Poláci koupili internetový Mall.cz. Zaplatit mají přes 22 miliard

687
mall.cz
Foto: Mall group

Polský internetový prodejce Allegro koupil od skupiny PPF, EC Investments a Rockaway Capital internetové tržiště Mall.cz. Za Mall Group a logistickou We|Do CZ zaplatil přes 22 miliard korun.

Za Mall Group a We|Do CZ zaplatila polská firma 881 milionů eur [cca 22,3 mld. Kč]. Cena vychází z pevného ocenění ve výši 925 milionů eur [cca 23,5 mld. Kč] upraveného o dluh a podobné položky. Konečná cena může být ještě navýšena až o 50 milionů eur [1,1 mld. Kč] v závislosti na výkonnosti Mall Group. Transakce se netýká společností Vivantis, Mall Pay, Mall.TV a Košík.cz. Ty se již v minulosti z Mall Group vyčlenily.

„Během dvou desetiletí se Allegro stalo oblíbeným nákupním místem polských spotřebitelů. Společně se skupinou Mall Group a We|Do CZ budeme nyní schopni zlepšit každodenní život nejen 18 milionům zákazníků, které již obsluhujeme, ale také oslovit zbytek Evropy,“ uvedl CEO společnosti Allegro François Nuyts.

Nejsilnějšími značkami Mall Group jsou tržiště Mall.cz, mimovrste a CZC.cz. K nejsilnějším značkám polské firmy patří Allegro, Ceneo, eBilet a One. Nuyts řekl, že po akvizici bude mít společnost Allegro zhruba 135 000 obchodníků a zboží tak bude moci prodávat všude po Evropě. Transakce tak téměř zdvojnásobuje celkový cílový trh skupiny.

Z transakce mají radost obě strany

Například v březnu 2021 dosáhla Mall Group obratu [GMV – dle počtu objednávek] 930 milionů eur [cca 23,6 mld. Kč], hrubé marže [14 %] a nulového zisku EBITDA. Akvírovaný byznys zahrnuje aktiva e-commerce skupiny Mall Group a logistická aktiva společnosti We|Do CZ v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Polsku.

„Po více než sedmi letech budování silné pozice v e-commerce v České republice a v regionu střední a východní Evropy jsem rád, že jsme našli tak silného partnera pro další rozvoj Mall Group a We|Do, jakým je Allegro,“ uvedl předseda představenstva Mall Group, zakladatel a CEO Rockaway Capital Jakub Havrlant.

Upřesnil, že jako akcionář Rockaway Capital je rád, že zůstává součástí obchodního příběhu tržiště Mall.cz. To proto, že Rockaway Capital zůstává akcionářem společné skupiny.

Neuvěřitelně nadšen, jak sám prohlásil, je i CEO Mall Group Jan Hanuš. Radost má dle svých slov z vyhlídek, které ho nyní čekají.

Náš obchodní model se dokonale hodí pro skupinu provozující tak velké tržiště. A navíc nabízíme přístup k rozsáhlé infrastruktuře a last-mile v zemích, kde působíme. Začali jsme také rozvíjet naše podnikání v oblasti 3P a těšíme se, že zde využijeme bezkonkurenčních zkušeností společnosti Allegro,“ dodal.

Podle něj Allegro získá díky Mall Group a We|Do CZ přístup k přeshraniční dopravě a last-mile logistické infrastruktuře. Allegro zase přinese své zkušenosti s 3P marketplace trhem. Společnosti zaměstnávají celkem 7 200 lidí.

Podrobnosti o prodeji Mall.cz a We|Do CZ

Transakce bude financována kombinací akcií a peněžních prostředků. Z nich 53,7 procenta tvoří hotovost. Ta přichází od skupiny Allegro a nového dluhu. Zbývajících 46,3 procenta tvoří akcie nebo hotovost.

„Allegro může podle svého uvážení buď vydat akcie prodávajícím akcionářům skupiny Mall Group, nebo dodatečně navýšit platbu v hotovosti. Očekává se, že proforma finanční páka společnosti Allegro po uzavření transakce nepřekročí 3,0x,“ uvedli zástupci obou firem.

Uzavření transakce podléhá obvyklým antimonopolním a regulatorním schválením. Očekává se, že bude uzavřena do konce prvního pololetí roku 2022. Po dokončení tak půjde o jednu z největších transakcí ve střední a východní Evropě. V případě skupiny PPF se jedná o další z prodejů po tragické smrti zakladatele a majitele PPF Petra Kellnera letos v březnu.

Současnými majiteli polského Allegra jsou investiční firmy Cinven, Permira a Mid Europa Partners. Ty Allegro koupily v roce 2016 za 3,25 miliardy dolarů [cca 71 miliard korun] od jihoafrické firmy Naspers.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here