Inflace zdraží i vaši hypotéku. Je tu pět změn, které mění vše

1517
inflace
Foto: Pixabay.com

Inflační horečka začala stoupat už letos v srpnu. Už tehdy inflace překonala odhad České národní banky o jedno celé procento. Z odhadovaných 3,1 procenta na 4,1 procenta. Teď v říjnu je 5,89 procenta.

Inflace, jakožto ukazatel propadu reálné hodnoty měny, nepřímo ovlivňuje i aktuální úrokové sazby hypoték. Kvůli jejímu neočekávanému zvýšení musela Česká národní banka [ČNB] přistoupit k opatřením, která by měla její rostoucí tendence ochladit. I přes nelibost vlády zvýšila ČNB základní úrokovou sazbu, která ovlivňuje právě i úrokové sazby hypotečních úvěrů. A další navyšování základních úrokových sazeb lze očekávat v následujících týdnech.

Pět změn, na které byste se měli připravit
  • Rostoucí úrokové hypoteční sazby
  • Zásah do celkového rozpočtu domácnosti
  • Zdražující nemovitosti
  • Snižující se dostupnost bydlení
  • [Ne]výhodné refinancování

Momentálně se základní úroková sazba pohybuje na hranici 1,5 procenta. Dle odhadů odborníků by měla na konci roku překročit hranici 2 procent. Její zářijové zvýšení o 0,75procentního bodu se již projevilo i v sazbách několika bank na trhu.

Nyní zvýšila úrokové sazby u hypoték i největší banka v tuzemsku Česká spořitelna [ČS]. Ta v listopadu zvedla sazby u hypoték o 0,4procentního bodu. Hypoteční úvěr s LTV do 80 % a s fixací na osm let tak lze, jak uvádí hypoteční kalkulačka, která již reflektuje navýšení sazeb, pořídit s minimální úrokovou sazbou 3,54 % p. a.

Inflace a hypotéka

Domácnosti se zájmem o hypotéku či již zatížené hypotékou neděsí inflace jen kvůli rostoucím úrokovým sazbám, ale také kvůli stále se zvyšujícím cenám za energie, pohonné hmoty a potraviny. Zdražování zboží a služeb tak komplexně zasahuje celý rodinný rozpočet.

Podle mnoha ekonomů je momentální růst inflace důsledek přílišné benevolence v minulosti. A to jak ze strany vlády, která zrušením superhrubé mzdy významně navýšila mzdy a platy v některých sektorech [zdravotnictví, ozbrojené složky, státní zaměstnanci aj.], tak i ze strany bank a nízkých úrokových sazeb.

Vláda schválila zvýšit platy ve veřejném sektoru o 1 400 Kč

Hypoteční úvěry byly dostupné i těm, kteří by na ně běžně nedosáhli. Nízké sazby totiž přilákaly i zákazníky, kteří by si za jiných podmínek úvěr nemohli dovolit. Mnozí z nich se teď mohou dostat do složité situace, protože nepočítali se zvyšováním sazeb a zdražením hypoték. To v situaci, kdy zdražuje téměř všechno, zvedne i jejich měsíční hypoteční splátku. A je otázka, zda vyšší výdaje tyto domácnosti ustojí.

Ceny nemovitostí dolů nejspíš nepůjdou

Situaci zároveň ovlivňují rostoucí ceny nemovitostí. Oproti úrokovým sazbám, které v budoucnu budou jistě klesat, u nemovitostí se zlevňování neočekává. To znamená, že i když ceny hypoték rostou, ti, kdo si je pořídí, za ně získají hodnotnou nemovitost. Hypotéky se tedy stále vyplatí. Přičemž jedním z hlavních argumentů zní, že i když jejich ceny rostou, úroky jsou stále nižší, než je inflace.

Například v Praze si majitel hypotéky v průměru ročně připlatí 60 876 Kč za hypotéku, ale cena standardního bytu o rozloze 65 m2 vzroste o 883 740 Kč. I když se to na první pohled nezdá, bude dlužník tak na konci roku v plusu s ročním zvýhodnění 822 864 korun,vysvětluje Marek Pavlík ze serveru Hypotecnikalkulacka.cz.

Zhodnocování nemovitostí má však i negativní dopady na celkovou dostupnost bydlení. Se zvyšujícími se úrokovými sazbami, rostoucí cenou nemovitostí a veškerých poplatků se vlastní bydlení stává čím dál více nedosažitelné. Což platí hlavně pro mladou generaci.

ČS při posledním zvýšení sazby slíbila, že se společně s ostatními bankami pokusí nalézt řešení problému nedostupnosti vlastního bydlení alespoň pro mladou generaci. Jestli svému slibu dostojí je už jiná otázka. Na druhou stranu již předloni uvedla na trh takzvanou prvohypotéku. To je hypotéka pro mladé lidi se zvýhodněnými parametry.

Refinancovat či nerefinancovat?

Otázka refinancování dnes trápí každého. Vyplatí se nechat si například pět let starou sazbu 1,89 % a riskovat, že za dva roky po konci fixace bude vyšší? Nebo refinancovat při současných cca 3,55 % a zafixovat si úrok na delší období?

„Tuto otázku zodpoví individuální podmínky každé hypoteční smlouvy. Přičemž klíčová je doba fixace. Obecně se má za to, že ceny hypoték teď ještě několik měsíců porostou a v momentě, kdy začne klesat inflace, klesne i cena hypoték. To spolu s tím, jak centrální banka začne snižovat základní úrokové sazby. To se ale očekává nejdříve v druhé polovině příštího roku,“ upřesňuje Marek Pavlík.

Co ale platí vždy, je to, že každá domácnost by měla zhodnotit svou celkovou finanční situaci. To znamená propočítat si rozpočet s nejčernějším scénářem a rozhodnout se na základě faktů. Vůbec nejdůležitější je totiž bezpečné splácení hypotéky. To je takové hypotéky, kdy jsou měsíční splátky hrazeny včas a bez zpoždění.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here