Ovdovělý důchodce bere jen jeden z důchodů v plné výši

144605
duchodu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Souběh starobního a vdovského či vdoveckého důchodu v plné výši legislativa vylučuje. Pozůstalé osobě zůstává jen vyšší z důchodů, nižší se sníží o polovinu.

Souběh penzí v jejich plné výši český důchodový systém vylučuje. V situaci, kdy jeden z manželů ovdoví a již pobírá starobní nebo invalidní důchod, mu pak úřady v plné výši přiznají jen ten vyšší z důchodů. Z toho nižšího pak dostává polovinu ale jen z části procentní výměry.

„Postupuje se tak, že se porovná výše starobního nebo invalidního důchodu, který vdova/vdovec pobírá, a již vyměřený vdovský nebo vdovecký důchod [tedy 50% výměry důchodu zemřelého, pozn. red.], a nižší procentní výměra z obou důchodů se zkrátí na jednu polovinu,“ popisuje ve svých pokynech Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ].

Výsledek je, že ta z vyšších porovnávaných částek celá náleží pozůstalému. Oproti tomu základní výměru může ovdovělý důchodce dostávat pouze jednou. Pro lepší pochopení uvádí ČSSZ způsob výpočtu vdovského a vdoveckého důchodu na konkrétním příkladu.

Výše a výplata důchodů na příkladu

Žena pobírá starobní důchod 13 550 korun. Z toho 10 000 korun je procentní výměra a 3 550 korun základní výměra.

Manžel, který pobíral starobní důchod 15 600 korun [12 050 Kč + 3 550 Kč], zemřel. Po úmrtí manžela ve starobním důchodu má pozůstalá manželka nárok na vdovský důchod.

A jak již bylo zmíněno, základní výměra ji náleží jen jednou. Protože ale dojde k souběhu dvou důchodů, není možné pobírat oba v plné výši. To znamená, že je třeba upravit část procentního výměru.

Šance na důchod zvýší kontrola doby důchodového pojištění

„Procentní výměra jejího starobního důchodu činí 10 000 Kč. Procentní výměra vdovského důchodu je pak 6 025 Kč, 50 procent z procentní výměry starobního důchodu zemřelého manžela 12 050 Kč,“ popisuje ČSSZ.

Úřad tak ženě přizná vyšší procentní výměru důchodu v plné výši, tedy částku 10 tisíc korun. Nižší procentní výměru [zesnulého manžela ve výši 6 025 Kč] ještě zredukuje o polovinu, tedy po zaokrouhlení na částku 3 013 korun.

„Žena tak bude pobírat celkem 16 563 Kč: 10 000 Kč procentní výměry svého starobního důchodu + 3 013 Kč procentní výměry vdovského důchodu + 3 550 Kč základní výměry ze svého důchodu,“ shrnuje ČSSZ.

Vdovský a vdovecký důchod se standardně vyplácí rok

„Výplata vdovského/vdoveckého důchodu náleží standardně po dobu jednoho roku od smrti manžela/manželky,“ uvádí ve svých pokynech ČSSZ.

Po uplynutí této doby pak výplata pozůstalostního důchodu pokračuje jen v přesně vymezených případech, kterými jsou:

  • Pozůstalá osoba se stará o nezaopatřené dítě nebo pečuje o dítě, případně o svého rodiče nebo o rodiče zemřelého manžela či manželky, kteří jsou závislí na jeho/její pomoci ve stupni II, III nebo IV.
  • Je sám či sama v invalidním důchodu ve třetím stupni.
  • Dosažení alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle zákona o důchodovém pojištění pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.

Důchod pak vdova nebo vdovec pobírá po celou dobu, co splňuje výše uvedené podmínky.

Pozůstalostní důchod podle české legislativy nenáleží druhovi ani družce, byť spolu žili ve společné domácnosti a například i spolu vychovávali děti. Stejně tak jej úřady nepřiznají rozvedenému manželovi či manželce.

„Vdovský či vdovecký důchod nenáleží ani po registrovaném partnerovi nebo partnerce,“ upozorňuje ČSSZ.

Předčasný starobní důchod se vyplatí dobře promyslet

Dodejme, že vyplácení pozůstalostního důchodu nijak neomezuje výši ani rozsah výdělku jeho příjemce. Nárok na jeho výplatu však zaniká dnem uzavření nového manželství. Což musí pozůstalý úřadu oznámit nejpozději do osmi dnů od sňatku. Pokud osoba po uzavření nového sňatku znovu ovdoví, může ji nárok na něj po druhém manželovi či manželce opět vzniknout. Pozůstalostní důchod nevyplácí ČSSZ automaticky, ale je třeba si o něj požádat.

