V obchodě s kameny a minerály se ročně protočí miliardy

1074
s_kameny
Jiří Špalek při sběru vzorků. / Foto: Archiv Jiřího Špalka

V neděli [14.11.] se v pražském hotelu Olympik koná každoroční prodejní výstava vzácných kamenů a šperků. Celosvětový objem obchodu s kameny a minerály se odhaduje v přepočtu na několik miliard korun ročně.

Víkendové akce v Praze se zúčastní přední český mineralog Karel Mařík. U něj si mohou návštěvníci nechat zdarma ocenit vlastní donesené vzácné kameny, minerály, ale i šperky. Děti a mládež do 18 let mají na veletrh vstup zdarma.

„Sám sbírám kameny od svých šesti let a je to velký koníček. Vášeň spočívá v tom, že si na kameny prostě můžete zajít na lokalitu. Když tedy víte kam. I tak se ale v přírodě dá najít vždy nějaký ten kámen do sbírky. Doma si ho pěkně opracujete, umyjete, napíšete etiketu a postavíte do vitríny,“ vysvětluje pro FinTag.cz podstatu aktivního sběratelství vzácných kamenů Jiří Špalek z Doks u Kladna, který s kameny a minerály obchoduje přes 25 let.

„Není nad to zaklepat si večer někde v lomu a najít pěkný vzorek na lokalitě,“ dodává.

Podle něj i po mnoho letech, kdy se sběratel na svůj vzorek ve vitríně podívá, tak si vybaví dobrodružství, která při jeho sběru zažil. Přitom platí, že i s ohledem na bezpečnost málokdy jezdí lidé sbírat kameny sami.

„Poměrně hodně sběratelů jezdí s přáteli na lokality. A to je opravdu společenská událost. Myslím tím třeba si zaklepat večer někde v lomu a posedět s přáteli u ohně,“ tvrdí Špalek.

Sběratelství kamenů má v Česku dlouhou tradici

Sběratelství kamenů a minerálů má v Česku bohatou tradici. Země měla v minulosti mnoho vášnivých mineralogů a geologů. Už kvůli tomu, že na jejím území byly činné doly, odvaly a kamenolomy. Dnes vzácné kameny nakupují především sběratelé do svých sbírek. Delší dobu se prodávají esoterické kameny. Movitější lidé si pořizují i velké a dekorativní kameny do svých domů nebo sídel firem.

„Jaký objem představuje tuzemský trh s kameny a minerály nevím. Myslím, že to neví nikdo. Ale třeba na americké burze v arizonském Tucsonu se v roce 2016 protočilo cca 1,2 miliardy dolarů v drahých kamenech,“ říká Špalek.

Dle jeho slov tuzemský trh s drahými kameny kvůli nízké kupní síle hodně pokulhává za evropským nebo americkým trhem. Je zde poměrně hodně sběratelů, ale až na pár výjimek si sběratelé kupují vzorky, které odpovídají běžným zdejším příjmům. Vzorky, které jsou kvalitní a odpovídají světovému trhu, si kupuje už jen pár sběratelů. Ti ale již ví, že kvalitní vzorek stoupá na ceně díky času nebo z hlediska vyčerpanosti lokality.

Vzácné kameny jako investice

Podle odborníků platí, že investovat do kvalitních kamenů by měli především zkušení sběratelé. Aby dokázali odhadnout vzácnost vzorku. Případně lidé, kteří chtějí investovat do originálního předmětu.

„Kameny jsou něco jako starožitnosti, ale každý kámen je originál. Například v USA je mnoho movitých lidí, kteří pochopili situaci a investují do vzácných a dekorativních kamenů raději než do obrazů, kde je i přes různé certifikáty mnoho falzifikátů,“ tvrdí Špalek.

Podle něj je každý kámen originál vytvořený přírodou. To platí pro přírodní vzorky, ne pro broušené kameny. Nákup kvalitního vzorku se pak může v čase pěkně zhodnotit. Třeba i několikanásobně na ceně. Podle Jiřího Špalka český trh s kameny roste, je větší než slovenský, ale přirozeně menší, než je třeba trh se vzácnými kameny v Německu. Na větších německých výstavách se běžně setkávají kupující u exkluzivních vzorků a investují do jejich nákupu i částky s šestimístnými ciframi. To je tolik, co v Čechách stojí slušný dům.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here