Zítra se stěhuješ, babičko! Češi opět volí dvougenerační bydlení

25267
dvougeneracni_bydleni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Nedostupné nemovitosti nutí české rodiny znovu volit dvougenerační bydlení. Babičku nebo dědečka si vezmeme k sobě a jejich byt dáme dětem. Anebo ho prodáme, slyší stále častěji v realitních kancelářích.

„Setkal jsem se už i s povzdechem, že rodina s babičkou probere její stěhování teď o Vánocích, aby příští rok mohli už bydlet dohromady,” přibližuje současnou praxi CEO Bezrealitky Hendrik Meyer.

Důvody, proč lidé stále více zvažují dvougenerační sestěhování se, jsou podle něj zřejmé. Jde o raketově rostoucí náklady na bydlení, drahé energie, ale i nižší šance mladých rodin na pořízení vlastní nemovitosti. To vše vede k přehodnocování po desítky let zažitých modelů bydlení.

Bydlet ve vlastním je v Česku luxus. Hodně drahý luxus

„Do Česka se tak postupně vrací trend vícegeneračních domácností. Ve velkém by se mohly začít prosazovat v příštím roce. A čekáme, že přinesou ještě větší tlak na konsolidaci rodinných realitních portfolií,“ upřesňuje Meyer.

Podle jeho názoru tento fakt bude často znamenat prodej „rodného“ domu či bytu. Také ale často půjde o jedinou cestu, jak rodina může dosáhnout na adekvátní vlastní bydlení pro všechny generace.

O změně trendu hovoří i tvrdá data vyhledávačů

Zájem o dvougenerační bydlení se už stihl propsat i do vyhledávání na realitních serverech. Podle Meyera jen v druhé polovině listopadu stoupl počet poptávek u nemovitostí, které se prezentují jako vhodné pro dvougenerační bydlení o zhruba 40 procent. A výrazně častěji zájemci o dům či byt prověřují možnosti přestavby dispozice tak, aby umožňovala soužití dvou domácností.

Podle realitních makléřů se tak vrací trend, který nebyl v posledních letech příliš k vidění. Dvougeneračních nemovitostí na trhu v posledních letech spíše ubývalo. Často byly přestavěny buď na dvě samostatné jednotky. Často došlo i na rozšíření dispozice tak, aby nabídla velkorysé bydlení pro jednu rodinu. Sehnat dnes vhodný objekt pro dvougenerační bydlení tak není úplně jednoduché. I proto se lidé budou dle realitních makléřů porozhlížet spíše po větších bytech, které bude možné vhodně rekonstruovat. Dobrá zpráva pro ně je, že jejich cena, přepočítaná na metr čtvereční, v posledních letech rostla pomaleji než u menších jednotek. Klasický investiční byt je totiž malé startovací bydlení pro mladé páry. A právě o ty je největší zájem.

„V tomto ohledu může být výhoda, že nákup na plochu velkého bytu v krajských městech vyjde v cenách za metr čtvereční levněji, než u garsonky nebo nejpoptávanějších 2+kk,” zmiňuje Meyer.

Dvougenerační bydlení se stává v ČR normou

Podle ředitele Maxima Reality Vladimíra Zuzáka dvougenerační bydlení zase tak horká novinka není. V této souvislosti zmiňuje, že v Česku společně bydlí mnoho domácnosti s rodiči a dětmi v produktivním věku. To proto, že děti nemají takový příjem, aby si mohly pořídit vlastní bydlení.

„Mnoho domácností v Česku dnes de facto žije dvougeneračně. A to kvůli tomu, že děti rodičů vylétají z hnízda stále později,“ říká.

Češi, Srbové, Rakušané a Slováci šetří na nové bydlení nejdéle

Podle něj i tyto domácnosti často řeší své nevyhovující poměry hledáním typicky dvougeneračního bydlení.

„Mohou se tedy dobře najít dva typy domácností – rodiny, kterým děti dorostly a kde se rodiče třeba chtějí stěhovat do rodinného domu, koupeného za peníze z prodeje bytu. A ti, kteří to teď dělají zase zcela naopak,” kombinuje Zuzák.

Zároveň dodává, že v minulosti vzniklo mnoho propojených bytů – nejtypičtěji pak garsoniéra a vedlejší několikapokojový byt, které jsou díky tomu s trochou úprav uzpůsobeny pro plnohodnotný provoz dvou domácností.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here