Čína si podala Litvu. WTO i EU tomu prozatím jen přihlíží

304
Litvu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Společnosti z několika zemí EU, jež jsou závislé na dodávkách litevských firem, zjistily, že jejich zboží nadobro uvízlo v čínských přístavech. A Evropská komise nemá na Čínu, která Litvu blokuje, žádné páky.

Uvedl to bruselský list Politico. Podle něj ve chvíli, kdy Litva uvažovala o prohloubení diplomatických vztahů s Tchaj-wanem, se Peking rozhodl, že na jejím příkladě předvede Evropské unii svoji sílu a zastavil dovoz litevského zboží.

„Komplikuje to situaci v dodávkách, která už je beztak složitá kvůli pandemii covidu-19. Jedná se o bezprecedentní krok Číny směřující k širší obchodní komunitě v Evropské unii,“ potvrdil informace litevských firem prezident unijní Obchodní komory v Číně Jörg Wuttke.

Unie vytáhla proti Číně. Otázka je, zda ale nevytáhla pozdě

Problém je, že Peking tvrdí, že o této záležitosti nic neví. A i přes úsilí unijního ambasadora v Číně, Nicolase Chapuise, který jménem Litvy intervenoval u odpovědných čínských úřadů, Čína nadále setrvává na svém stanovisku. Totiž, že o žádném čínském zákazu pro litevské zboží nemá povědomí.

A to i přesto, že vybrané litevské firmy upozornily, že čínské embargo již postihlo i vývoz zboží firem z ostatních unijních zemí, jejichž produkce doma i v Číně je závislá na litevských subdodávkách. Platí to pro firmy z Francie, Německa nebo Švédska. Jako příklad uvedli dvě německé společnosti z autoprůmyslu, které mají zablokované zboží v čínských přístavech. Důvod je ten, že bylo vyrobeno v Litvě. Případně se skládá z litevských komponent. Což listu Politico potvrdil i nejmenovaný zdroj z jisté evropské vlády.

Čína tlačí na Litvu již od letošního května

Litevský spor s Čínou vypuknul již letos v květnu, kdy se Vilnius stáhl z diplomatického formátu 17 + 1, v jehož rámci se Peking angažuje v zemích střední a východní Evropy. Napětí vzrostlo, když Tchaj-pej a Vilnius otevřely své diplomatické kanceláře. I když to ještě neznamená navázání diplomatických vztahů, Čína vyjádřila svůj nesouhlas s utužováním vztahů mezi Tchaj-wanem a zeměmi EU.

„Den poté, kdy se Vilnius rozhodl z Pekingu stáhnout všechny své diplomaty, se na schůzce lídrů 27 zemí Evropské unie věnovalo jen velmi málo času tomuto bezprecedentnímu kroku. Kroku, který odhalil, jak malý manévrovací prostor v oblasti obchodu Evropa má, aby obhájila své politické principy,“ okomentoval současný stav list Politico.

Naopak čínská státní média pak popsala Litvu jako „mouchu“ nebo dokonce jako „blechu pod nohama bojujících slonů“. Zároveň varovala, že Čína nebude obchodovat se zeměmi, které nerespektují čínskou suverenitu. Což je podle pozorovatelů jasný vzkaz Litvě.

Věc „řeší“ EU. Co bude, až ji vyřeší, se ale neví

Evropská unie řeší spor obvyklým způsobem. Projednává ho obchodní sekce Evropské komise. Až ta dojde k závěru, obrátí se na Světovou obchodní organizaci [WTO]. Což je největší světový obchodní blok a ochránce mezinárodního volného obchodu.

Podle listu Politico i to má háček. Jelikož Čína blokádu litevských firem popírá, může WTO jen těžko zasáhnout. Další problém je i v tom, že EU nemá s Čínou [na rozdíl od USA, pozn. red.] uzavřenou dvoustrannou obchodní smlouvu, která by umožnila zmírnit sílící napětí.

České firmy mapují obchodní příležitosti v Pobaltí

„To, co Čína podniká, jsou politické kroky, a její cíl je zřejmý. Pohrozit ostatním členským zemím EU, aby nenásledovaly litevského příkladu,“ uvedl bývalý litevský premiér Andrius Kubilius, nyní člen Evropského parlamentu.

