Trend je zkracování fixací u nových hypoték. Klidně i na rok

2718
hypotek
Ilustrační Foto: Pixabay.com

Úroky u hypoték se nyní pohybují na hranici čtyř procent. Přičtou-li se k nim další náklady na hypoteční úvěr, třeba v Česku tolik oblíbené pojištění proti neschopnosti splácet, dlužník se dostává na 5 až 6% RPSN.

Což je opravdu dost. Odborníci proto radí zvolit u aktuálně sjednávaných hypoték co nejkratší dobu fixace. Případně se poptat po takzvaném plovoucím úroku, který z trhu v minulých letech kvůli nízkým úrokovým sazbám takřka vymizel.

„V současné době bych nedoporučoval řešit fixaci úrokové sazby déle než rok dopředu,“ potvrzuje současnou sázku na krátké fixace u hypotečních úvěrů obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Podle něj aktuálně rychle rostoucí úroky u hypoték vyplývají jak ze zvyšování sazeb Českou národní bankou, tak i z toho, že komerční banky za letošní rok nasbíraly dostatečné objemy úvěrů a mají tak přeplněné své cíle.

„Za rok ale může být jiná ekonomická situace a konkurence může sazby odchýlit od sazeb vyhlašovaných ze strany ČNB,“ dodává s tím, že dnes je již prakticky nepochybné, že úroky u hypoték se v následujících měsících vyšplhají nad pět procent.

Co je výhodná hypotéka. A jak dlouho ji trvá vyřídit

Podle Jana Brejla platí, že výhodná hypotéka v současných dnech, ale i následujících měsících, je jakákoli hypotéka s úrokem pod úrovní inflace [4,9 %].

„U hypotečních úvěrů je při posuzování výhodnosti nutné i uvažovat zhodnocení nemovitosti. Z tohoto pohledu jsou tedy i aktuální úrokové sazby příznivé,“ dodává.

ČNB znovu razantně zvedla sazby. Analytici tipují až 7% inflaci

Zároveň nepotvrzuje předpoklad, že kvůli růstu cen hypoték se o ně nyní sníží zájem. Dále upozorňuje, že se aktuálně o něco málo zlepšila situace ohledně délky vyřízení hypotéky. Uzavřít ji ale stále dle jeho slov trvá podstatně déle, než tomu bylo před příchodem pandemie covidu-19. S výrazným zlepšením situace se ale dle jeho slov příliš počítá nedá.

„Vzhledem k tlaku klientů a opětovně sílící nákaze, která opět posílí roli home office, znovu očekávám, že se délka zpracování úvěrů prodlouží,“ upřesňuje s tím, že vyřídit hypotéku dnes trvá několik měsíců, ale může se protáhnout i na půl roku.

Nabídka hypoték od stavebních spořitelen

Podle odborníků ve chvíli, kdy enormně zdražují klasické hypoteční úvěry, se mohou za určitých okolností stát výhodnější hypoteční úvěry od stavebních spořitelen. Ty definuje zákon o dluhopisech. Ten tento typ úvěrů definuje jako úvěr, jehož splacení včetně příslušenství je zajištěno zástavním právem k nemovité věci. Přičemž platí, že když jdou úrokové sazby nahoru, tak úvěr ze stavebního spoření je levnější než hypotéka. Když jdou úrokové sazby naopak dolů, je to obráceně. Zde je ale třeba podle Jana Brejla dávat pozor na to, o jaký typ úvěru u stavebního spoření konkrétně jde.

„Je nutné volit úvěr s anuitní splátkou. Zdánlivě levnější překlenovací úvěr může vyjít dráže než standardní hypotéka,“ vysvětluje.

Překlenovací úvěr je totiž většinou dražší než hypotéka. Dlužník u něj po celou dobu splácení platí úrok z celkové jistiny, kdežto u hypoték úroky klesají spolu s jistinou. Překlenovací úvěry spořitelny poskytují klientům bez financí. Naopak těm s financemi nabízejí takzvané řádné hypoúvěry. Na ně si přitom nepůjčují na mezibankovním trhu, ale peníze čerpají ze stavebního spoření. Přímo se jich tak nedotýká zvyšování úrokových sazeb ČNB. Což ale zase už neplatí pro vklady.

„Smysl hypoúvěru od stavební spořitelny dává do té chvíle, než stavební spořitelny budou donuceny zvednout úrokové sazby na nově uzavíraných vkladových smlouvách. Sazba na spořicích smlouvách je jedním z hlavních cenotvorných parametrů úvěrů od stavebních spořitelen,“ vysvětluje v této souvislost Brejl.

Stavební spořitelny poskytují hypotéky už déle než 20 let

Obecně pak dodává, že úvěry od spořitelen jsou vhodné spíše na menší investice, například rekonstrukce. V případě pořízení bydlení pak nejsou vhodné překlenovací úvěry. U řádných hypoúvěrů pak hraje podle něj klíčovou roli to, zda má klient uzavřené nějaké stavební spoření. A i to, jaké podmínky pro úvěr má ve své smlouvě předjednané. Což pro FinTag.cz potvrdil i tajemník Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS] Jiří Šedivý.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here