Veronika Táchová

20 KOMENTÁŘE

  1. A co ti, kteří žijí celý život sami? Daně platí stejné a žijí pak jen z jednoho důchodu. Za chvíli budou někteří chtít kompenzaci, i když jim uhyne domácí mazlíček. Kde na to má stát pořád brát? V mnoha, i západních zemích, vdovské a vdovecké důchody vůbec neexistují.

    • V mnoha i západních státech existují normální důchody po 10 letech pojištění, i méně. Je třeba si uvědomit, že lidé přispívají celý pracovní věk daněmi do tohoto úseku státních financí, aby byli ve stáří zabezpečení. Není to žádná almužna darovaná státem, lidi si důchod předplatili a stát z nimi vyběhl, když jsou bez sil, nemocní a staří a řekl jim, že jsou lenoši a podvodníci a že se měli starat sami o sebe. Jenže právě to ti lidé celý život dělali. Stát okrádá své nejslabší a to je smutná vizitka dnešních poměrů.

    • co tu meleš za …, když nevíš tak nemluv na západě pobírá jeden z manželů přeživší po manželovi například půl roku celý důchod a potom do konce života půlku manželova důchodu a ta půlka je více jako česká žebračenka v průměru 3000 korun a to tak třikrát až čtyřikrát!

  2. Jiřina Zálešáková: proč na mašli??? A co rozvedení? Ti nemají žádné výhody, žádné důchody navíc a taky musí vyjít jenom se svým důchodem.

  3. Můj manžel při důchodu pracoval,tak mi domů přinesl kolem 30000 Kč.Když v únoru zemřel ,přiznali mi po něm 2750 Kč To byl sešup.

  4. Ja budu brat duchod kolem 2500 $, moje manzelka, ktera nikdy za mzdu nepracovala, polovinu. Pokud zemru drive, jeji duchod zanikne ale dostane muj plny duchoid, tj. 2500 $. Tak to funguje v USA. To je za odpracovanych 30 let, polovinu z toho na polovicni uvazek, nejsem zadny udernik. 🙂

  5. Od vstupu do EU nám nikdo důchody s okolními státy nesrovnal.V porovnání s Německem, kde jsou 10x vyšší platy a několikrát vyšší důchody jsme jako ti otroci, co celý život dřeli a v důchodě se opět musí omezovat.

  6. My co jsem žily léta samy a vychovávaly děti.. (proto,že jsme měli pádný důvod k rozvodu),platíme celý život vše ze svého jediného příjmu!!!!! Kdo se zastane a přidá nám v důchodu, celý život dřeme ,živoříme. Ti co měli dva příjmy ,těm se žilo lépe. A po smrti toho druhého mají nárok na část peněz z jeho příjmu. Ten kdo je sám: pořád mám jeden příjem!!!! Vždyť ceny v obchodech atd. jsou pro všechny stejné. A nás nikdo nevzpomene…Nebo to už konečně někdo zohlední?

  7. Globalizace má velké slabiny o nich ještě nevíme. Ty se budou řešit na ůkor chudších regionů ! Tak se máme na co těšit !

  8. Výpočet důchodů u nás a pozůstalostních zvláště, to je výsměch lidem, kteří pracovali a odváděli daně a pojištění. Důchodce – to je dnes nadávka a mladí mají představu, že jsou to příživníci, kteří si měli na staré kolena našetřit – ale kdo ty mladé živil, šatil, vozil na dovolenou a staral se o vzdělání? Byli to jejich rodiče, kteří dnes jsou důchodci. A důchodce jednou bude každý. Důchodce, senior, to jsou dnes škaredá slova, starý člověk tu prostě už nemá co dělat. Proč se to změnilo?

  9. Pobírám starobní důchod, rovněž manžel byl již v důchodu. V březnu letošního roku zemřel, přišel mu důchod, ale okamžitě druhý den jste mu důchod odebrali. Nyní je červen a pozůstalostní důchod mi nebyl vypočítán a ani doručen. Prosím o odpověď, zdali existuje nějaký termín, do kdy by měl být vdově vypočítám a doručen. Při odebrání důchodů dovedete odebrat peníze ihned druhý den a pro výpočet vdovského důchodu čekám již 3. měsíc.
    Děkuji za odpověď.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here