Ministr Síkela potvrdil novelu energetického zákona

869
energetickeho_zakona
Foto: Pixabay.com

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] připraví novelu energetického zákona. Její součástí budou návrhy na zlepšení dohledu nad energetickým trhem, které již MPO předložil Energetický regulační úřad [ERÚ].

Informaci včera [15.2.] potvrdil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN]. Novela dle jeho slov zlepší situaci lidí v záchranném režimu dodavatele poslední instance [DPI]. Její součástí budou návrhy na změny, které si od ERÚ ministr vyžádal. ERÚ je pro něj vypracoval a již předložil několik desítek návrhů, jak předejít krachům dodavatelů energií.

ERÚ dodal MPO řešení pro energie. Zázrak se ale nestal

Energetický úřad například navrhuje navýšení základního jmění společností, které dodávají energie, ale i jejich povinné pojištění. Pojistné plnění by po předem stanovenou dobu pokrylo spotřebiteli rozdíl mezi cenami v záchranném režimu DPI a sjednanými cenami s původním dodavatelem. ERÚ dále navrhuje zavést povinnost průběžné certifikace nebo pravidelných auditů pro všechny dodavatele. Kontroly by hodnotily finanční stabilitu dodavatelů. Pokud by se jejich situace ukázala jako nestabilní, ERÚ by požadoval nápravu.

Režimu DPI se návrhy týkají například možnosti odejít zrychleně z tohoto režimu k řádnému dodavateli. Přičemž spotřebitele by mohl nový dodavatel převzít i zpětně od začátku platnosti DPI. Hovoří se také o variantě, že by úřad ceny DPI přímo stanovil. Za současné situace tyto ceny jen věcně usměrňuje.

Síkela: Chybí analýza současného stavu

Ministr Síkela uvedl, že stále nemá analýzu toho, proč v loňském roce nastala situace, kdy 15 procent odběratelů energií skončilo v režimu DPI. Bez ní lze dle jeho slov krachům dodavatelů jen obtížně porozumět a reagovat na problémy, které z jejich krachu vyplynuly. Situace byla podle něj napříč Evropou jedinečná. Síkela zjišťuje, zda neselhala vláda nebo energetický úřad.

„Bez důkladné analýzy se budou jen těžko nastavovat opatření do budoucna,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Další návrhy ERÚ nechtěl ministr podrobněji komentovat, aby nenarušil nezávislost úřadu. Energetický úřad aktuálně nemá informace o tom, že by na energetickém trhu hrozilo bezprostřední nebezpečí podobné loňskému pádu energetické skupiny Bohemia Energy.

Bohemia Energy zkrachovala. Lidem poradila, co mají dělat

Tehdy v režimu DPI skončilo na 900 000 zákazníků. Následně činnost ukončilo mnoho dalších dodavatelů. Stát na růst energií zareagoval nejdříve zrušením daně z přidané hodnoty v měsíci listopadu a prosinci roku 2021. Nová vláda toto opatření zrušila a rozšířila okruh možných příjemců příspěvku na bydlení. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že by o peníze od státu mohlo žádat 100 000 až 200 000 lidí. Od začátku roku do 4. února úřady práce ale přijaly jen 17 000 žádostí o podporu.

MPSV radí, jak na příspěvek na bydlení krok za krokem

„Z informací z našeho aktuálního průzkumu mezi dodavateli nevyplynulo, že by se některý další z těch nezávislých dodavatelů chtěl stáhnout z trhu,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček pro Český rozhlas.

Upřesnil, že ERÚ nyní zpracovává celkovou situaci současných obchodníků s energiemi. Mapuje i zajištění jejich obchodních strategií.

„V oblasti nákupu energií jsou samozřejmě obchodníci ohroženi vysokými cenami, nicméně zatím ze současného průzkumu nemáme žádné indicie o tom, že by se mohl nějaký zásadní obchodník z toho trhu stáhnout,” dodal.

Novela energetického zákona

Energetický regulační úřad má podle ministra průmyslu a obchodu zpracovat novelu energetického zákona formou paragrafového návrhu. A ještě před tím je zkonzultuje s odbornou veřejností.

Doplatky za energie zaskočí tisíce domácností, tvrdí odborníci

Ke konkrétní pomoci vlády domácnostem zasažených vysokými cenami energií se Síkela vyjádřit nechtěl. Ty okomentuje až v následujících dnech, jak řekl. Již v minulosti se vyjádřil, že za současným raketovým růstem cen energií není přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku v Evropě, ale vysoké ceny zemního plynu a rostoucí ceny ropy.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here