Zároveň zmiňuje politickou podporu, které se Litvě dostalo od unijních zemí. Zde se odvolává na evropského obchodního komisaře Valdis Dombrovskis [ze sousedního Lotyšska, pozn. red.]. Ten Litvu podpořil a souhlasil s vyšetřováním, zda jsou čínské kroky v souladu s podmínkami WTO. Ty by totiž měly být závazné i pro Čínu, která je taktéž podepsala.

Potíž je v tom, že tím veškeré nasazení EU v zájmu ochrany litevských firem zřejmě končí. Dombrovskis sice uvedl, že EU má k dispozici takzvaný společný protinátlakový nástroj, ten ale nikdo prozatím neaktivoval. V jeho případě navíc nejde o nic jiného než o uvalení sankcí na Čínu ze strany všech unijních zemí. A to za narušení přeshraničního obchodu, služeb a intelektuálního vlastnictví. Ale i to má háček. Tyto sankce by musel někdo v EU schválit. Což se dle listu Politico nejeví jako příliš pravděpodobné.

Litvu mají v EU rádi a jsou s ní solidární. Howgh

Litevští představitelé říkají, že spolupracují s Evropskou komisí, aby svou záležitost dostali na oficiální jednání nejvyššího soudu WTO. A to přesto, že šéf WTO Ngozi Okonjo-Iweala již projednával litevskou stížnost s čínským premiérem Li Kche-čchiangem na takzvaném kulatém stole 1 + 6. Věc se projednávala i na Výboru pro přístup na mezinárodní trhy WTO.

„V tomto bodě je obtížné posoudit, jak může EU prostřednictvím WTO na Čínu dál tlačit. Je to zjevný případ, který ilustruje nedostatek možností Evropské unie, WTO, ale i potřebu unijního protinátlakového nástroje,“ uvedl Jonathan Hackenbroich z Evropského výboru pro mezinárodní vztahy.

Kontejner z Číny stojí 441 000 Kč, kontejner do Číny 29 400 Kč

Podle něj Brusel teď může [a zřejmě i bude] začít shromažďovat důkazy, aby v rámci WTO zahájil oficiální slyšení proti Číně. Což ale může trvat i několik let. Jiný problém je podle něj to, že nejvyšší soud WTO je aktuálně paralyzovaný, slyšení tedy pravděpodobně vyšumí do ztracena.

Upřesnil, že EU musí být s Litvou solidární. Zároveň upozornil na rizika unijního protinátlakového nástroje. Podle něj v EU panuje obava, že může být i zneužit některou z evropských zemí. A to v tom smyslu, že ta se bude snažit prosazovat výhradně své individuální obchodní zájmy, ale hájit se přitom bude solidaritou všech unijních zemí.

A co na to sama Litva a její firmy?

„V dlouhodobém výhledu musí EU najít řešení pro obnovení obchodních vztahů mezi Čínou a Litvou. To znamená dát třetím zemím, které nerespektují mezinárodní obchodní pravidla, na vědomí, že bude následovat rázná reakce na úrovni EU. A to vždy, když se objeví ekonomické vydírání jedné z členských zemí,“ tvrdí bývalý litevský premiér Kubilius.

Čína pořádá minuty nenávisti proti H&M, Nike i dalším firmám

Argumentuje tím, že současný tlak Číny na Litvu působí jako domino efekt i na další evropské firmy. To za situace, kdy i ostatní menší členské země s menší závislostí na Číně si už také budují vztahy s Tchajwanem.

Také ale dodal: „Nevím, zda chce být Čína označena jako riziková země pro investory… Nám ale teď nezbývá nic jiného než hledat další obchodní možnosti, které se pro nás otevírají v zemích se stabilním demokratickým systémem. Což například značí to, že se naše firmy snaží více prosadit na americkém trhu.“

Michal Achremenko

46 KOMENTÁŘE

  1. eu má Litvu ráda. no, to je Litvě platné jak mrtvému sako. Vhodný příměr je i „jako Ukrajině NATO“. Když vpadl Sadám do Kuvajtu, to hned byla Pouštní bouře, či jak se ta válka jmenovala, ale tam šlo o naftu a ta na Ukrajině není, že?

