Zmutovaný koronavirus poslal dolů burzy v Evropě i USA

780
zmutovany_koronavirus
Ilustrační foto: Pixabay.com

Americké i evropské akcie kvůli obavám z nové mutace koronaviru B.1.1.529 včera [26.11.] výrazně oslabily. Zmutovaný koronavirus původem z JAR již potvrdila Belgie, ale nově už Itálie či Německo.

Akciové trhy včera prošly “černým pátkem” kvůli obavám z šíření nově objevené jihoafrické varianty nového koronaviru B.1.1.529. Ta byla nově potvrzena v Izraeli, ale i Belgii a nově v Německu či Itálii. Mnoho evropských zemí, včetně Česka, na novou situaci již zareagovalo zákazem letů ze zasažených afrických oblastí, ale i Izraele.

„Tato nová varianta viru přichází v nejhorší možné době, protože Evropa a některé severní části Spojených států jsou v napjaté situaci kvůli již tak vysokým počtům nových případů a hospitalizací,” uvedl pro agenturu Reuters analytik Saxo Bank Peter Garnry.

Pandemie moru zatnula tipec nevolnictví. Co přinese covid?

„Akcie reagují negativně, protože se zatím neví, do jaké míry budou vůči nové variantě účinné vakcíny, čímž se zvyšuje riziko nových uzávěr,” dodal.

O nové variantě koronaviru B.1.1.529 na svém území informovalo ve čtvrtek 25. listopadu jihoafrické ministerstvo zdravotnictví. Tamní vědci varovali, že u zachycené mutace jde o velmi nezvyklé rozložení viru. To podle nich může značit jednodušší vstup takto zmutovaného koronaviru do lidského organismu, a tedy i rychlejší přenos nákazy. O nebezpečnosti zachycené odnože koronaviru už jedná speciální pracovní skupina Světové zdravotnické organizace [WHO]. Ta typ viru označila za velmi znepokojivý.

Zmutovaný koronavirus poslal trhy dolů v USA

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, včera z obav kvůli zmutovanému koronaviru odepsal 2,53 procenta a obchodování uzavřel na 34 899,34 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,27 procenta na 4 594,62 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, ztratil 2,23 procenta na 15 491,66 bodu.

Výrazný pokles utrpěly akcie leteckých společností United Airlines, Delta Air Lines či American Airlines, a také akcie provozovatelů výletních plaveb Carnival, Royal Caribbean Cruises a Norwegian Cruise Line. Výrazně oslabovaly také akcie producentů ropy a plynu, stejně jako akcie těžařských podniků. Ty reagovaly na propad cen ropy a kovů. Ve výrazném záporu jsou i americké akciové futures.

Naproti tomu posilovaly akcie podniků, které mohou těžit z omezeného pohybu osob. To jsou například internetové televize Netflix či poskytovatel videokonferenčních služeb Zoom Video Communications.

Zmutovaný koronavirus poslal trhy dolů v Evropě

Evropské akcie kvůli obavám z nového zmutovaného koronaviru včera utrpěly nejprudší pokles od loňského června. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 3,67 procenta a obchodování uzavřel na 464,05 bodu. Za celý týden tak přišel o 4,5 procenta.

Hlavní index německých akcií DAX odepsal 4,15 procenta na 15 257,04 bodu. Francouzský index CAC 40 klesl o 4,75 procenta na 6 739,73 bodu, index londýnské burzy FTSE 100 pak zaznamenal propad o 3,64 procenta na 7 044,03 bodu.

Na včerejším poklesu na evropských burzách se velkou měrou podílely podniky z odvětví cestovního ruchu a zábavy. Akcie firem z těchto sektorů se jako celek propadly téměř o devět procent. Zažily tak nejhorší den od loňského března.

Koruna oslabila, švýcarský frank posílil

Česká koruna proti euru oslabila včera dopoledne do blízkosti úrovně 25,80 CZK/EUR, což je nejslabší úroveň od poloviny roku. Během dne ale výraznou část ztrát umazala, když posílila na 25,65. Ještě před několika dny se ale obchodovala za 25,20 CZK/EUR či 25,40 CZK/EUR.

Na devizovém trhu kvůli obavám z nové mutace výrazně posilují japonský jen a švýcarský frank. Což jsou měny považované za bezpečné útočiště v období nejistoty. Zpevňuje také euro k dolaru, které si včera kolem 19:30 SEČ připisovalo zhruba 0,9 % na 1,1311 USD.

„Je to učebnicový příklad útěku k jenu a švýcarskému franku v důsledku nové mutace viru,” uvedl pro agenturu Reuters analytik Kenneth Broux ze společnosti Société Générale.

Vůči japonskému jenu dolar ve stejnou dobu ztrácel 1,9 procenta na 113,19 JPY a proti švýcarskému franku odepisoval 1,4 procenta na 0,9232 CHF. Euro vůči jenu a franku rovněž oslabovalo, ale méně výrazně než dolar.

Nový typ koronaviru potvrdila Belgie

Jak již bylo řečeno, v Evropě zmutovaný koronavirus potvrdila Belgie. Dle tamější veřejnoprávní zpravodajské společnosti RTBF variantu B.1.1.529 včera [26.11.] lékaři diagnostikovali u pacientky ve fakultní nemocnici v Lovani. Nakaženou je mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko. Vazbu na JAR podle stávajících informací nakažená nepotvrdila.

Vedení Velké Británie uvedlo, že varianta šířící se v JAR je nejvýznamnější ze všech dosud objevených. A obratem zavedlo restrikce.

„Ponaučením z pandemie covidu-19 je, že je zásadní jednat rychle,” vysvětlil britský ministr dopravy Grant Shapps.

Britská agentura pro zdravotní bezpečnost následně potvrdila výrazně lišící se spike protein u B.1.1.529 od toho ve stávajících variantách koronaviru. Právě z něj vycházeli vědci při vývoji očkovacích látek proti covidu-19.

Aktualizace: Nově byla varianta zachycena v Itálii, Německu, Česku i Nizozemsku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here