Aero Vodochody nově povede Viktor Sotona z Ery Omnipolu

1464
Viktor_Sotona
Foto: Aero Vodochody Aerospace

Novým prezidentem a CEO Aero Vodochody Aerospace se stal Viktor Sotona. Střídá tak Dietera Johna. Jde o první personální změnu po dokončení prodeje Aera maďarsko-české HSC Aerojet Zrt.

Viktor Sotona dosud zastával pozici generálního ředitele firmy Era, jež patří do portfolia firem skupiny Omnipol. Era se specializuje na vývoj multilateračních systémů a technologií pro sledování a rozpoznávání cílů na multistatickém principu. To znamená, že vyvíjí, vyrábí a implementuje systémy zajišťující bezpečnost letového provozu, a to pro civilní i vojenské účely. V Aeru Vodochody se Sotona stává generálním ředitelem od letošního 30. září.

„Aero bude i nadále rozvíjet všechny tři pilíře svého podnikání. Jsou to výroba a vývoj vlastních letounů, dále MRO [Maintenance, Repair & Overhaul, pozn. red.] zakázky na údržbu a opravy letounů, a rovněž výrobní programy aerostructures. Tedy dodávky leteckých celků domácím a zahraničním zákazníkům. Všechny tyto tři pilíře zůstanou součástí naší obchodní strategie,“ uvedl nový prezident & CEO Aera Viktor Sotona.

Proces prodeje Aero Vodochody byl dokončen v tentýž den, kdy byl Sotona uveden do funkce. Součástí transakce byl i prodej Letiště Vodochody. Z Aera se tak po 14 letech zcela stáhla skupina Penta. Ta získala tradičního leteckého výrobce v roce 2007 po jeho privatizaci.

Nově tak Aero Vodochody 100% patří skupině HSC Aerojet Zrt. V ní je majoritním vlastníkem maďarský byznysmen Kristóf Szalay-Bobrovniczky, minoritní podíl drží právě Omnipol. Ten je dlouhodobým partnerem Aera a je zodpovědný za obchodní aktivity. Od roku 2015 je strategickým partnerem projektu L-39NG.

Kdo je Viktor Sotona

Viktor Sotona promoval jako inženýr na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Poté získal titul MBA na Vysoké škole ekonomické v Sheffieldu ve Velké Británii. Je členem několika profesních pracovních skupin pro oblast řízení letového provozu pod hlavičkou evropských ATM organizací Eurocae a Eurocontrol. Předsedá skupině WG-70, která vytváří standardy pro celoúzemní multilaterační systémy WAM.

Sotona započal svou profesní dráhu u Českých aerolinií [ČSA] jako seniorní projektový manažer v technickém oddělení. Po nástupu do Era zastával postupně několik pozic, až se vypracoval na obchodního ředitele pro civilní sektor. V roce 2012 byl vybrán na post generálního ředitele firmy a stal se členem představenstva. Firma nyní zaměstnává 400 lidí.

Společnost Era vyvinula unikátní pasivní systém VERA-NG pro sledování a identifikaci cílů ve vzduchu, na zemi a moři. Definovala tak novou kategorii senzorů, takzvaných PET [Passive ESM Tracker, Pasivní sledovací a průzkumný systém].

Aero Vodochody Aerospace

Aero zaměstnává přes 1 300 lidí. V oblasti civilního letectví spolupracuje s největšími leteckými výrobci na mnoha projektech a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

Aero Vodochody Aerospace se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel. Je největším leteckým výrobcem v České republice a vůbec jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálý partner mnoha armádních letectev. Má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Za dobu své stoleté existence vyrobilo jedenáct tisíc letounů. V provozu jsou stále stovky cvičných proudových letounů L-39 Albatros. Nově pak nabízí jím vyvinutý letoun L-39NG. Ten získal v září loňského roku typový certifikát.

Dotace z MPO zřejmě pomůže dokončení letounu Aero L-39NG

Dodejme, že 30. září 2021 do podniku Aera Vodochody zavítal maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó a ministr pro technologie a inovace László Palkovics. Doprovázel je český ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] a ministr obrany Lubomír Metnar [za ANO]. Návštěva byla součástí oficiální cesty maďarského předsedy vlády Viktora Orbána a členů jeho vlády do České republiky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here