Snížením platby za státní pojištěnce vláda rozpoutala válku

10951
platba_za_statni_pojistence
Foto: Úřad vlády ČR

Zdravotnické odbory jsou od dnešní půlnoci ve stávkové pohotovosti. Zástupci hnutí ANO v médiích mluví o vládě Petra Fialy jako o nekompetentní až asociální. A všichni argumentují jedním – snížením platby za státní pojištěnce.

Stát platí zdravotní pojištění například za důchodce, děti, studenty, nezaměstnané, ženy na mateřské nebo vězně. Platbu za státní pojištěnce vláda obvykle zvedá každoročně, k výraznému nárůstu ale došlo až v posledních dvou letech. Dlouho neoficiálně potvrzené informace o ponížení platby za státní pojištěnce vládou Petra Fialy [ODS] včera [8.2.] na Twitteru nepřímo potvrdil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Vážím si nasazení všech zdravotníků. Během pandemie zvládli neuvěřitelnou pracovní zátěž. Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče.” 

Už před jeho tweetem ale předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky [OSZSP ČR] Dagmar Žitníková oznámila vyhlášení stávkové pohotovosti. A jako důvod uvedla záměr vlády zmrazit platby za státní pojištěnce na loňské úrovni. Úhrady minulá vláda loni zvýšila s platností od ledna 2022 o 200 korun na 1 967 korun za měsíc.

Úspora bude 10,8 miliardy nebo i 14 miliard korun

Do veřejného zdravotního pojištění letos mělo z rozpočtu za necelých šest milionů státních pojištěnců směřovat zhruba 125 miliard korun. Nynější úsporu Ministerstvo financí ČR [MF ČR] v návrhu rozpočtu vyčíslilo na 14 miliard korun, což odpovídá snížení o 200 korun za každý měsíc letošního roku.

Další zvyšování platby za státní pojištěnce má své limity

Skutečnost je, že rozpočtové provizorium, v němž se Česká republika nyní nachází a z něj vyplývající nový návrh státního rozpočtu na letošní rok, vládě Petra Fialy umožňuje vrátit platbu za státní pojištěnce na loňskou úroveň. Respektive s ní pracovat. Pokud by vláda přistoupila k její snížení na loňskou úroveň opatřením, které by platilo od dubna, podle České televize by ve státním rozpočtu ušetřila zhruba 10,8 miliardy korun.

Vláda škrtá do živého, rozčilovala se v ČT Alena Schillerová

V minulých dnech se v této věci odbory již obrátily dopisem na premiéra Petra Fialu. V něm ho upozornily na to, že zdravotní pojišťovny na navýšené platby nastavily své rozpočty. A dále, že podle vydané úhradové vyhlášky, která s navýšením rovněž počítala, se již druhý měsíc hradí prostředky zdravotnickým zařízením.

Ponížení plateb za státní pojištěnce pojišťovny zvládnou

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP] již uvedla, že je připravena případný vyšší schodek, který může vzniknout snížením plateb za státní pojištěnce, pokrýt z rezerv. Pojišťovna přitom počítala v letošním roce s rezervou ve výši cca 20 miliard korun. A zhruba miliardou ve svém základním fondu.

„VZP si nejprve zpracuje modely možného vývoje na straně příjmů. Zde se například s velkou pravděpodobností pozitivně projeví i očekávatelný příznivý vývoj ekonomiky, který může případně zmrazení platby za státní pojištěnce zčásti kompenzovat,” uvedl ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Dohodovací řízení 2023. Peněz je málo, tvrdí pojišťovny

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR] Ladislava Friedricha se ponížením platby za státní pojištěnce rezervy pojišťoven téměř vyčerpají. Proto požaduje zvýšení platby za státní pojištěnce v roce 2023.

„Kromě úspor na straně výdajů, kde však není příliš velký prostor, bude určitě nutné navýšit platby státu pro rok 2023. Toto rozhodnutí by navíc mělo přijít před ukončením jednání o úhradách na rok 2023, tedy do poloviny letošního roku,” uvedl.

