Audit na ministerstvu financí potvrdil znepokojivá zjištění

5146
audit
Foto: Redakce FinTag.cz

Audit v odboru komunikace na Ministerstvu financí ČR za poslední tři roky ukázal na zřejmě nezákonné praktiky. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] zvažuje podání podnětu na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran.

O prověření některých činností zaměstnanců Odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí [MF ČR] za období od 1.1.2019 do 31.12.2021 rozhodl ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] zhruba před dvěma týdny. K zadání kontroly ho dle jeho slov vedly v médiích se objevující zprávy o nestandardních odměnách některých pracovníků v době, kdy úřad vedla Alena Schillerová [ANO].

A výsledky auditu, které jsou k přečtení zde, dnes 15. února ministr Zbyněk Stanjura okomentoval ve Sněmovně následovně: „Jasně se ukázalo, jak se nemá hospodařit s penězi daňových poplatníků.“

Upřesnil, že žádný politik se nemůže za veřejné peníze prezentovat na svých vlastních sociálních sítích. Upozornil současně, že nejde o rozdílný názor dvou politických soupeřů. A odvolal se na práci auditorů, kteří prověřovali pořizování a prezentace audiovizuálních výstupů na sociálních sítích, webu a dalších komunikačních kanálech ministerstva. Zároveň zkoumali i platové podmínky vybraných pracovníků, jejich nábory a výši odměňování. A také na způsob uchovávání vytvořených děl za finanční prostředky ministerstva.

Schillerová by měla podle Stanjury vyvodit důsledky

Oproti tomu exministryně Schillerová, jíž se podezření přímo dotýká, konkrétně výtky k účtům za fotografa a kameramana na její obrázky vysvětlila v České televizi následovně.

„Byli to profesionálové a zaměstnanci tiskového odboru. My všichni jsme se snažili, abychom dobře prezentovali velmi složitou materii rezortu,“ uvedla s dodatkem, že takto by dle jejích představ měl komunikovat představitel veřejného sektoru.

Vláda škrtá do živého, rozčilovala se v ČT Alena Schillerová

Kritici však poukazují na to, že zmínění profesionálové obsluhovali za státní peníze její soukromé profily na sociálních sítích. A daňové poplatníky jejich péče o ministryni ANO vyšla jen v době od září 2020 do listopadu 2021 na zhruba 2,5 milionu korun [vč. povinných odvodů, pozn. red.]. Když tyto peníze platilo MF ČR.

Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci. Výsledkem je ohromné množství fotek a videí, ke kterým nemá ministerstvo žádný přístup a které se v mnoha případech ani netýkají jeho agendy,“ řekl ve Sněmovně.

Upozornil, že poslankyně Schillerová by měla nyní vyvodit politické důsledky z výsledků auditu za dobu jejího působení na ministerstvu. Minimálně by podle Stanjury neměla zastávat pozici místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru.

„Sám nyní v této věci zvažuji a nevylučuji další kroky,” řekl Zbyněk Stanjura s tím, že zvažuje podání podnětu k Úřadu pro dohled nad hospodařením politických strana a politických hnutí [ÚDHPSH].

Auditem dotčení zaměstnanci už na úřadu nepracují

Na oprávněnost podání podnětu k ÚDHPSH podle auditu ukazuje i skutečnost, že profesionálové Schillerovou fotili a natáčeli nejintenzivněji v době před podzimními volbami do Sněmovny. Přičemž narůstala i frekvence výjezdů za doprovodu fotografa a kameramana do regionů na účet státních prostředků.

„Pak by se to připočetlo k hnutí ANO,“ dodal ministr.

Současně upřesnil, že zaměstnanci, kterých se výtky týkají, již na ministerstvu financí nepracují. Podle Stanjury z úřadu odešli sami ještě před jeho příchodem.

Škrty ve státním rozpočtu pro rok 2022 se dotkly všech rezortů

Pro úplnost dodejme, že mluvčí MF ČR a ředitel odboru Vnější vztahy a komunikace za ministryně Schillerové byl Michal Žurovec. I ten se objevoval na profesionálně aranžovaných fotografiích společně s Alenou Schillerovou.

Michal Žurovec odstoupil ze své pozice na vlastní žádost. Úřad opustil koncem prosince 2021, tedy krátce před nástupem nového ministra. Vedením odboru je od 22. prosince 2021 pověřen Tomáš Weiss, který v témže oddělení působil jako zástupce ředitele uvedeného odboru. A šla za ním většina agendy, jež je běžná pro tato oddělení. Tedy nikoli natáčení a focení ministra či ministryně, ale vyřizování novinářských dotazů.

Problémy nejen na Ministerstvu financí ČR?

Za FinTag.cz pak dodejme, že s praktikami obdobnými – ne-li kontroverznějšími – se na odboru komunikace resortu Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] setkávaly jeho sesterské noviny ZdraveZpravy.cz. A to zejména v té době, kdy Vláda ČR schválila 50 milionů korun na očkovací kampaň proti covidu-19. Ty nejdříve spravovalo MZ ČR. Následně však byla částka převedena přímo pod Úřad vlády ČR. Ještě předtím ale byla část peněz převedena na agendu tehdejší tajemnice Rady vlády pro duševní zdraví Dity Protopopové, jež se proslavila jako autorka zdravotního posudku na Andreje Babiše mladšího.

Policie vyšetřuje nakládání s penězi u Chytré karantény

V této souvislosti pak není bez zajímavosti ani to, že například Nejvyšší kontrolní úřad [NKK] podal již v průběhu své kontroly komunikačních činností u projektu Chytrá karanténa několik trestních oznámení kvůli podezření na kriminální jednání ve věci hospodaření s náklady na tento projekt. Přičemž na něj minulá vláda pro letošní rok vyčlenila přes 651 milionů korun. To poté, kdy rozpočet na něj koncem roku 2021 meziročně navýšila o 272 milionů korun.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. Pravice, ČSSD, KDU-ČSL NÁM JASNĚ DOKÁZALA JAK HOSPODAŘILI !!!!! Po nás potopa !!Za ty roky co vládli dokázali s našeho státu udělat to co dělají nepříspůsobivi z luxusního bytu udělat vybydlený !!!

    • Typicky bolševické “Zloděj křičí chyťte zloděje”….Co máte k tématu článku? Nic, tak zde nekdákejte nesmysly, které s tématem nesouvisí. Napsal jste pouze blábol, konkrétně nic, tož tak…

  2. NAŠE SUPER NOVA SI ZAPOMĚLA PŘED JMÉNO VLOŽIT VON.ANO SUPRNOVA POCHÁZÍ ZE SVITAV A V LITOMYŠLI PRODÁVALA A DEALEROVA T-MOBILE.ČAPUTOVÁ JE SLABÝ ODVAR A PANÍ KONEČNÁ NA NI DLOUHO NEBUDE MÍT.ANO JEN PÍROŠAMANKA RITEROVÁ JE NA JEJÍ ÚROVNI V BLBOSTI PROTOŽE CO VYPUSTÍ Z PUSINKY TAK JE PERLA.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here