Vláda škrtá do živého, rozčilovala se v ČT Alena Schillerová

5373
Schillerova
Bývalá ministryně financí Alena Schillerová / Foto: Ministerstvo financí České republiky

Návrh letošního státního rozpočtu se schodkem cca 280 mld. Kč vláda nejspíš projedná příští týden. Pak ho předloží Sněmovně. Platit má od 1. dubna. V České televizi [ČT] to dnes [30.1.] řekl ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

Nově projednávaný rozpočet na rok 2022 počítá podle ministra financí Zbyňka Stanjury se zvýšenými příjmy o 61 miliard korun. Přibližně 21 miliard z toho půjde podle ministra na mimořádné valorizace penzí. Na zhruba tři miliardy vyjde dočasně zvýšený příspěvek na bydlení. A další peníze z této sumy pokryjí vyšší čerpání nemocenských dávek [izolačka, aj.] kvůli pandemii covidu-19. Ministr to uvedl v nedělním pořadu České televize [ČT] Otázky Václava Moravce.

„Schodek státního rozpočtu se pak může dostat na 280 miliard korun,“ shrnul aktualizovaný návrh státního rozpočtu pro rok 2022 Stanjura.

Zadlužení Česka činí 40,8 % hrubého domácího produktu

Nový návrh rozpočtu tak je o zhruba 100 miliard nižší, než ten, který Sněmovně koncem loňského roku předložila ke schválení ještě vláda Andreje Babiše [ANO]. Podle ní by v letošním roce Česko hospodařilo ve schodku 377 miliard korun.

„Dali jsme dva sliby, schodek pod 300 miliard korun a to, že najdeme více než 80 miliard úspor,“ uvedl ministr Stanjura.

NRR varuje Fialovu vládu před riziky rozpočtového provizoria

Podle jeho slov byly loni příjmy státního rozpočtu rekordní a letos budou ještě vyšší.

„To znamená, že problém je tady na výdajové straně,“ podotkl.

To, že vláda uspoří 100 mld. Kč, Schillerová kritizuje

Obavu ze zredukovaného rozpočtu v pořadu vyjádřila bývalá ministryně financí Alena Schillerová [ANO]. Vytkla v něm absenci výdajů na covidové podpory. Upozornila i na riziko dopadů škrtů do školství, probíhající policejní reformu, která u nás v následujících letech významně navyšuje počty policistů. A riziko vidí i v pomalém obsazování míst profesionálních hasičských sborů, které mají taktéž narůstat. Znepokojují ji také škrty v resortu obrany. V něm je třeba plnit cíle vyplývající z našeho členství v NATO.

„Škrtáte tady do tohoto živého,“ uvedla.

Stanjura argumentoval, že v návrhu rozpočtu bývalá vláda na covidové podpory vyčlenila nulovou částku. Současně varoval před neúměrným zadlužením Česka. Při udržení trendu z posledních dvou let, kdy zadlužení země vůči HDP narostlo o více než dvanáct procent, tak narazíme na dluhovou brzdu přibližně v polovině roku 2024.

„Za dva roky se zvýšilo zadlužení vůči HDP o více než dvanáct procent. Ten trend je neúnosný,“ uvedl Stanjura s tím, že ohroženy investice začnou být právě v momentě dosažení 55% zadlužení, kdy se aktivuje takzvaná dluhová brzda.

Připomněl i rok od roku většího rozevírání nůžek v platech soukromého a státního sektoru.

„Musíme se snažit trend otočit, aby se to opět začalo přibližovat k sobě,“ uvedl.

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Pomoci k tomu má snížení počtu státních úředníků především jejich vedoucích pozic. Zredukovat se dle něj musí i některé zbytečné agendy a velké rezervy vidí v digitalizaci.

„Je nutné vydat signál, že končí zvyšování počtů státních úředníků,“ řekl.

O daňových výjimkách se hodně mluví, ale jen obecně

Stejně jako minulá vláda zmínil Stanjura jako cestu k navýšení příjmů do státní kasy rušení některých daňových výjimek. Konkrétní už však s výjimkou prezidenta Miloše Zemana, který u nás řešení vidí ve zdanění důchodů, žádná z vládnoucích koaličních vlád není. Stanjura se chce zaměřit hlavně na ty výjimky, které by do státního rozpočtu přinesly nejvíce peněz. Exministryně Schillerová by se dle svých slov na jeho místě zaměřila i na ty menší položky.

