy čínských firem ovlivní globální trhy. Ohrožené jsou podle nich zvláště dodávky textilu, hraček a strojních dílů.

S výpadky elektrické energie bojují v Číně i domácnosti, byť ty s tím mají dlouholetou zkušenost. Nyní jsou však výpadky častější. Lidé na sociálních sítích píší, že mají doma zimu, nefungují jim výtahy, spotřebiče a semafory na ulicích. Noční teploty v severních regionech se přitom blíží k bodu mrazu.

Nedostatek uhlí kvůli snižování emisí

Podle analytiků Čína bojuje s energetickou krizí kvůli napjatým dodávkám uhlí. Částečně za to může oživení průmyslové aktivity, protože ekonomika se zotavuje z pandemie, ale také přísnější emisní standardy. Od minulého týdne se v částech severovýchodní Číny zavádí regulace dodávek v době špičky.

Analytici upozorňují na to, že nestabilní dodávky elektřiny poškozují výrobu v klíčových průmyslových regionech. Zejména pak v centrech na východním a jižním pobřeží. Nejméně 15 čínských firem ve svých burzovních prohlášeních uvedlo, že jejich výrobu narušilo omezení dodávek elektřiny.

Výpadky proudu tak znervózňují asijské akciové trhy. Přicházejí navíc v době, kdy druhá největší ekonomika světa vykazuje signály zpomalení ekonomického růstu. Zároveň čelí možnému krachu druhého největšího čínského developera – firmy China Evergrande.

China Evergrande nevypořádala včas závazky vůči věřitelům

Vypovídající je dále to, že více než tři desítky čínských firem s akciemi na tchajwanské burze muselo kvůli omezením dodávek elektřiny zastavit provozy. To znamená, že přestalo obchodovat na asijských a amerických burzách.

Čína snižuje emise

Čína slíbila, že letos, aby splnila klimatické cíle, sníží zhruba o tři procenta energetickou náročnost, tedy množství energie spotřebované na jednotku ekonomického růstu. Úřady v provinciích v poslední době začaly přísněji vyžadovat snižování emisí. To, když se ukázalo, že pouze deset ze 30 regionů v Číně v první polovině roku plní energetické cíle.

Země G7 zaútočily na Čínu kvůli emisím. Samy ale selhávají

Čína je největší spotřebitel energie na světě a největší zdroj skleníkových plynů způsobujících oteplování klimatu. Cílem země je dosáhnout maximálních emisí oxidu uhličitého do roku 2030 a do roku 2060 snížit emise na čistou nulu. Zaměření Číny na energetickou náročnost a dekarbonizaci se podle analytiků nezmění před konferencí OSN o klimatu COP26, která se koná letos v listopadu.

Nevyřešená energetika v Číně sníží růst HDP

Analytici banky Nomura kvůli nedostatku elektřiny snížili své výhledy ekonomického růstu Číny na třetí a čtvrté čtvrtletí i celý rok. Ve třetím čtvrtletí čekají zvýšení hrubého domácího produktu [HDP] o 4,7 procenta místo 5,1 procenta a v posledních třech měsících o tři procenta. Předtím čekali růst o 4,4 procenta. Za celý rok má ekonomika expandovat o 7,7 procenta místo 8,2 procenta. Analytici z Morgan Stanley uvádí, že pokud bude omezování výroby trvat delší dobu, mohlo by to ve čtvrtém kvartálu snížit růst čínského HDP o jeden procentní bod.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here