Po průmyslu a stavebnictví akcelerovaly ceny už i v zemědělství

1823
zemedelstvi
Foto: Pixabay.com

V říjnu byla meziměsíční dynamika zdražování ve výrobním sektoru nejvyšší od ledna 2008. Významně stouply ceny v zemědělství. Ceny v primárních okruzích rostou již několik měsíců po sobě.

Meziměsíčně se v říjnu zvýšily ceny v zemědělství a průmyslu shodně o 1,9 procenta. Ceny stavebních prací zdražily o 0,9 procenta a ceny služeb pro podniky o 0,5 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Meziroční růst cen byl v říjnu následovný:

  • Ceny zemědělských výrobců: +14,1 %
  • Ceny průmyslových výrobců: +11,6 %
  • Ceny stavebních prací: +7,5 %
  • Ceny tržních služeb pro podniky: +1,9 %

„V meziročním srovnání ceny průmyslových výrobců vzrostly o 11,6 procenta, což byl nejvyšší růst od ledna 1992. Již od března 2021 meziročně rostou ceny v zemědělství, tentokrát o 14,1 procenta, a také ve stavebnictví, kde se dle odhadů ceny stavebních prací zvýšily o 7,5 procenta,” říká vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Ceny ropy, energií a ceny v zemědělství

Podle analytiků za nynější akcelerací růstu cen prvovýrobců stojí stále rostoucí ceny ropy. Severomořská ropa Brent v říjnu zdražila o 7,5 procenta. Teď v listopadu její cena nepatrně klesla. Barel ropy se aktuálně obchoduje za cca 82 USD za barel, na začátku letoška byla jeho cena cca 50 USD.

„Rychlý růst průmyslových cen však není pouze o ropě, když v říjnu silně působily také vyšší ceny energií. Ty se přitom již promítají také do cen v potravinářském průmyslu, což se zpožděním pravděpodobně povede i k vyšším spotřebitelským cenám potravin,“ upozorňuje ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Potvrzuje tak odhady ekonomů, kteří v posledních měsících dlouhodobě upozorňují na budoucí významné zdražení potravin.

„Globální vývoj cen naznačuje riziko zvýšení cen potravin o osm až deset procent meziročně v následujících měsících,“ uvedl nedávno například hlavní ekonom České spořitelny [ČS] David Navrátil.

Vývoj cen potravin v Česku v porovnání s indexem cen potravin MMF

[Zdroj MMF, ČS]

To podle něj zvýší příspěvek potravin do již tak rychle rostoucí inflace o 1 až 1,5procentního bodu. Přičemž přes potraviny je vnímání inflace nejsilnější, protože je to segment spotřebního koše, který lidé nakupují každý den.

Ceny prvovýrobců meziměsíčně

Ceny zemědělských výrobců v říjnu meziměsíčně zdražily následovně:

  • Olejniny: +7,1 %
  • Vejce: +6,3 %
  • Obiloviny: +4,1 %
  • Drůbež: +3,4 %
  • Mléko: +1,3 %
  • Skot: +0,7 %

Klesly pouze ceny čerstvé zeleniny [-7,6 %], ovoce [-5,0 %], brambor [-4,2 %] a prasat [-2,9 %]. U prasat stojí za zmínku, že Česko a další země aktuálně vyzvaly Evropskou komisi k pomoci producentům masa, kteří se kvůli dlouhodobě nízkým výkupním cenám dostávají do ekonomických problémů.

Zemědělský trh v EU neexistuje, říká Zdeněk Jandejsek

V případě cen průmyslových výrobců v říjnu nejvíce meziměsíčně vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny těžby a dobývání byly vyšší o 7,8 procenta a chemických látek a výrobků o 4,2 procenta. Ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry v říjnu meziměsíčně stouply o 1,7 procenta. Z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 2,3 procenta.

Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku se zvýšily o 0,7 %, z toho mlýnských a škrobárenských výrobků o 2,4 %, průmyslových krmiv o 1,9 % a mléčných výrobků o 1,4 %. Ceny masa a masných výrobků naopak klesly o 0,8 %.

Růst cen průmyslových výrobců v září atakoval hranici 10 %

Ceny tržních služeb pro podniky se zvýšily o 0,5 procenta. To v důsledku růstu zdražení cen za reklamní služby a průzkum trhu [+4,7 %]. Ceny za služby v oblasti zaměstnání vzrostly o 3,2 procenta, za poradenství v oblasti řízení o 0,7 procenta a za služby v pozemní dopravě o 0,5 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby vzrostly o 0,3 procenta.

Ceny prvovýrobců v meziročním srovnání

Ceny zemědělských výrobců byly vyšší o 14,1 % [v září +9,5 %]. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 18,5 procenta. Vyšší byly dále ceny:

  • Obilovin: +22,6 %
  • Olejnin: +25,8 %
  • Čerstvé zeleniny: +11,3 %
  • Brambor: +4,7 %
  • Mléka: +18,8 %
  • Skotu: +7,3 %
  • Vajec: +4,8 %
  • Drůbeže: + 3,2 %

Ceny meziročně klesly pouze u ovoce [-2,6 %] a jatečných prasat [-7,6 %].

Ceny průmyslových výrobců v říjnu meziročně stouply o 11,6 procenta [v září +9,9 %]. Výrazně vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Meziročně zdražily ceny obecných kovů a kovodělných výrobků [+26,9 %], chemických látek a výrobků [+44,2 %] a dřeva, papíru a tisku [+24,7 %]. V odvětví elektřiny, plynu a páry se ceny zvýšily o 3,7 procenta. Ceny motorových vozidel vzrostly o 2,2 procenta.

Čínská výroba zdražila o 10,7 %. Export SRN nečekaně klesl

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 7,5 procenta [v září +6,6 %]. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 16,8 procenta [v září +16,5 %].

Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,9 procenta. Služby v oblasti zaměstnání zdražily o 11,2 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 5,6 procenta a za poradenství v oblasti řízení o 3,8 procenta. Ceny za služby v pozemní dopravě byly vyšší o 2,3 procenta a za skladování o 0,8 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here