Zájem o koupi bytů ve Středočeském kraji prudce roste

254
bytu
Foto: FinTag.cz

Realitky hlásí zvýšený zájem o koupi bytů ve Středočeském kraji. Lidé poptávají hlavně byty v panelových a bytových domech. Rodinné domy v kraji na prodej už nejsou vůbec.

Poptávka je zejména po bytech ve městech, která hromadnou dopravou umožňují dojezd do centra hlavního města v rozmezí 40 až 80 minut. To jsou hlavně města Kladno, Roudnice nad Labem, Beroun, Benešov, Čelákovice, Český Brod, Kralupy a Mělník.

„V současnosti se přes Bezrealitky denně prodá alespoň jeden středočeský byt. Zájemců na něj je podobně jako v Praze a většinou nového majitele najde do tří týdnů od zařazení do nabídky,” říká ředitel společnosti Hendrik Meyer s tím, že zájem o středočeské byty stoupl na portálu firmy o třetinu.

Podle něj je největší zájem o byty 3+1, ale roste i poptávka po menších variantách. Do nich pak investují bezdětní jednotlivci nebo mladé páry.

Jeho slova potvrzuje ředitel Maxima Reality Vladimír Zuzák. V případě jeho realitní firmy stoupl zájem o středočeské byty o polovinu. I on říká, že nejčastěji bydlení mimo Prahu hledají mladé páry, které chtějí založit rodinu, ale nemají na pořízení si bydlení v hlavním městě. Další skupina jsou investoři, kteří kvůli inflaci hledají příležitost, kam uložit volné peníze.

Příčina nejsou pouze nižší ceny

Důvod vyššího zájmu o středočeské nemovitosti spočívá v nižších cenách než v Praze a možnosti dojíždět za prací do metropole. Zatímco panelový byt na sídlišti Černý Most se po generální rekonstrukci dnes běžně nabízí za cenu přesahující 100 tisíc za metr, stejně velký byt po rekonstrukci v panelovém domě třeba v kladenských Kročehlavech je možné získat už za 65 tisíc korun za metr. Dojezdová doba do centra města je přitom jen o necelou půlhodinu delší.

Podle odhadů realitek po středočeských nemovitostech nejvíce pošilhávají lidé kolem 30 let, často plánující založit rodinu. Nejčastěji hledají 2+kk nebo 3+1 kolem 70 metrů podlahové plochy s cenou do pěti milionů korun. Velké nároky mají na rekonstrukci bytu a zajímají se o kvalitu domu, ve kterém se nachází. Ten by měl být ideálně alespoň po dílčí rekonstrukci, se zateplenou fasádou a plastovými okny.

„Preferované je spojení s hlavním městem pomocí příměstské železnice nebo rychlíkovými autobusy. Paradoxně se příliš nezajímají například o parkování v lokalitě. Hledání například garáže spolu s bytem je jen výjimečné,” upřesňuje Meyer.

Podle něj zájemci v lokalitě hledají také dostatek zeleně, parky a napojení na cyklostezky pro jízdu na kole a běh. Přímo v lokalitě by se měla nacházet alespoň večerka. Řeší také dostupné poskytovatele internetu, pokrytí online supermarkety nebo automatické zásilkové boxy pro internetové nákupy. Doptávají se často na recenze škol a školek nebo nemocnic.

Zájem o koupi bytů v blízkosti velkých měst je trend

Podle odborníků zájem o byty v blízkosti Prahy, ale i dalších velkých měst je jednoznačný trend, který v budoucnu ještě posílí. Stejně jako ve velkých městech se ale poptávka setkává s nedostatečnou nabídkou. To v situaci, kdy rostou ceny bytů, pozemků a rodinných domů. A stejně jako v Praze a dalších velkých městech zůstává situace neřešena ze strany obcí a měst.

Obce sice mají zpracované územní plány, ale ty do budoucna nepočítají s výrazným rozšiřováním. Brzdí je také často příšerný stav infrastruktury. Nemají například kapacitu čistíren odpadních vod, problém začíná být i s povolováním studen nebo napojováním na obecní vodovody,” říká Zuzák.

I to je podle něj důvod nedostatečné nabídky rodinných domů k prodeji ve Středočeském kraji. A podobný nedostatek již brzy potká i byty. Cenová hladina kolem pěti milionů za byt se ale podle jeho názoru bude zvyšovat jen pomalu. Proto se poptávka posune ještě dál od Prahy. Do hledáčku by se tak dostanou města u samotné vnější hranice kraje, jako například Kutná Hora, Kolín, Mladá Boleslav, Příbram, Hořovice, Nové Strašecí nebo Slaný.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here