Lidovec Zdeněk Nekula se jako poslední ministr ujal funkce

313
Nekula
Premiér Petr Fiala uvádí nového ministra zemědělství Nekulu do úřadu / Foto: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala [ODS] uvedl [3.1.] do úřadu nového ministra zemědělství Zdeňka Nekulu [KDU-ČSL]. Toho prezident Miloš Zeman jmenoval až dnes, protože byl Nekula kvůli covidu-19 v izolaci.

Zdeněk Nekula se narodil 9. února 1970 ve Znojmě. Je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně. Mimo jiné působil v České spořitelně a v Erste Leasing, která se orientovala na financování zemědělců. V letech 2015 až 2018 byl předseda představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.

Po průmyslu a stavebnictví akcelerovaly ceny už i v zemědělství

Působil také v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti a byl členem představenstva Výstaviště České Budějovice. Byl i dlouholetým starostou obce Těšetice na Znojemsku. Nekula je členem katolické církve, je ženatý a má čtyři děti.

Plány nového ministra zemědělství

Prioritou nového ministra je dle jeho slov precizní zemědělství, tedy využívání moderních technologií. Soustředit se chce také na ochranu a zadržování vody v krajině, ekologické zemědělství a efektivnější podporu malých a středních zemědělců.

„Budu podporovat precizní zemědělství, které nám pomůže například používat méně průmyslových hnojiv a pesticidů,“ řekl ministr Zdeněk Nekula.

Unie se pře o to, co, kdy a kde má růst na evropských polích

Zaměřit se chce i na využívání moderních technologií v zemědělství. K jeho dalším cílům patří podpora tuzemských zemědělců ve vztahu k obchodním řetězcům a obecně obchodním partnerům, včetně spotřebitelů.

„Chci také snížit takzvanou uhlíkovou stopu potravin, tedy zkrátit cestu od zemědělců a producentů až na talíř ke spotřebiteli. S tím ale souvisí i potravinová soběstačnost a bezpečnost,“ uvedl Nekula.

Nekula: Ochrana krajiny a dotace pro malé zemědělce

S nutností snižovat využívání umělých hnojiv a pesticidů souvisí podle ministra Nekuly i další jeho priorita. A to je ochrana krajiny, vody a půdy jako největšího zásobníku vody, který naše země má. Hodlá také podporovat malé a střední zemědělce a za velký úkol považuje nový strategický plán Společné zemědělské politiky.

„Je nutné navrátit dotační kyvadlo, jež se vychýlilo směrem k velkým podnikům, do rovnovážné polohy. Abychom více a cíleněji podporovali malé a střední zemědělské podnikatele, mladé a začínající zemědělce i ekologické zemědělství,“ uvedl.

Černochová a Jurečka stopli směnu pozemků LČR a VLS ČR

Jak to chce přesně udělat v Česku, kde hrají prim velké zemědělské podniky, ale nový ministr neuvedl. Jasno má ale v tom, že důležitá je spolupráce s Ministerstvem životního prostředí [MŽP].

„Chceme společně pracovat především na ochraně a zadržování vody v krajině, ale také v oblasti ochrany půdy a protierozních opatření. Prostředkem, jak naši krajinu uzdravit, může být například obnova polních cest a výsadba stromořadí,“ řekl nově jmenovaný ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here