Na vzniklou situaci reagovala i Oborová zdravotní pojišťovna [OZP]. Ta uvedla, že zdravotně pojistné plány všech zdravotních pojišťoven byly pro rok 2022 sestaveny s celkovou zápornou bilancí 11,6 mld. Kč a snížení platby státu ztrátu ještě prohloubí.

„Předpokládáme, že v souvislosti s oznámeným snížením platby státu a očekávanými dobrými výsledky hospodaření většiny poskytovatelů zdravotních služeb, již Ministerstvo zdravotnictví nebude vydávat další kompenzační vyhlášku, která by ještě zpětně navyšovala úhrady roku 2021,” uvedla.

Také ale zdůraznila, že díky výsledkům hospodaření v předchozích letech má OZP vytvořeny dostatečné rezervy, aby vzniklou situaci zvládla bez dopadu na dostupnost a kvalitu zdravotních služeb pro své pojištěnce.

Dodejme, že zdravotní pojišťovny od minulého týdne jednají se zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče o úhradách na rok 2023. Podle části z nich ale nebude možné úhrady proti letošnímu roku navýšit. Ty přitom pro letošní rok rostly o čtyři procenta.

Problém s rozhodnutím nemají jen odbory, ale i ČLK

Podle prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka je snížení platby za státní pojištěnce bezprecedentní a žádný kabinet k takovému kroku dosud nepřistoupil. Kubek také řekl, že je to políček do tváře zdravotníkům, kteří prokázali obrovské nasazení během epidemie covidu v posledních dvou letech.

„Pokud tedy dojde ke snížení platby za státního pojištěnce, tak z pohledu státního rozpočtu to bude nepatrné zalátání dírky, ale z pohledu systému veřejného zdravotního pojištění to bude obrovská díra,” uvedl prezident ČLK.

Část lékařů tvrdě zaútočila na prezidenta ČLK Kubka

Dodal, že zdravotnictví není perpetuum mobile: „A ty peníze se jen tak nevytisknou. Když budou pojišťovny chtít dostát svým závazkům, tak se budou muset zadlužit.”

Připomněl, že úhrady pojišťoven zdravotnickým zařízením se řídí úhradovou vyhláškou, která s navýšením prostředků počítala.

A pak jsou tu hygienické stanice, připomínají odbory

Server Seznam Zprávy v minulých dnech informoval o možných škrtech na hygienických stanicích. Dagmar Žitníková s odkazem na zdroje z hygienických stanic řekla, že vláda letos plánuje uspořit v hygienické službě na 95 milionů korun. Zrušit by se mělo celkem 134 míst, přitom o tento počet se v době pandemie místa na stanicích zvyšovala.

Odměny za práci v covidu dostanou hygieny i ÚZIS

Na druhé straně mnoho zdravotnických subjektů loni a předloni nabralo více pracovníků, aby zvládly úkoly spojené s pandemii covidu-19. Ne vždy tak muselo jít o zdravotníky. Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] tak jen loni ve čtvrtém čtvrtletí odešlo ze zdravotnictví několik tisíc pracovníků.

„Oproti tomu se výrazně snížila zaměstnanost ve zdravotnictví [-11,2 tis.]. Důvodem je vysoká základna z doby pandemie covidu-19,“ uvedl ČSÚ.

Loni ve 4. čtvrtletí ubylo podnikatelů a přibylo zaměstnanců

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] minulý týden v pátek informaci o tlaku na hygienické stanice propouštět popřelo. Podle Žitníkové ji ale v pondělí na on-line poradě s řediteli krajských hygienických služeb ani nevyvrátilo. Mluvčí MZ ČR Ondřej Jakob sdělil, že žádné zaměstnance hygien ministerstvo propouštět nebude.

„Žádná z diskutovaných opatření se nedotknou poskytování zdravotní péče, zdravotníků ani pacientů,” dodal.

