Poradenská BDO loni v Česku utržila 627 milionů korun

592
BDO
Na fotografii [zleva] Miroslav Jandečka, řídící partner BDO, Petr Slavíček, předseda představenstva BDO, se dvěma ze tří původních zakladatelů společnosti BDO v České republice, Vlastimilem Hokrem a Jiřím Czabanem. / Foto: BDO

Poradenská společnost BDO loni v Česku utržila 627 milionů korun. Její tržby tak vzrostly o 13 procent. Na globální úrovni BDO dosáhla obratu 11,8 miliardy dolarů [cca 251 mld. Kč] a růst činil 6,8 procenta.

Podle vyjádření firmy stály za rostoucími tržbami zejména tradiční služby v oblasti auditu, účetnictví a daní. Společnost v ryze českém vlastnictví se zázemím celosvětové sítě letos navíc oslavuje 30 let fungování na tuzemském trhu.

Výročí 30 let je pro nás odrazovým můstkem a stimulem do další třicítky. Náš byznys staví na tradičních disciplínách, ale podstatou naší práce je pomáhat firmám v oblastech, kde to nejvíce potřebují,“ uvedl řídící partner BDO v České republice Miroslav Jandečka.

Společnost u nás vznikla v roce 1992, kdy stála u zrodu investiční společnosti České spořitelny [ČS], jíž pomáhala zavádět účetnictví a řešit s předstihem problémy s vytvářením metodiky a konečných předpisů. Dnes v Česku poradenská společnost zaměstnává přes 500 pracovníků. Kanceláře má v Praze, Plzni, Brně, Domažlicích, Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci. Největší část jejího obratu tvoří audit, účetnictví a daně. A stále více nabývá na významu v portfoliu firmy také podnikové poradenství.

„Zde jsme meziročně vyrostli dvojnásobně a v tomto trendu chceme nadále pokračovat,“ uvedla firma.

Malé a střední firmy i velké koncerny a jejich dcery

Poradenská společnost v Česku obsluhuje segment malých a středně velkých českých firem i velké koncerny a dceřiné společnosti mezinárodních korporací. Nyní má tři tisíce klientů napříč všemi odvětvími.

Během těch 30 let společnost rostla pod vedením zkušených, kvalifikovaných lidí – už po roce BDO auditovala 24 firem z tehdejší TOP 100 v ČR a po vzniku velké čtyřky se dlouhodobě držela v TOP 5 na trhu,“ uvedl předseda představenstva BDO Petr Slavíček.

Upozornil na významnou fúzi se společností Moore Stephens [2019] a připojením dalších účetních, daňových a poradenských firem v průběhu let. Poradenská společnost tak nyní v Česku má 30 vedoucích partnerů, téměř 60 daňových poradců, 30 certifikovaných auditorů, soudní znalce a advokáty.

Dlouhodobě spolupracuje například se skupinou HOPI, Budějovickým Budvarem, výrobcem křišťálového skla Preciosa, společností Madeta, automobilkou Toyota, technologickou firmou Adastra, stavební skupinou PORR a obchodní drogistickou sítí DM.

Krach Arthur Andersen BDO vyneslo do auditorské elity

BDO je pátou společností takzvané velké auditorské pětky. Do ní patří PricewaterhouseCoopers, KPMG, Deloitte a Ernst & Young. Do velké pětky se dostala v roce 2002, kdy z ní vypadla společnost Arthur Andersen. Ta zanikla v důsledku podezření z podílu na účetních podvodech v americké energetické firmě Enron.

BDO v Česku zastupují společnosti BDO Audit, BDO Czech Republic, BDO Consulting, BDO Legal, advokátní kancelář a BDO Znalex. Jak bylo řečeno, společnost přináleží do mezinárodní sítě. Ta zaměstnává 97 292 odborníků a působí ve 167 zemích, v nichž provozuje více než 1 728 kanceláří. Silná je firma v USA, kde její tržby loni dosáhly dvou miliard dolarů [cca 42,5 mld. Kč].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here