Stavebnictví v září vzrostlo. Propadl průmysl i obchodní bilance

243
obchodni
Foto: Redakce FinTag.cz

Stavebnictví v září reálně meziročně vzrostlo o 2,2 %. Meziměsíčně bylo vyšší o 0,4 %. Naopak opět propadla průmyslová produkce a s ní obchodní bilance. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Podle něj stavební úřady letos v září vydaly meziročně o procento stavebních povolení více. Orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 28,8 procenta. Meziročně pak bylo zahájeno o 57,3 procenta bytů více. Dokončeno bylo ale o 10,2 procenta bytů méně.

„Stavební produkce v září meziročně mírně vzrostla, meziměsíčně spíše stagnovala. Vzhledem k poměrně nízké základně to není uspokojivý výsledek. Inženýrské stavitelství, které vychází ze segmentu velkých firem, zaznamenalo pokles a po téměř dvou letech vykázalo horší výsledek než pozemní stavitelství,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Lepší čísla v oblasti vydaných stavebních povolení a bytové výstavby statistici vykládají nízkou základnou z loňského září. Jakkoli rostl počet a hodnota stavebních povolení a také počty zahájených bytů, pokračoval propad u dokončování rodinných domů. Zde počty nově dokončených rodinných domů klesají již pátý měsíc v řadě.

„Důvod by mohl být nedostatek stavebních kapacit a růst cen stavebních materiálů,” uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Průmyslová produkce v Česku dál klesá

Průmyslová produkce propadla i v září. Meziročně klesla o 4,0 procenta. Meziměsíčně byla nižší o 3,3 procenta. I navzdory zdražování tak klesla i hodnota nových zakázek, která meziročně klesla o 1,2 procenta.

Do zářijových výsledků se promítlo zejména omezení výroby aut a jejich dílů. To ovlivnilo i výsledky za celé třetí čtvrtletí, kdy růst průmyslové produkce zpomalil a meziročně se zvýšil pouze o 0,2 procenta.

K meziroční změně produkce v průmyslu nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-33,5 %]. Propadlo i zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků [-21,6 %]. Dále klesla výroba pryžových a plastových výrobků [- 4,7 %].

„To však nemění nic na tom, že řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu se i nadále relativně daří a jejich výroba je na vzestupu,” upřesnil Matějka.

V tomto ohledu průmyslová produkce nejvíce vzrostla v odvětvích výroba strojů a zařízení [+9,9 %]. Stoupla i výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [+6,2 %] a výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení [+32,8 %].

To, že se průmyslové produkci v Česku nedaří dokládá i srovnání s ostatními evropskými výsledky za měsíc srpen.

„Česko spolu s Portugalskem a Maltou byly jediné tři země s meziročním poklesem. Produkce průmyslu v Itálii, Maďarsku a na Slovensku sice vzrostla, ale jen velmi mírně,” upřesnila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Obchodní bilance pokračuje v prohlubování schodku

Ruku v ruce s výsledky českého průmyslu jde i zářijová bilance zahraničního obchodu. Obchodní bilance v září skončila schodkem 13,3 miliardy korun. Meziročně se propadla o 47,2 miliardy korun. Převis dovozu nad vývozem tak pokračoval i v září.

„Za první tři čtvrtletí roku obchodní bilance sice zůstává nadále přebytková, ve srovnání s loňským rokem je však třetinová. Dovozní stranu negativně ovlivňují zejména ceny fosilních paliv, vývoz pak hlavně problémy v automobilovém průmyslu,” uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Meziročně klesl vývoz o 2,8 procenta na 322,1 miliardy korun, zatímco dovoz vzrostl o 12,7 procenta na 335,3 miliardy korun. Září 2021 mělo stejný počet pracovních dní jako září 2020. Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz v září o 2,2 procenta a dovoz o 2,0 procenta. Trend vývoje tak ukazuje na pokles vývozu [-1,2 %] i dovozu [-0,6 %].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here