Odborářka dále uvedla, že již minulý týden v pátek ředitelé krajských hygienických stanic dostali mail s počtem pracovníků, které mají propustit. Do pondělí pak měli podle ní nahlásit, kolik pracovníků odejde podle služebního zákona a kolik podle zákoníku práce. Také řekla, že mnohá místa nejsou plně obsazena. Některé stanice už ale pracovníky přijaly a uzavřely smlouvy na dobu neurčitou.

„To není za této epidemiologické situace normální, hygieny potřebujeme,” zdůraznila.

Zároveň dodala, že hygienici podle ní pracují o víkendech, mají přesčasy, kvůli epidemii covidu jsou pod velkým stresem. Vládu pak zkritizovala za to, že odbory zatím nedostaly návrh státního rozpočtu, který by měla ve středu 9.2. projednat tripartita a následně vláda.

–DNA/ČTK–

8 KOMENTÁŘE

  1. To je jen předkolo opětného zavedení povinných plateb u lékaře,za pobyt v nemocnicích
    atd.,jak bylo zavedeno za dob Julínka a Hegera.Zároveň s tím vzrostou také doplatky za léky
    a pomůcky pro invalidy.Když je lidé volili,úplně zapoměli na zvěrstva,která tu již jednou předvedli.Ať se stydí všichni,kdo tenhle slepenec volili.

  2. SPOLU to tu dokradem.

    Lidi, pochopte nás. Musíme si zprivatizovat zdravotnictví. Proto musíme dostat na buben zdravotní pojišťovny, ty dostanou na buben nemocnice. V té době pochopitelně budou houfně vymírat důchodci na nedostatečnou péči. Pak si to zprivatizujeme a na konec naší vlády zvedneme platby za státní pojištěnce.

    Věřte nám. My to dokážeme zase. Naše strany pod vedením švindldědka Klause to už předvedly. Kdyby nás pustili k lizu, už jsme mohli mít nakradeno. Na Piráty se pochopitelně vykašleme. Co taky s lidmi, kteří podepsali koaliční smlouvu s bezvýznamným STAN a pak se divili.

    Tak se nedivte, že nic z předvolebních slibů neplníme. To víte, tradice zavazuje a naši loutkovodiči to tak chtějí.

  3. Tak mimochodem VZP oznámila, že počítala na r. 2022 s rezervou 20mld. Takže nějakých 6mld jí zase tak velký problém zase neudělá. A jen tak pro doplnění. Podívejte se na zůstatky na účtu VZP ze uplynulé roky. Nejméně byl v r. 2017 asi 16mld., nejvíc v r. 2020 skoro 37mld. Takže na to nejsou nějak kriticky. A v r. 2023 je platby za pojištěnce zase budou zvyšovat.

  4. Je to přesně tak, je třeba zdravotní péči rozdělit na tu pro bohaté a zbytek nechat svému osudu, proč živit tolik důchodců, hlavně že platili do systému roky a makali. Už po tom domluveném převratu Klaus ihned změnil důchodové kategorie a prodloužil důchodový věk. Jenže kdo si pamatuje rok 1992 kdy prováděl ty svoje trestuhodné pokusy a zlodějiny.

  5. Zdravotnictví je jedna velká černá díra na peníze, čím více se tam lije, tím více peníze chybí. Pojišťovny mají tak obrovské přebytky, že tento výpadek hravě pokryjí. Jo, období Babišova rozhazování na dluh evidentně skončilo, teď jeho megapárty zaplatíme všichni, bez rozdílu.

  6. Nebojte se vždyť tento slepenec nedivladne už teď dlazdi mramorem chodník Babišovi na hrad a nebo na premiera

  7. tak že pojištovni mají 56mil.na účte, nepochopím proč máme tolik pojištoven nestačili by DVĚ když chce ten co neví kolik má miliarda nul !!!!(elektromontér Stanjura z Opavi tam by lidi viděli že se dá ušetřit a né na provozních nákladech vlády, to si tam může malovat co chce dík lidi

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here