  2. Ejhle – srážka naivní ideologie s realitou. Já to shrnu. Mrňavá postsovětská zemička někde na severu, se rozhodla demonstrativně politicky zaútočit na obchodně nejdůležitější stát světa, ekonomického giganta totalitního charakteru. Nyní je překvapená, že gigant si jí všiml a zareagoval. S pláčem tedy běží k mamince Evropské unii, aby toho zlého giganta nějak potrestala. Určitě si celá Evropa bude pálit prsty kvůli pár hlupákům, co si mysleli, že tupým gestem spasí svět. 🙂 Litevci, … hlady hrdě! … přeci za dobrou myšlenku, tak si nestěžujte!

  3. Myslíte sankce vůči rusákům ? Ano , to je naprosto správné . Jak Čína , tak Rusko jsou státy , které se současným vedením nepatří do slušné společnosti .

    • Z dlouhodobého pohledu ty sankce „rusákům“ prospějí. Donutí je totiž nespoléhat se na zahraničí, které je z principu nevypočitatelné.

      Stačí se podívat na to jak spolupráce s Čínou zruinovala původně mnohem rozvinutější Západ. Ten dobrovolně předal Číně výrobu, technologie, know-how. Zbyli mu nezaměstnaní a dluhy. Zpočátku to bylo výhodné alespoň pro miliardářské firmy, které si to vylobbovaly. Teď tam s mini zametou, jakmile ceknou.

      Mimochodem, vůbec se Číňanům nedivím. Právě příklad chování muslimů na Západě je sakra dobrým argumentem k nekompromisnímu postupu vůči Ujgurům.

  4. Proboha,řada státu bojkotuje Rusko, Venezuelu, Irák, Irán …. protože kritizují jejich režim. Co na to WTO?
    Nic. A čina nemá ráda Litvu., nelíbí se jí tamní papouškovský režim. Tam od nich nebude brát, převedeno do jazyku EU.

  5. Jo jo, to je tak, když si trpaslíci hrají na hegemony světové politiky, že pane Taiwanče? Ono i ty Vrbětice byly hodně dopředu promyšlené. Ještě teď se rusák celý chvěje z naší „diplomatické“ reakce. To nás taky EU „měla ráda“. Ale třeba se, časem, trpasličí vazalové poučí…

  6. Máme štěstí, že poslední dobou máme diplomaty, kteří ví jak koho a čím si kohokoli na světě znepřätelit a tak nám do budoucna zajišťují na dlouhá desetiletí nouzi, bídu, zimu a hlad.

  7. Budou jednat 😀
    Budou žvanit až do úplného bezvědomí a nic nevyřeší, protože levicová progresivní EU je naprosto
    bezzubá vůči okolním státům, to jen členským připraví peklo např. zelenou bídou.

  8. Jednoduše – je sice z Litvy, ale vyráběné v Číně. Podobně jako třeba „česká“ jízdní kola,elektrozboží atd .

  9. Je velmi zajímavé, že „diplomatickou kancelář“ si v Taipei otevřela Litva, a ne třeba USA, GB, nebo Německo. Zboží z Aliexpressu vstupuje do EU také přes Vilnius Logistikas Centras, kde Litevci inkasují DPH. Takže to taky možná brzo skončí a sklad se přestěhuje.

  10. Zbozi z Litvy jede do Nemecka pres Cinu ????? Nekdo tady pise hloupost a snazi se z nas delat hlupaky nebo uz je Evropa tak dementni ??? A co na to Greta ???? Greta mlci

  11. Tak mi to nějak nedochází. Litevské zboží pro Švédsko, Francii, Německo a další státy uvázlo v přístavu v Číně ? Tak tady mne napadá jenom citát z české klasiky – Švejka. Der Teufel sol es buserieren. A na co že si to vlastně ta Litva stěžuje. Vždyť je to jenom bordel v přístavu. A to nejsou schopni vyřešit. Jo milánkové, až přijdou skutečné sankce, to pak bude legrace.

  12. Litva slouží jako test USA a EU co se stane , To samý byly Vrbětice atd. USA a EU může dělat sankce ,. ale když je to opačně tak řvou. Vždy testujou užitečný blby. Nyní vyprovokují něco na Ukrajině a budou čekat jak Rusko zareaguje. Všechno je hra a test.

