Developeři čekají příští rok 9% zdražení nemovitostí

1437
nemovitosti
Foto: Redakce FinTag.cz

91 procent developerů očekává v příštím roce růst cen rezidenčních nemovitostí. Většina z nich pak počítá s tím, že zdraží o devět procent. A to i přesto, že mírně stoupne jejich nabídka.

Drtivá většina oslovených developerů v pravidelném průzkumu společnosti CEEC Research očekává v příštím roce růst cen svých nemovitostí [91 %]. Ceny by podle jejich očekávání měly v roce 2022 vzrůst o devět procent. Zdražení neplánuje pouze devět procent z oslovených developerů. Přičemž žádný z nich nepočítá s tím, že by ceny klesly. Důvod je rostoucí inflace a převis poptávky po nemovitostech nad nabídkou. Ta by podle průzkumu přitom měla mírně vzrůst.

Rezidenční nemovitosti: Nabídka vs. poptávka

Letošní růst nabídky rezidenčních nemovitostí očekávají developeři o 2,3 procenta napříč celou Českou republikou. V Praze pak má do konce letošního roku nabídka stoupnout o 2,6 procenta. V prvním pololetí příštího roku očekávají developeři růst nabídky o 3,5 procenta po celém Česku, v Praze pak o 2,9 procenta.

„Poptávka ale bude stále převyšovat nabídku. A to hlavně kvůli malému počtu nových bytů dostávajících se na trh. Je tu dlouhodobě naakumulovaná neuspokojená poptávka. V Praze se bavíme o potřebě cca deseti tisíců bytů. Zde přitom průměrná roční nabídka uspokojí poptávku do výše pět až sedm tisíc,“ vysvětlil ředitel JRD Development Martin Svoboda.

Ceny bytů v Brně se pomalu začínají blížit cenám bytů v Praze

Poptávka po rezidenčních nemovitostech tak podle developerů i letos a v příštím roce převýší nabídku. Dle jejich odhadu do konce roku [ve 2. pololetí] stoupne napříč celou zemí o 3,5 procenta a v příštím prvním pololetí o 3,0 procenta.

Podle jednatele Geosan Development může být situace ale ještě horší: „Vzhledem k aktuální velmi silné poptávce a intenzivním prodejům očekáváme pokles nabídky nových bytů. A to proto, že se rychle vyprodají byty ve stávajících projektech, a připravované projekty nestihnou získat včas potřebná povolení, aby pokryly poptávku.“

Stavební produkce roste, ale pomalu

Podle posledních dostupných dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] stavební produkce v srpnu reálně meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 0,1 procenta. Stavební úřady přitom vydaly meziročně o 7,6 procenta stavebních povolení více a meziročně bylo zahájeno o 40,2 procenta bytů více. Dokončeno však bylo o 27,6 procenta bytů méně.

Investoři mění hotely ve městech na byty. Mají fantastické zisky

„V srpnu se růst ve stavebnictví obnovil, produkce mírně vzrostla jak meziročně, tak meziměsíčně. Ovšem vzhledem k poměrně nízkým srovnávacím základnám to není očekávané nastartování tempa. Meziroční indexy stavební produkce tlumí také zrychlující navyšování cen stavebních prací i materiálů,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Podle ní stavební úřady v srpnu 2021 vydaly 8 184 stavebních povolení. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 40,8 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 vzrostla o 31,4 procenta.

–DNA–

1 komentář

  1. Je potřeba zvýšit poptávku. Třetí kvartál skončil pro některé developery mizerně a může být i hůř po té, co hypotéky podraží. Novináři, ale napíši cokoli, když se dobře zaplati.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here