„S jakýmkoli zrušením daňových výjimek budeme souhlasit,“ uvedla.

Nicméně vzápětí všechny ubezpečila, že slev na poplatníka, na děti či na manželku se zástupci ANO nikterak dotýkat nebudou.

K přijetí novely zákona o dani z příjmů se Stanjura vzhledem k jeho šesti týdnům ve funkci zatím vyjadřovat nechce.

„Když budeme spokojeni, pak ano,“ vyslovil se s tím, že hlavní úkol ministerstva pod jeho vedením vidí v seškrtání národních dotací a zlevnění provozu státu. Podstatné je dle něj změnit současný přístup finanční správy, která má být daňovým poplatníkům partnerem, nikoli hrozbou.

„Tomu musí přispět nový ředitel Finanční správy ČR,“ dodal v reakci na v pátek [28.1.] oznámenou rezignaci její generální ředitelky Tatjany Richterové.

Výběrové řízení se dle něj vyhlásí koncem března. V několika měsících by měl být ve funkci nový ředitel či ředitelka.

Sebeprezentace Schillerové na účet daňových poplatníků

V pořadu České televize vysvětlila bývalá ministryně i v minulém týdnu zveřejněný účet za fotografa a kameramana, kteří v době od září 2020 do listopadu 2021 obsluhovali její soukromé profily na sociálních sítích. Náklady na platy jen těchto dvou osob v rámci všech nákladů, které stát vydal na PR týmu ANO, měly dle vyjádření Ministerstva financí ČR [MF ČR] pro Seznam Zprávy vyjít na necelé dva miliony korun bez odvodů a daní.

„Byli to profesionálové a zaměstnanci tiskového odboru. My všichni jsme se snažili, abychom dobře prezentovali velmi složitou materii rezortu,“ uvedla Schillerová s tím, že takto by dle jejích představ měl komunikovat představitel veřejného sektoru.

Papež František apeloval na správce daní, aby nekradli

„Můj nástupce nekomunikuje, má jinou strategii,“ dodala směrem ke Stanjurovi.

„Nepotřebuji videa s pávem k tomu, abych zvýšil povědomí o veřejných financí,“ odvětil ministr s tím, že s odvody se takto vyhodily skoro tři miliony korun z okna.

Rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal se prodražuje

Zmínil, že se jeho spolupracovníci byli podívat i ve veřejném prostoru často proklamovaném hotelu Thermal, ze kterého mimo jiné pochází i četná videa a fotografie exministryně. A bazén je dle jejich zjištění stále zavřený.

Veronika Táchová

5 KOMENTÁŘE

  1. TY MAS JESTE TU DRZOST SE ROZCILOVAT NAD NEJAKYMI VYDAJI, TY … ZPUCHLA SKAREDA? V JEDNOM KUSE MOBIL V RUCE JAK PUBERTACKA, PRACE ODFLAKLA, ZEME ZADLUZENA A TY, OBLUDO JATECNI, SES SAMA ZE SEBE UPLNE POMATLA. VZDYT JSI HNUSNA A OTEKLA JAK HROSICE V NEJVYSSIM STUPNI BREZOSTI. SE … VZPAMATUJ, VRAT ZPATKY CO JSI Z NASICH DANI UTRATILA A REZIGNUJ !!!

    • …v zásadě nemohu souhlasit s termínem ‘obluda jateční’ třeba už jen proto, že tak vyhublá Schillerová nikdy nebyla a být ani nemohla…
      Obluda jateční musí být protipól k ideálnímu jatečnímu skotu, který bude samý špek, sádlo a co nejvíc svaloviny, aby bylo na pekáči co na čem smažit…

      Tudíž jateční obluda musí být pravý opak, nějaká ta puberťačka kost a kůže, co na ní ani gram špeku nenajdete, dokonce ani s lupou a pinzetou. Což se Schillerové opravdu týkat nemůže!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here