  13. Ani EU ani u NATO nevěříme , že by bylo solidární a postupovalo společně jak obchodní sankce tak ani obrana. Když přijde na věc tak si každý hrabe na svém písečku a kreje záda. EU a USA už měli s Čínou dávno přerušit obchod a to vše !!! EU místo toho vydává nařízení , které naším lidem ztěžují a zdražují život… členství EU je dobré tak akorát pro obchodníky kvůli clu a cestování. Pro obyčejné lidi je z 80% k ničemu…kdyby Čína vtrhla na Tchajwan a Rusko na Ukrajinu tak NATO nic neudělá protože by začala 3 světová válka a z EU možná někdo sankce…
    Žádný stát nesmí beztrestně zaůtočit a napadnout jiný… To samé bylo ,když Německo napadlo svoje sousedy a nikdo nic neudělal dokud se ho to také nějak nedotklo… Ani EU ani NATO v tom nelze jednoznačně důvěřovat !!!

  14. By mě zajímalo kdy začneme jako EU dělat a vyrábět věci tak aby jsme byli konkurenceschopný k nekvalitní výrobě z Číny a jiných asijský státu. Tchajwan by měl začít neposílat čipy do pevninské činy když si hraje na suverenitu. Nebo je snad závislí na čínském obchodu??

  15. Vrrr … hafhaf ..ňaf ….. Číňani už se třesou, poté, co jsme veškerou zásadní výrobu velmi inteligentně pod patronací EU vymístili do Asie ….. 🙂

  16. Tchajwan prostě je součást Číny. Můžete sw …, ale je to tak. Stejně jako se Čína nevměšuje do vnitřních věcí Španělska. Jak by se asi líbilo Španělům, kdyby Čína uznala samostatné Katalánsko a uvalila obchodní embargo na Španělské zboží, potažmo zboží celé Evropy?

  17. Užiteční idioti v EU jsou ČR a Litva.Ale mají je v EU rádi,protože poslouchají rozkazy z Berlína,tlumočené jakousi Bruselí.Stále stejný scénář.Mopslík štěká a vyskakuje na někoho,kdo je má na háku.Jen si udělají nepřátele po celém světě.Rektální alpinisty totiž nikde nemají rádi ani ti,kterým slouží§

  18. To je názorná ukázka oficiální propagandy o hodné Litvě a ošklivé Číně. Zajímavé by bylo, dozvědět se skutečnou pravdu.

  19. Jasně, hrozit, nebo postihovat hospodářskými embargy, používat politicky motivovaný ekonomický nátlak, vyhrožovat „zničujícími“ sankcemi, vypovídat nebo neplnit podepsané dohody smíme jen my, nejlepší a nejušlechtilejší, nejspravedlivější a pravdoláskové neoliberální společenství jdoucí jedině správnou cestou v Evropě spolu s naším velkým bratrem za oceánem…Ostatní ať stojí v pozoru a drží hubu a krok, protože když se rozlobíme tak budeme zlí, a něco vám barevněrevolučního dovezeme….

    • USA si na Tchaj- wanu bez souhlasu Číny neotevře ani veřejné WC protože ví co by USA čekalo:
      Čínské úřady například zavřou několik tisíc restaurací McDonald’s a Starbucks z obav o veřejné zdraví. Z dalších důvodů, mezi něž bude patřit bezpečnost, propadlá licence či nezaplacené daně, zastaví prodej bot, telefonů, traktorů, zkrátka všeho, co pochází ze Spojených států. „Představte si, co to udělá s aktivy amerických firem a s jejich tržní kapitalizací. Čína drží více než polovinu objemu obchodu s germaniem, magnesiem a fosforem, bez nichž se průmysl neobejde. To je ovšem jen začátek. Číňané ovládají více než 80 procent světového obchodu s wolframem, který se používá zejména k tvrzení oceli. Tisíce dodavatelských řetězců ve Spojených státech by okamžitě zkolabovaly.. Skutečným čínským trumfem je pak farmaceutický průmysl, který je v USA na Číně naprosto závislý. Asiaté dodávají Američanům 40 procent veškerých látek nutných nejen pro výrobu úplně běžných léků, ale také pro léky proti rakovině a podobně. „Zásobují velké společnosti jako Teva, Johnson & Johnson, Novavax,Novartis či farmaceutický gigant GlaxoSmithKline. Vůbec si nechci představovat, co by se dělo, kdyby dodávky zastavili. Tisíce dodavatelských řetězců ve Spojených státech by okamžitě zkolabovaly a ještě tu je dluh v dluhopisech

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here