Petr Kellner zahynul při pádu vrtulníku Airbus na Aljašce

664
Petr_Kellner
Foto: PPF

Jeden z nejbohatších Čechů a nejúspěšnějších českých podnikatelů, zakladatel a spolumajitel skupiny PPF, Petr Kellner zemřel při havárii vrtulníku na Aljašce. Informoval o tom americký deník The New York Times. Havárii nepřežilo pět lidí.

Informaci deníku potvrdila aljašské policie. Podle ní je mezi pěti oběťmi havárie leteckého neštěstí i 56letý muž jménem Petr Kellner z České republiky. Mluvčí PPF Jitka Tkadlecová následně zprávu The New York Times o úmrtí potvrdila.

Český miliardář Petr Kellner, jehož čisté jmění časopis Forbes odhadl na 17,5 miliardy dolarů, byl na palubě vrtulníku Airbus AS350 B3. Ten v sobotu spadl poblíž ledovce Knik,” uvedl americký deník.

Cílem letu byla takzvaná heli-ski exkurze k ledovci Knik. To je lyžování z nedostupných míst, na které se účastníci těchto akcí dostávají pomocí vrtulníků. Podle amerického deníku byl na palubě i další muž z České republiky, padesátiletý Tordrillo Benjamin Larochaix. To byl instruktor freestyle snowboardingu a zakladatel amatérského týmu Team PPF.  Dále pak dva průvodci z chaty Gregory Harms a Sean McMannany a pilot vrtulníku Zach Russel.

Heliskiing je riziková kratochvíle

Podle aljašských úřadů tamější Národní rada pro bezpečnost dopravy již oznámila, že šetří příčinu nehody. Zástupci rady uvedli, že byli v sobotu ve 22:00 informováni, že se vrtulník Airbus AS350 B3 nevrátil z exkurze a poblíž ledovce Knik byly nalezeny trosky stroje.

„Lety do vzdálených hor, které nabízejí člověkem nedotčenou přírodu a adrenalinové zážitky, jsou proslulé vysokými cenami, ale i vysokými riziky,” uvedl americký deník.

Podle něj lidé, kteří hledají vzrušení při takzvaném heliskiingu musejí být stoprocentní. Každá i sebemenší chyba se jim totiž může stát osudovou. Havárii vrtulníků s Petrem Kellnerem na palubě přežil pouze jeden z účastníků letu, který je podle amerického deníku ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici. Jde o českého snowboardistu, desetinásobného mistra ČR v jízdě na U-rampě, Davida Horvátha.

Petr Kellner rozjížděl podnikání na začátku 90. let

Petr Kellner začal budovat své impérium PPF v devadesátých letech minulého století v Česku. U zrodu jeho podnikatelské hvězdy stál podnikatel ve sklářství a automotive a někdejší prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Štěpán Popovič [1945 až 2019]. Ten Petrovi Kellnerovi půjčil do rozjezdu podnikání 40 milionů korun. Za ně začal Petr Kellner obchodovat nejdříve s kancelářským vybavením, aby následně vybudoval miliardové impérium s přesahy do mnoha oblastí ekonomiky. 

Na zprávu o smrti Petra Kellnera dnes zareagovaly i akcie na pražské burze, konkrétně mobilního operátora O2 a Monety Money Bank. Společnost O2 patří do portfolia PPF od roku 2014. U Moneta Money Banky PPD aktuálně jedná o získání zhruba jejího čtvrtinového podílu. Moneta od PPF obdržela návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a Zonky. Po vypořádání případné transakce by PPF měla vlastnit přes 28 % akcií banky. Volatilní jsou i akcie mediálních společností, které taktéž patří do portfolia PPF. Situace je napjatá je i ve firmách, jejichž prostřednictvím Petr Kellner investoval do zdravotnictví. Podle dostupných zpráv skupinu PPF nyní povede Ladislav Bartoníček. To je spolupracovník Petra Kellnera, který je v PPF od jejích začátků.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here